Home

Nieuws

Dow Chemical zet meer in op landbouw

Midland – Dow Chemical verwacht dat het bedrijfsresultaat van haar landbouwdivisie de komende 5 tot 7 jaar verdubbelt tot 2 miljard dollar. Het bedrijf wil vol inzetten op zaden en pesticiden en wil minder winstgevende onderdelen van het bedrijf verkopen. Dat heeft de Amerikaanse chemiereus na een periode van aanhoudende druk van de activistische aandeelhouder Daniel Loeb bekendgemaakt.

Het bedrijf uit de staat Michigan wil met de verkoop van bezittingen 6 miljard dollar ophalen. Eerder werd uitgegaan van een bedrag dat 1,5 miljard tot 2 miljard dollar lager lag. De onderneming wil zich richten op chemische producten voor de landbouw, verpakkingsindustrie en consumentenelektronica. Het bedrijf verwacht veel van de transgene mais- en sojavariëteiten die onder de naam Enlist worden vermarkt.
Wat verkocht wordt, is niet bekendgemaakt. In oktober vorig jaar kondigde Dow Chemical aan de epoxy-business en enkele aanverwante chlorine-activiteiten te willen verkopen. Epoxy is een kunststof die vaak wordt verwerkt in composieten. De verwachting is dat Dow Chemical onderdelen uit de divisie voor materialen verkoopt en belangen in een aantal van de 86 joint ventures waarin het participeert.
Het investeringsfonds van Daniel Loeb, Third Points, wil dat het bedrijf geen onderdelen verkoopt, maar splitst in een petrochemisch 'grondstoffen'-bedrijf en een bedrijf dat zich richt op speciaalchemie. Onduidelijk is aan wie de biobrandstoffenafdeling zou worden toebedeeld. Dow Chemical zelf ziet geen heil in het plan omdat een deel van de petrochemische producten ten goede komt aan de andere divisie.
Het bedrijf erkent wel dat het teveel niet-kernactiviteiten heeft verzameld.

Of registreer je om te kunnen reageren.