Home

Nieuws 910 x bekeken

Onrust Krim raakt export Oekraïne niet

Kiev – De agrarische export van Oekraïne wordt vooralsnog niet geraakt door de onafhankelijkheidsverklaring van de Krim, zelf ook geen belangrijke landbouwregio. Dat zegt Ton Huls financieel, directeur van de Oekraïense oliezadenexporteur Allseeds.

Huls maakt zich wel grote zorgen over een Russische militaire inval, uitgelokt door demonstraties en al dan geënsceneerde incidenten in het Oosten.
Huls wijst erop dat Oekraïense exporthavens met name in het Westen liggen. De grote agrarische exporthavens in Oekraïne zijn in de eerste plaats Iyichevsk, Odessa en Yuzhny. Ze liggen vlakbij elkaar. Daarnaast is Nikolaev belangrijk. In het Oosten zijn twee kleinere havens: Mariupol en Berdyansk. Zij kunnen geraakt worden door een blokkade omdat schepen door de nauwe straat van Kerch heen moeten, dus tussen Rusland en de Krim.
Deze havens zijn volgens Huls echter relatief ondiep. "Hier vertrekken vooral schepen met 5.000 of 6.000 ton ruimte, die niet veel verder varen dan Turkije, Griekenland of Oost-Italië. "Ter vergelijking: Allseeds laadt nu een schip van 45.000 ton met zonnebloemolie. Het schip vaart eerst naar India en dan door naar China." Eerder meldden ADM en Bunge al dat de export van graan vooralsnog niet geraakt wordt door de onrust.
"Allseeds maakt zich geen zorgen over politieke onrust in Kiev. Het land krijgt de kans orde op zaken te stellen, politiek en economisch, en het Westen is bereid te helpen. Tegelijk zie ik wel de interesse van Rusland in de Oostelijke provincies van Oekraïne. Mijn inschatting is dat Poetin niet zal durven doorstoten Dnjepr-rivier, maar wie zal het zeggen? Mogelijk wil niemand oorlog, maar als demonstraties in het Oosten aanhouden en al dan niet geënsceneerde incidenten volgen, kan een inval worden uitgelokt."

Of registreer je om te kunnen reageren.