Home

Nieuws 9 reacties

Voorwaarden groene braak twistpunt in EU

Brussel – Het wel of niet gebruiken van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen op groenebraakpercelen is nog punt van discussie tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement.

De voorzitter van de landbouwcommissie in het parlement, Paolo de Castro, gaf begin deze week nog een duidelijke waarschuwing richting Commissie meldt Agra Europe . Er moet volgens Castro nog meer overleg komen over de zogenoemde 'gedelegeerde wetten' oftewel de gedetailleerde uitvoeringsbepalingen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat in 2015 in werking treedt. Die uitvoeringsbepalingen zijn naar verwachting begin maart klaar en gaan dan ter goedkeuring naar de lidstaten en het parlement. Als er geen aanpassingen komen dan komt er echter geen goedkeuring aldus de Europarlementariër. Dat kan opnieuw vertraging opleveren voor definitieve invoering. Dat is al een jaar uitgesteld van 2014 naar 2015.
Onderdeel van het nieuwe GLB is dat een deel van de hectaresteun alleen wordt uitbetaald als aan vergroeningseisen zoals 5 procent ecologische zones op braakland (groene braak) is voldaan. Over wat precies wel en niet mag in die zones moet echter nog meer duidelijkheid komen vindt de landbouwcommissie. Zo willen de landbouwministers in de lidstaten in meerderheid dat kunstmest toegestaan wordt in de groene braak stroken. Onduidelijk is nog in hoeverre er gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden.
Aan de andere kant zijn milieuorganisaties en een deel van de partijen in het parlement sterk bezorgd over wat er overblijft van de vergroening in het nieuwe GLB. Zij vrezen dat de regeringen elke resterende hoop op een groener GLB er nog uit willen halen.

Laatste reacties

 • JanWillemNatuur

  Wil Europa serieus werken aan vergroening van de landbouw, dan moeten ze kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in de aanbevolen 5% groenstroken zonder meer verbieden. Als ze bij zo'n klein percentage nog gaan marchanderen zijn ze voor mij niet geloofwaardig. De ervaring leert bovendien dat boeren die dergelijke groen- of bloemenstroken toepassen hun opbrengst zien stijgen, omdat schadelijke insecten de akkers grotendeels links laten liggen en zich op de bloemen storten. Is dat geen mooi nieuws?

 • sjang

  geitenwollensok kopen?

 • schoenmakers1

  janwillemnatuur, je kunt natuurlijk ook in sinterklaas geloven

 • henk 60

  janwillemnatuur, Als je even verder kijkt zal je zien dat die hele 5% vergroening nergens op slaat.
  Er vallen al een heleboel hectares af door uitsluitingen en vrijstellingen.
  Lees eens de column van jeroen kloos hier over.
  Hij stelt heel duidelijk dat het niets voor stelt op wereld schaal.
  Kost een hoop en enkel de akkerbouw is de klos.

 • koestal

  Die vergroening van de EU is alleen maar geldsmijterij en een ideologie nastreven wat nergens toe leidt

 • df

  Weer morrelen aan de oppervlakte ?
  Is men de herziende perceelsregistratie van 2010/2011 al weer vergeten ?

 • johannetje

  5% is bij mij 5,5 ha. grondprijs ca 50.000/ha maakt € 275.000 geinvesteerd vermogen. Een klein percentage, Jan Willem?

 • Tuig

  Akkerbouwers kunnen natuurlijk ook gewoon blij zijn met de subsidie die ze krijgen. En het is niet verplicht om aan te vragen.

 • agratax2

  johannetje. Het gaat niet over de investering die je in je grond hebt gedaan. Het gaat over de opbengst die je er netto vanaf haalt, zeg eigen loon + is dit vergelijkbaar met andere gewassen prachtig is het duidelijk minder niet mee doen zou ik zeggen.
  Ik weet dat er heel veel boeren in het buitenland vanggewassen rond hun pootaardappelvelden hebben staan en het werk inderdaad tegen luizen. Minder spuiten en toch een gezond gewas. Nederlanders denken daar niet over, maar waarom eigenlijk niet? Net als het genereren van een cultuur steppe zonder enige plek voor vogels is in mijn ogen slecht voor de natuur maar vooral voor het gewas natuurlijke bestrijding van insecten kost niets maar geeft veel. Natuur en welke boer is daar tegen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.