AlgemeenNieuws

Huijbers: ZLTO kan zonder Vion-dividend

Den Bosch – Als betaalde adviesdiensten van de grond komen, kan de ZLTO in de toekomst ook zonder Vion-dividend haar ambities waarmaken. Een grote reorganisatie is dan net niet meer nodig. Dat zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers in een interview met Boerderij. Huijbers zegt tevens dat de organisatie haar ledental volgend jaar netto met enkele honderden personen wil uitbreiden.

Huijbers zegt in het interview dat de ZLTO worstelt met de vraag of haar organisatiestructuur nog wel aansluit bij een veranderende realiteit, waarbij overheidsbeleid steeds meer gedecentraliseerd wordt. Mogelijk moet de organisatie, die volgens hem al behoorlijk fijnmazig is, haar afdelingen verder optuigen of juist het aantal afdelingen vergroten.

Het ledenaantal krimpt jaarlijks met enkele procenten, aldus Huijbers, en ligt nu ruim boven 16.000. Huijbers zegt trots te zijn dat meer dan 80 procent van de boeren en tuinders in het werkgebied van ZLTO lid zijn, maar wil het aantal verder uitbouwen. De organisatie moet dan aan de schouder van de agrariër staan en die kunnen adviseren over ruimtelijke ordening, milieu en mogelijk energie. De organisatie moet meer actief de ondernemer benaderen.

Wat Huijbers betreft investeert de ZLTO in een dikkefractiefabriek. De investering zou de trage opbouw van de mestverwerkingscapaciteit in een stroomversnelling kunnen brengen. De Brabantse bestuurder zegt te begrijpen dat 100 procent mestverwerking zonder extra maatregelen kan uitpakken als een open-eindregeling die excessen aanmoedigt.

Beheer
WP Admin