Home

Nieuws 2 reacties

Dijksma vraagt meer aandacht voor voerspoor mestwetgeving

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft de veehouderijsector gevraagd meer werk te maken van fosfaatreductie via het voerspoor.

Dat zegt ze tijdens het debat over de melkveewet in de Eerste Kamer.

PvdA-Senator Wouter van Zandbrink vraagt Dijksma wat ze kan doen als de sector het door de sector zelf opgestelde fosfaatplafond toch overschrijdt. Dijksma reageert dat ze er vanuit gaat dat de sector er alles aan zal doen om via het voerspoor te voorkomen dat het fosfaatplafond wordt overschreden. "Anders zullen dierrechten voor de melkveehouderij worden ingevoerd. En dat wil de sector, maar ik ook, zeker voorkomen." Dijksma erkent dat het effect van de voermaatregelen in 2013 tegen vallen. "Dat komt niet alleen door groei van het aantal dieren, maar ook de matige kwaliteit van ruwvoer en de vervanging van soja door goedkopere voergrondstoffen als raapzaad, waardoor de fosfaatreductie in het voer minder was. Ik heb de sector er op aangedrongen meer aandacht te hebben voor fosfaatreductie via het voerspoor", zegt Dijksma.

Laatste reacties

  • chila

    Van 2013 zijn de cijfers nu in den Haag bekent , volgend jaar om deze tijd de cijfers van 2014 . Dus dan meteen rundveerechten . Het maakt dus niet meer uit wat je in 2015 doet .

  • Zents beheer

    #1 chila, komt nog bij dat per 1-1-2015 dmv een nieuwe POR regeling 1,5 miljoen kilo fosfaat extra wordt uitgegeven. Dan zal het plafond wel bereikt zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.