Home

Nieuws 5049 x bekeken 16 reacties

Groeiende weerstand tegen Nederlandse mest in Duitsland

Bonn - Strenger controleren, aanscherping van het mestbeleid en vooral veel negatieve aandacht voor mest uit Nederland. Dat is de stemming in de aan Nederland grenzende deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) en Nedersaksen.

Niet alleen in de laatste weken, ook daarvoor staan veehouderij en mesttransporten al prominent op de politieke agenda. 82 procent van de mestexport (in tonnen mest) uit Nederland naar Duitsland komt terecht in NRW, 6 procent in Nedersaksen. De landbouwminister in NRW, Johannes Remmel van de partij Bündnis 90 / Die Grünen, wil flinke aanscherpingen van het mestbeleid invoeren. Kortere uitrijperioden, meer opslagcapaciteit, meetellen van restproducten van biogas voor de maximale norm van 170 kilo stikstof uit drijfmest per hectare, mineralenbalansen en inperking van bedrijfsoverschotten worden deels al dit jaar van kracht.
Volgens Bernhard Rüb van de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen is er een sterk groeiende weerstand tegen Nederlandse mest en was het recent nog een televisie-item op de Westdeutsche Rundfunk (WDR). Dat heeft ook te maken met de aandacht voor de problematiek op de recent gehouden Grüne Woche in Berlijn. "In sommige gebieden is een vrachtwagen met Nederlands kenteken op een akker inmiddels al reden om de politie te bellen", aldus Rüb. Volgens hem is er niet alleen onder burgers weerstand tegen Nederlandse mest, maar ook Duitse veehouders zien met lede ogen aan hoe hun eigen mestafzet wordt verdrongen door Nederlandse mest. Duitse akkerbouwers denken daar overigens anders over, Nederlandse transporteurs betalen simpelweg meer per kuub mest. Rüb ziet een tendens dat er meer opslagen worden gebouwd in antwoord op kortere uitrijperioden. En dat Nederlandse mest steeds verder Duitsland in gereden wordt.

Laatste reacties

 • koosy

  in afrika is nog genoeg plek, vooral in de sahara.
  misschien gaat het de woenstijn groei tegen en is het goed voor ontwikkelingshulp, zodat de afrikanen beter oogsten krijgen, voor ondervoeding.

 • Mels

  Ik zou er ook niet blij mee zijn als de buren in mijn tuin schijten........of moet ik een andere vergelijking trekken?

 • alco1

  De buren bij mij wel mest op het land brengen, maar ik ga er niet voor aftekenen.

 • wmeulemanjr1

  We hebben toch 1 Europa?, of als het 'even' uitkomt toch maar weer niet!

 • Mels

  We zijn nooit een EU geweest en zullen het nooit worden en als we het wel worden zullen we het niet blijven. Teveel cultuur verschillen en mentaliteitsverschil. EN,niet te vergeten,gaat Noord(west) anders om met geld dan Zuid(oost)...........

 • agratax2

  We praten over mest, maar moeten we niet praten over 'Hoe krijgen we minder varkens in Nederland, zodat we zelf (NRWF) meer kunnen maken tegen een betere prijs'. Het zijn immers de veehouders die klagen en niet de akkerbouwers, zij hebben nog ruimte op het land en op hun bankrekening om zowel mest als mestgeld te ontvangen.

 • schoenmakers1

  zouden we niet moeten praten hoe kunnen we voldoende mest op het land krijgen om de gewassen zich normaal te laten ontwikkelen, en niet te laten staan verpienteren

 • alco1

  @schoenmakers. Dat is dus het allerbelangrijkste en
  @agratax. Praten hoe we minder aanbod krijgen gaat weer gepaard met allerlei regeltjes en geld weggooien voor rechten en geeft ook weer fraude. Hier moet heel simpel gezegd de marktwerking zijn werk doen.

 • HeinCarien

  Wie kent nog de slogan 'geen katholieke stront op protestantse grond' ?
  Is allang verleden tijd, uiteindelijk draait het maar om een ding.
  En dat zijn de keiharde knikkers.....................

 • ed12345

  Melle al mijn buren al mijn buren mogen mijn 200ha achtertuin volpoepen

 • brabantsduitserke

  ed 12345 melle melde dich bei mir ik kom de poep wel brengen. osnabruck

 • brabantsduitserke

  gvlanen@aol.com

 • jeanjean

  Er is plaats genoeg voor mest,maar het probleem is dat er voor sommige soorten mest 3x zoveel gevraagd word als voor tien jaar terug.Op de tweede plaats zit er grote zwendel in deze handel b.v.ingedikte varkensmest met 30 kg P2o5 of van die zeik natte bende,als je de wagen opentrekt drijft het alle kanten op,de duitser hebben groot gelijk en binnenkort gaan de franse boeren hier ook voor passen.

 • Elevage

  80 % van de regels afschaffen en dan gewoon even de tijd afwachten tot alle meststromen weer in een natuurlijk patroon lopen. Dan zijn we voor een groot deel van dit ge (mest)emmer af

 • ed12345

  Als ik me goed herinner gaat Cumela bekijken om grote hoeveelheden mest naar Hongarije te ver(schepen)voeren Als dat in droge vorm kan zou het helemaal mooi zijn
  Brabantsduitserke ik zit voor jullie mest helaas te ver weg en over de atlantische ocean en dan in een zeehaven overslaan ,maakt het wel erg kostbaar

 • martensDLD

  Duitse akkerbouwers denken daar overigens anders over, Nederlandse transporteurs betalen simpelweg meer per kuub mest, Graag zou ik willen weten waar een nederlandse mest Transporteur Geld betaald aan een akkerbouwer in duitsland?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.