Home

Nieuws

BASF boekt minder omzet en winst

Ludwigshafen – De landbouwdivisie van BASF heeft het afgelopen kwartaal een netto-omzet geboekt van ruim €1 miljard, 3 procent minder dan vorig jaar. De winst kwam voor rente en belastingen 74 procent lager uit op €43 miljoen. Het bedrijf verkocht gewasbeschermingsmiddelen tegen een 2 procent hogere prijs maar zag het volume 4 procent dalen.

Daarnaast speelden wisselkoerseffecten de Duitse chemiereus parten. BASF meldt dat de prijzen van veel landbouwproducten, zoals graan en oliezaden, onder druk staan waardoor boeren voorzichtiger zijn bij de aankoop van productiemiddelen. In Europa en Noord-Amerika was sprake van een duidelijke daling van de afzet.
In Europa viel met name de afzet van herbiciden voor koolzaadtelers terug. In Azië en Zuid-Amerika verkocht BASF meer. Azië laat geen eenduidig beeld zien. In China en Zuidoost-Azië vonden minder producten hun weg naar de afnemers terwijl meer werd verkocht in India en Zuid-Korea. Gemiddeld kon BASF in Azië hogere prijzen rekenen dan een jaar eerder.
Over de eerste negen maanden komt de omzet nu op €4,3 miljard, net zoveel als vorig jaar. De operationele winst staat wel 14 procent in de min. Het concern als geheel zag in het derde kwartaal de omzet nog wel toenemen maar de nettowinst daalde op dit niveau 5 procent. Het bedrijf verlaagde haar verwachting voor de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen van €14 miljard naar €12 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.