Home

Nieuws

Zzp'er armer maar meer tevreden dan werknemer

Den Haag - Mensen die in Nederland werken als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) zijn in veel gevallen armer dan werknemers die in dienst zijn bij een baas.

In 2012 woonde 15 procent van de zzp'ers in een huishouden waarin het gezamenlijke inkomen onder de armoedegrens van het Sociaal en Cultureel Planbureau ligt. Onder werknemers was dat drie procent. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau woensdag na onderzoek.

39 procent van de zzp'ers ontving in het verleden minstens eenmaal een uitkering wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Onder werknemers was dat 30 procent.

Wel is het zo dat zelfstandigen zonder personeel tevredener met hun werk zijn dan werknemers. Vooral over de aansluiting tussen hun werktijden en hun thuissituatie zijn zzp'ers te spreken. Slechts 6 procent van de zzp'ers wil liever een vaste baan in loondienst.

Het aantal zzp'ers groeide de laatste jaren flink, van 7 procent in 2001 naar elf procent in het voorjaar van 2014. Ook het aantal agrarische zzp'ers neemt toe bleek recentelijk uit cijfers van het ING. Werkgevers die zelfstandigen inhuren doen dat naar eigen zeggen vooral als ze (tijdelijk) behoefte hebben aan specialistische kennis. Ook worden zzp'ers vaak aangetrokken als er in een bepaalde periode heel veel werk te doen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.