Home

Nieuws 1021 x bekeken

Prijs kali op wereldmarkt onderuit

Moskou – Uralkali heeft voor de laagste prijs in zeven jaar kali verkocht aan Indian Potash. De deal wordt gezien als maatgevend voor de wereldmarkt, omdat India met China de belangrijkste importeur is van de meststof, die maar door een handvol bedrijven wordt gewonnen.

De Russische onderneming levert tussen april 2014 en maart 2015 800.000 ton kali voor 322 Amerikaanse dollar per ton.

De prijs ligt 25 procent lager dan een jaar geleden, toen Uralkali nog samen met het Wit-Russische Belaruskali op de wereldmarkt optrok. Uralkali geldt als grootste kaliproducent ter wereld. Het bedrijf verkocht in januari voor 305 dollar per ton kali voor levering in het eerste halfjaar aan China. Indian Potash verwacht dat de importbehoefte van India dit jaar met circa 500.000 ton groeit tot 3,7 miljoen ton.

De prijsdaling kan te maken hebben met het opbreken van het Russisch-Wit-Russische kartel BPC. Historisch wordt de wereldmarkt beheerst door BPC en een Noord-Amerikaans kartel, Canpotex. Maar ook voor de beëindiging van het kartel toonde met name China zich al toenemend ijskoud in onderhandelingen. China bouwde zorgvuldig een voorraad op waardoor het bestellingen kan uitstellen.

De verkoopdirecteur van Uralkali Oleg Petrov zegt in een verklaring te hopen dat het contract Indiase boeren stimuleert meer kali aan te wenden. De vraag was ingezakt omdat de overheid in India subsidies op meststoffen met 20 procent reduceerde. Traditioneel vragen alle Indiase importeurs voor dezelfde prijs orders aan, maar Uralkali kan nog niets zeggen over wanneer meer orders volgen. 
Rabobank meldde eerder dat India mogelijk meer kali zal gebruiken dit jaar, maar dat prijzen toch relatief laag zullen blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.