Home

Nieuws 2 reacties

Vrijstellingen voor Oekraïense landbouw

Brussel - De Europese Commissie stelt de grenzen verder open voor landbouwproducten uit Oekraïne. Dat heeft handelscommissaris Karel De Gucht gemeld.

De mate van vrijstellingen op de invoer van landbouwproducten wordt beperkt om te zorgen dat de interne Europese markt niet verstoord wordt.

Er worden quota ingesteld voor de invoer van granen, varkensvlees, rundvlees, pluimveevlees en een aantal andere producten, waarvoor bij de export naar Europa geen invoerheffingen hoeven te worden betaald.  De rest van de export (82,2 procent van de totale export van de Oekraïne), wordt vrijgesteld van heffingen. Tegelijk wordt ook voor een aantal levensmiddelen de invoer in Europa vrijgegeven.

De Europese lidstaten moeten nog goedkeuring geven aan de voorstellen van de Europese Commissie, die bedoeld zijn om de Oekraïense economie te ondersteunen en stabiliseren. De maatregelen blijven van kracht tot 12 november van dit jaar.

De Europese maatregelen zouden Oekraïne een voordeel opleveren van ongeveer 500 miljoen euro per jaar, aldus de Europese Commissie. Ongeveer 80 procent daarvan komt ten goede aan de Oekraïense landbouw.

"Wij willen het Oekraïense bedrijfsleven hiermee een impuls geven", aldus De Gucht. De Europese Unie zal maatregelen nemen om te zorgen dat de vrijstellingen voor Oekraïne niet worden aangewend om de doorvoer van Russische producten via Oekraïne naar Europa te bevoordelen.

De Europese koepel van landbouworganisaties Copa wil dat de bevoordeling van landbouwproducten zeker niet ten koste mag gaan van de agrarisch ondernemers binnen Europa.

Laatste reacties

  • eggfarmer

    Nog meer import van kooieieren?

  • schoenmakers1

    bevoordelen van de een gaat altijd ten koste van de ander, of gaan nu de ambtenaren het verschil ophoesten

Of registreer je om te kunnen reageren.