Home

Nieuws

'Vondst PSTVd geen gevolgen voor ziektevrije status'

Den Haag – De voedselautoriteit NVWA verwacht dat de vondst van PSTVd in aardappelen geen onmiddellijke gevolgen heeft voor de quarantainestatus van Nederland.

PSTVd is alleen aangetroffen op het kweekbedrijf Meijer in Rilland, zegt een woordvoerster van de NVWA. "Dit is een geïsoleerde omgeving, zonder directe contacten met de reguliere aardappelteelt. Er zijn maatregelen getroffen om PSTVd uit te roeien. Het onderzoek naar het vrij zijn van de aardappelkolom is geïntensiveerd. Hiermee kan onderbouwd worden dat de reguliere aardappelteelt vrij is van PSTVd."

PSTVd is het aardappelspindelknolviroïde, dat grote schade kan aanrichten. Volgens de NVWA-woordvoerster is het viroïde nog nooit aangetroffen in de teelt van aardappelen in Nederland. "PSTVd werd in 2006 wel breed aangetroffen in de kuipplanten Solanum jasminonides en Brugmansia spp. Dit leidde tot noodmaatregelen, die snel door de EU werden geharmoniseerd met een plantenpaspoortsysteem. In de jaren daarna werden in diverse sierteeltgewassen nog sporadisch vondsten gedaan. In 2013 werd PSTVd in Nederland aangetroffen in een perceel Dahlia knollen en in een tomatenkas. Besmette knollen en planten zijn toen vernietigd."

Of registreer je om te kunnen reageren.