AlgemeenNieuws

Extra maatregelen tegen mestfraude

Den Haag – Staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma neemt extra maatregelen om mestfraude tegen te gaan. Ze doet dit op basis van signalen vanuit de sector dat er gefraudeerd wordt en op basis van controleresultaten van de inspectiedienst NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV.nl). Vooral voor intermediairs worden de regels aangescherpt.

Dijksma had eerder al aangekondigd dat vaste mest alleen nog mag worden vervoerd met een vrachtwagen met een AGR-GPS-systeem met een automatisch laad-en-lossignaal geeft. Dit systeem moet voortaan vastzitten aan de oplegger of container waar de mest in zit. Deze regeling wordt per 1 juli van dit jaar van kracht. Voor alle transport van vaste mest wordt onafhankelijke monsterneming verplicht. De monsters worden niet langer genomen door intermediairs, maar door medewerkers van geaccrediteerde laboratoria. Dit betekent een lastenverzwaring voor de sector. Dijksma gaat tevens onderzoeken of het mogelijk is om een verplichte stikstofadministratie in te voeren voor intermediairs, naast de verplichte fosfaatadministratie. Op basis hiervan moeten intermediairs hun stikstofbalans kunnen verantwoorden.

Daarnaast zal de ROV.nl (voorheen Dienst Regelingen) kijken of een aanpassing van de wijze waarop mestopslagen worden geregistreerd leidt tot het beter en sneller opsporen van eventuele onrechtmatigheden bij de overdracht van deze opslagen en silo’s. Voor gebruikers van mest gaat de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland strengere maatstaven hanteren om te beoordelen of bedrijven zich houden aan de gebruiksnormen. Dat betekent dat er minder mogelijkheden komen voor oneigenlijk gebruik van de regels.

Dijksma wil met België en Duitsland afspraken maken over het uitwisselen van informatie over grensoverschrijdende mesttransporten. Dijksma is voorstander van Europees geharmoniseerde regels voor mesttransporten. Ze gaat dit aankaarten in Brussel.

Volgens Hans Huijbers van LTO Nederland schieten de voorgestelde maatregelen hun doel deels voorbij; De maatregelen kunnen tot extra kosten leiden, waardoor er juist meer kans is op fraude. Ook vindt hij dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met verschillen per sector.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin