Home

Nieuws 348 x bekeken

ECB houdt rente ongewijzigd

Frankfurt - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkste rentetarieven in het eurogebied deze maand opnieuw ongewijzigd. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend na afloop van zijn beleidsvergadering.

De herfinancieringsrente ging in september omlaag naar het historisch lage niveau van 0,05 procent en blijft daar op staan. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat inhoudt dat financiële instellingen rente moeten betalen om middelen bij de ECB onder te brengen. De rente die banken betalen voor zeer korte leningen bij de centrale bank blijft staan op 0,3 procent.

De besluiten voldeden aan de verwachtingen van economen. ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting. Over het algemeen wordt niet verwacht dat hij nieuwe maatregelen zal aankondigen om de lage inflatie en de zwakke economische groei in de eurozone aan te jagen. Mogelijk laat hij wel meer los over stappen die in de komende maanden kunnen worden verwacht.

De ECB verlaagde de afgelopen maanden de rente in het eurogebied en begon met het opkopen van leningen bij banken. Die maatregelen zijn bedoeld om de kredietverlening te stimuleren, zodat de vraag toeneemt en de prijzen kunnen stijgen. De inflatie ligt al lange tijd ruim onder het door de ECB nagestreefde peil van iets minder 2 procent.

Die lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Deflatie kan een rem zetten op de economische groei, doordat consumenten mogelijk bestedingen gaan uitstellen en het lastiger wordt om schulden af te lossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.