Home

Nieuws 1235 x bekeken

Vrees voor ongeregeldheden bij actiedag Franse boeren

Parijs – De Franse boerenbonden FNSEA en Jeunes Agriculteurs en de Kamers voor de Landbouw houden woensdag een nationale actiedag.

Ze protesteren tegen de verscherping van de nitraatregels, de gevolgen van het Russische handelsembargo, de administratieve lasten en andere problemen.

Volgens de bonden staan in vrijwel alle Franse steden acties op het programma. Zo worden bijvoorbeeld in Pau duizenden demonstranten met honderden trekkers verwacht. ''We kunnen onze woede niet langer inhouden,'' zegt voorzitter Guy Vasseur van de koepel van de Kamers voor de Landbouw die woensdag staken tegen de opgelegde bezuinigingen. Omdat zich de laatste weken in een aantal Franse steden zoals Toulouse en Rennes ernstige rellen hebben voorgedaan, wordt vooraf al gevreesd voor ongeregeldheden. De gemoederen zijn vooral verhit door de acties rond een stuwdam in Sivens bij Montauban, waarbij afgelopen weekend een jonge man door een exploderende traangasgranaat om het leven is gekomen. Eerder werd al bij demonstraties van tuinders in Morlaix het plaatselijke belastingkantoor in de brand gestoken. Algemeen secretaris Dominique Barrau van de FNSEA probeert daarom vooraf al tot kalmte te manen: ''Een geslaagde demonstratie is een demonstratie die niet op geweld is uitgelopen.''

Voor veel boeren staat de verscherping van de mestregels en de nitraatrichtlijn bovenaan de agenda. De maatregel treft volgens de FNSEA 4.000 gemeenten 'waar 63.000 veebedrijven in de illegaliteit worden gedrongen'. ''Zij zullen grote investeringen moeten doen om de watervervuiling te beperken.'' De Franse regering heeft al eerder gesteld het hele normenstelsel onder de richtlijn ter discussie te willen stellen maar zal toch moeten voldoen aan de eisen die Brussel stelt op grond van de bestaande richtlijn. ''Wij willen af van de nieuwe nitraatzones zoals die nu op tafel liggen,'' aldus de bonden. Een andere eis is dat alle overheidskantines en dergelijke meer eten uit eigen land gaan serveren 'om daarmee een voorbeeld te stellen'. Franse boeren en tuinders dringen er al tijden op aan dat winkels en de horeca meer Franse producten gaan voeren en de invoer van agrarische waren beperken.

Die problemen passen in het plaatje dat de hele Franse land- en tuinbouw in een crisis verkeert. Vasseur: ''In de landbouwwereld is alles op dit moment explosief. We hebben ook al te kampen met prijsverlagingen en snelle verslechtering van de markten en met regels waarbij Frankrijk er vergeleken met wat uit Brussel komt nog een schepje bovenop doet. De problemen bij Sivens hebben de sfeer nog verder vertroebeld. Die stuwdam is bedoeld om de boeren in de omgeving eindelijk van het droogteprobleem te verlossen en nu dreigt de regering toe te geven aan de milieubeweging en het hele project af te blazen.'' Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.