Home

Nieuws 6 reacties

'We hebben ons in de luren laten leggen'

Den Haag - Boeren mogen constateren dat hun kinderen op school de verkeerde beelden over de land- en tuinbouw krijgen voorgeschoteld, maar dat ontslaat ze niet van de plicht om zelf te helpen het ware verhaal te vertellen.

Die oproep deed Ingrid Jansen, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij dinsdag bij de aanbieding van een zwartboek over valse lesstof aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van de Tweede Kamer.

Natuurlijk, zegt Jansen, kan de politiek de lesprogramma's van de scholen niet veranderen. En dat wil ze ook niet. "Maar we mogen wel verlangen dat onze kinderen informatie krijgen die klopt." Het kan niet zo zijn dat Wakker Dier de lespakketten in Nederland samenstelt, zegt Jansen, enigszins chargerend. "Het gaat om de juiste informatie. En dus moeten we zelf ook het klaslokaal opzoeken. We hebben ons in de luren laten leggen."

Het dinsdag aangeboden zwartboek is een bundeling van lesmateriaal voor vooral basisscholen en het voortgezet onderwijs. In de bundel zit onder andere een gewraakte eindexamentekst voor het Havo in 2013, gebaseerd op een tekst van Roos Vonk in de Volkskrant waarin zij in een opiniestuk onder andere stelde dat wie vlees eet er niets van merkt "dat een dier een kort en ellendig leven heeft gehad, dat vlees het meest milieu- en klimaatonvriendelijke onderdeel is van ons hele voedselpakket en dat enorme hoeveelheden landbouwgrond in de derde wereld worden gebruikt om voer voor ons vee te telen."

De opiniërende examentekst wordt in het zwartboek als "niet objectief en feitelijk onjuist" beoordeeld. In antwoord op Kamervragen van het CDA heeft staatssecretaris Sander Dekker vorig jaar gesteld dat het juist de bedoeling van de examentekst was dat hij niet objectief was. Doel van de tekst was om  na te gaan of leerlingen een tekst goed kunnen begrijpen.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vroeg Jansen wat ze dan moet denken van plaatjes van vrolijk buiten scharrelende kippen, terwijl scharrelkippen nooit buiten komen, of illustraties van lachende varkens op weg naar de slachterij. "Natuurlijk moeten wij geen sprookjes vertellen, alsof onze varkens door de duinen rennen.  We kunnen heel goed laten zien hoe onze kippen en varkens worden  gehouden."

Laatste reacties

 • Gerard Groot Koerkamp

  Goed gedaan dit is een begin.Ga zo door.

 • W.postduif

  Eindelijk iemand die terrug slaat . Kan de rest van de bestuurders nog een puntje aan zuigen. Good girl There you goow.

 • info36

  Het is natuurlijk schandalig dat LTO dat wel allemaal laat gebeuren!
  Wat een softies en slechte belangenbehartigers. Wij boeren zijn een minderheid en daar moet je voor knokken!

 • j.verstraten1

  LTO heeft klasseboeren opgezet, elke ZLTO afdeling die zichzelf serieus neemt zorgt ervoor dat kinderen van de basisschool ministens 1x op een agrarisch bedrijf zijn geweest. Daarnaast hebben leden varkenshouders zich een jaar of 10 geleden al ingespannen om beter lesmateriaal te ontwikkelen. Maar om het vervolgens ín de lesboeken te krijgen! Ongetwijfeld gaat dit de daadkrachtige Ingrid Jansen wel lukken.
  In ieder geval gaan de leden van de NVV nu dus helpen het ware verhaal te vertellen. Dus zorg dat je in beeld komt bij het lokaal onderwijs, vertel je verhaal zelf of nodig ze op je bedrijf uit. Je kunt je natuurlijk ook aanmelden bij de lokale LTO en aangeven dat je graag schoolklassen wilt ontvangen. Lijkt me een prima onderwerp om de samenwerking praktisch vorm te geven.

 • mbm

  Roos Vonk is een goed voorbeeld van een hoog-opgeleide dierenextremist, die volop de kans krijgt haar verwrongen denkbeelden en leugens te verspreiden. Een soort Diederik Stapel: wetenschapper die liegt. Maar zo zijn er meer. Alert zijn en niet accepteren dat er leugens over de sector worden verteld. Zo heb ik jaren geleden geweigerd dat Georgina Verbaan aan mijn kinderen op school haar denkbeelden over dierenwelzijn zou vertellen. Er nog van afgezien dat deze persoon iemand van bedenkelijk allooi is, die ik absoluut niet in de buurt van mijn kinderen wil hebben, ben ik ook niet gediend van haar PvdD verhalen op een basisschool.

 • PetervanKempen

  Klopt, als je gaat happen dan passen ze beter op voor de hond en breken niet in je belangen in. Deze mevrouw vind ik overigens met haar aanpak en haar uiterlijk een goede en representatieve vertegenwoordigster. Thieme staat achter en door haar verven kan ze deze niet inhalen.Er moet nu inhoud bij en die heeft Thieme niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.