Home

Nieuws 5022 x bekeken 18 reactieslaatste update:31 jan 2014

Extra maatregelen tegen mestfraude

Den Haag – Staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma neemt extra maatregelen om mestfraude tegen te gaan. Ze doet dit op basis van signalen vanuit de sector dat er gefraudeerd wordt en op basis van controleresultaten van de inspectiedienst NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV.nl). Vooral voor intermediairs worden de regels aangescherpt.

Dijksma had eerder al aangekondigd dat vaste mest alleen nog mag worden vervoerd met een vrachtwagen met een AGR-GPS-systeem met een automatisch laad-en-lossignaal geeft. Dit systeem moet voortaan vastzitten aan de oplegger of container waar de mest in zit. Deze regeling wordt per 1 juli van dit jaar van kracht. Voor alle transport van vaste mest wordt onafhankelijke monsterneming verplicht. De monsters worden niet langer genomen door intermediairs, maar door medewerkers van geaccrediteerde laboratoria. Dit betekent een lastenverzwaring voor de sector. Dijksma gaat tevens onderzoeken of het mogelijk is om een verplichte stikstofadministratie in te voeren voor intermediairs, naast de verplichte fosfaatadministratie. Op basis hiervan moeten intermediairs hun stikstofbalans kunnen verantwoorden.

Daarnaast zal de ROV.nl (voorheen Dienst Regelingen) kijken of een aanpassing van de wijze waarop mestopslagen worden geregistreerd leidt tot het beter en sneller opsporen van eventuele onrechtmatigheden bij de overdracht van deze opslagen en silo's. Voor gebruikers van mest gaat de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland strengere maatstaven hanteren om te beoordelen of bedrijven zich houden aan de gebruiksnormen. Dat betekent dat er minder mogelijkheden komen voor oneigenlijk gebruik van de regels.

Dijksma wil met België en Duitsland afspraken maken over het uitwisselen van informatie over grensoverschrijdende mesttransporten. Dijksma is voorstander van Europees geharmoniseerde regels voor mesttransporten. Ze gaat dit aankaarten in Brussel.

Volgens Hans Huijbers van LTO Nederland schieten de voorgestelde maatregelen hun doel deels voorbij; De maatregelen kunnen tot extra kosten leiden, waardoor er juist meer kans is op fraude. Ook vindt hij dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met verschillen per sector.

Laatste reacties

 • alco1

  Al het land bemesten met een soort evenwichtsbemesting. Dan is er geen ruimte en noodzaak meer voor fraude.
  De mestwet is net als de wet rond de verdovende middelen. Het mag legaal verkocht worden maar het blijft duister hoe het er binnenkomt.
  Je zou de staat aan moeten klagen tot aanzet van criminele activiteiten voor zowel de drugswet en de mestwet.

 • miniplaat

  ze zijn niet meer goed wijs in Nederland. Laat dijksma gauw ruimte maken voor iemand met nuchter verstand, het is toch te achterlijk voor woorden dat mest met gps moet worden gevolgd. En onafhankelijke monsterneming, laat me niet lachen. mestmonsters zijn nog nooit kloppend geweest,het enige dat er nu bij komt is dat de kosten enorm omhoog gaan.

 • info104

  Die Cummela uitspraken hadden niet moeten plaatsvinden nu zijn de rapen gaar , die enkele transporteur die de zaak heeft verziekt heeft nu de hele boel op stelten gezet. En ook cummela weet welk lid van zijn club dit veroorzaakt , waarom word zón bedrijf dan niet door deze organisatie die altijd met zijn neus vooraan staat in de regering eruit gezet en of met een bezoek vereerd . Door al dit gelazer gaat boertje meer betalen en lijd hij weer imago schade , HOE HELP IK HEM HET SNELSTE OMZEEP.

 • franico1

  stop al die energie eens in de fraudes die gaande zijn bij ambtenaren banken en niet bij hard werkende ondernemers die het land weer op de rails moeten zetten ,het word tijd voor echt eens een voedsel tekort

 • ikkethuis

  De grootste fraudeurs zitten in het Cummela bestand, en dat zijn degene die er nu het beste mee zijn en de gewone boer moet het gelach betalen. Veel transport is tegenwoordig te duur en wordt daarom door oosteuropeanen gedaan, alleen mesttransport wordt met deze maatregelen nog duurder gemaakt, en alleen gespecialiseerde bedrijven kunnen dit nog doen ivm de gps en monster apperatuur, en dit werkt daardoor concurentie niet in de hand

 • Limo is in

  Is Dijksma niet bezig hier zaken te redden voor agrarisch NL in Brussel? Als ze geen aanpak voorstelt zou het er wel eens op uit kunnen draaien dat we het hier in de toekomst ook met krappere gebruiksnormen moeten redden.

 • jordi 1455

  Het is beter om fraude te voorkomen door die hele mestwetgeving af te schaffen, weg zwarte mest, weg fraude. Hoe meer regels er zijn hoe meer fraude mogelijk is.

 • minasblunders1

  En al helemaal als die regels gebaseerd zijn op een rekenfout.

 • wmeulemanjr1

  Het duurt niet lang meer, dat de regels alleen maar een ijskoude sanering doorvoert voor de hele veehouderijsector, uiteindelijk gaat de overheid een hoop geld 'mislopen' als veel ondernemers er de brui aan geven omdat te zware regelgeving een neerwaartse spiraal opwekt als het om investeren gaat, want een ondernemer moet uiteindelijk met moeilijke regels nog wel geld kunnen verdienen en niet alleen overheden aan werk en geld helpen, heb het gevoel dat het daar bij onze overheden het wel om te doen is, geld afpakken waar ze maar kunnen.

 • hm

  nou wanneer gaan wij als boeren eens de straat op plat gooien die zooi
  in den haag beginnen.

 • distrimest

  Jammer. Er wordt weer geschoten met een kanon op een mug. Onafhankelijke monstername zou de kans op fraude beperken maar het levert alleen maar een extra kostenpost op. Wil je echt fraude met analyse uitslagen beperken dan moet je alle mest die weg gaat voor export aanslaan voor de forfaitaire gehaltes. Makkelijk te realiseren en is kosten verlagend.

 • info463

  Vergeet ook niet de eenmalige kosten die met de invoering zijn gemoeid: software bij overheid, bedrijfsleven en laboratoria moet worden aangepast.

 • a.t.herwijnen

  Als we als crimineel behandeld worden mogen we toch ook reageren als criminelen. hm je hebt gelijk. Wij als boeren moeten eens een goed tegengeluid laten horen. de belangenbehartigers laten het goed afweten.

 • ariefritz

  Dit hebben wij dan weer mede te danken aan Peter Brouwers, voorzitter werkgroep mest en mineralenbeleid LTO , welke onlangs nog pleitte voor scherpere mestregels. en onafhankelijke monstername. Het zou alleen maar zijn om de excessen aan te pakken. Het pakt dus weer eens anders uit. Nu is iedereen weer de dupe.!!!

 • martensDLD

  dan moeten ze de mest voor Export ook Maar met GPS volgen,want wie weet waar die terecht komt als die de grens even is over geweest!

  (oeps,een gat in de wet?)

 • wmeulemanjr1

  Drugs mag alleen via de achterkant(illegaal) de coffeeshop in, ook fraude??

 • brabantsduitserke

  wil dat mens nou ook al in duitsland regels opleggen voor mesttransporten .
  ze is echt oliedom en heeft geen verstand van economie hier wordt gehakt van haar gemaakt en terrecht en wat betreft lto er peter brouwers moet smeer hebben als een jachthond met zijn domme uitspraken. ik snap trouwens niet waarom nederlandse boeren dit nog langer pikken.

 • koestal

  Hier schrikt Niels wel van !

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.