Home

Nieuws 1657 x bekeken 5 reacties

Dierenbescherming ziet niets in insectenkweek

Amsterdam - De insectenteelt in Nederland moet zich niet gaan ontwikkelen als nieuwe vorm van intensieve landbouw. Dat stellen de Dierenbescherming en Wakker Dier tegenover dagblad De Stentor.

Vergeleken met vlees of vis zijn krekels, meelwormen en vliegen een duurzame bron om de groeiende wereldbevolking van gezonde eiwitten te voorzien, stellen wetenschappers. Het aantal ondernemers dat kansen ziet in het kweken van insecten neemt toe. Volgens de Dierenbescherming is echter nog veel te weinig bekend over het gevoelsleven van insecten. "Zo lang dat niet goed is onderzocht, willen wij dat de dieren het voordeel van de twijfel krijgen", zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming.

Wakker Dier wijst erop dat ook van vissen lang werd gedacht dat ze geen pijn kenden. "Dat bleek toch wel het geval. Daar komt bij dat er prima plantaardige eiwitten zijn als alternatief. Dus het is de vraag of het nodig is om insecten te kweken."

Onderzoeker Arnold van Huis van Wageningen Universiteit meent dat er geen grond is voor de stellingname van Dierenbescherming en Wakker Dier. "De onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn, wijzen uit dat het onwaarschijnlijk is dat insecten pijn kunnen ervaren. Om het zekere voor het onzekere te nemen, krijgen ze een snelle dood. Dat kan door ze te bevriezen, blancheren in kokend water of te vermalen."

Laatste reacties

 • agratax2

  Wie gaat een onderzoek doen naar het gevoelsleven van planten? Er moet toch eens een antwoord komen al deze drogredenen om de vlees en zuivel en eier consumptie in een kwaad daglicht te stellen. Planten hebben ook gevoel, zie maar naar kamerplanten die goed gedeien in een huis waar vrede en rust heerst en de pijp uit gaan als er een ongelukkige sfeer hangt. of overdrijf ik nu net als de veganisten bij dieren doen???

 • Zuperboer

  Volgens mij zit je achter de computer te grijnzen om je eigen bijdrage agratax1. Heerlijk die naiviteit van de 'groene' medemens, alleen triest dat ze wel de beleidskaders steeds meer aan het bepalen zijn.#vissekom#PVDD.

 • frankrooi

  Beste dierenbescherming, voordat u al uw kostbare tijd en geld spendeert aan het welzijn van wormen en vliegen kunt u beter uw 'eigen' natuurdieren in de Oostvaardersplassen gaan redden. Tip : als het niet lukt, vraag dan een veehouder naar zijn deskundig advies.

 • koestal

  ook hier in de natuur zijn al veel teveel muggen en teken,wees maar voorzichtig als je in het weekend of in de vakantie de ,,natuur'' in gaat,de huisartsen hebben er weer werk van,het is ook niet zo onschuldig als je soms denkt

 • Elevage

  kan ik subsidie krijgen op de maden in mijn kliko?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.