Redactieblog

9 reacties

‘Een zoen voor boerin Astrid’

Jammer dat ik 1,5 meter van haar vandaan moet blijven, anders zou ik boerin Astrid Francis een stevige zoen geven als ik haar tegenkwam. Dat zal niet gebeuren, want ik woon in de Achterhoek en zij in Noord-Holland.

Daar haalde ze vorige week een stunt uit, die in kranten en op de televisie brede aandacht kreeg. Ze kieperde een wagenvol aardappelen voor het hoofdkantoor van supermarktketen Deen. Triomfantelijk poseerde ze met haar zoontje Cees boven op de bult met 6.000 kilo aardappelen. Dat maakte indruk.

Want Astrid is boos. Ze levert als aardappelteler al lang aardappelen aan supermarkt Deen. Vorige week belde een vriend op en die zei: “Jouw aardappelen liggen niet meer in de winkel. Ze zijn niet meer leverbaar, zeiden ze. Maar jij hebt de schuur toch nog vol liggen?”

Aardappelen uit Israël

Astrid belde toen zelf met de supermarkt. Ze kreeg ook als antwoord: niet meer leverbaar. Ze hadden nu aardappelen uit Israël gehaald. Toen knapte er iets bij haar. Niet meer leverbaar? De schuren bij haar en vele akkerbouwers liggen als gevolg van de coronacrisis vol aardappelen. En dan importeren? “Dat is van de gekke”, dacht ze en nam een kloek besluit. Ze laadde een kieper vol aardappelen en loste die voor de deur van Deen.

Resultaat: Deen ging met haar in gesprek en neemt weer aardappelen af. Wel maakten ze haar duidelijk dat ze contractuele verplichtingen hadden in Israël. Want de coronacrisis is de oorzaak dat akkerbouwers hun aardappelen nu aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Niet de houding van de supermarkten. De horeca is dicht en juist dat zijn de grote afnemers van de aardappelen.

De petitie van FDF om de gesprekspartner bij de overheid, minister Schouten, te laten opstappen, is wat mij betreft over de rand

Een prima stunt van Astrid. Ze kreeg veel aandacht. En wat presenteerde ze de problematiek goed voor de televisie. Ze kreeg de sympathie van de tafelgenoten en duidelijk ook van presentator Beau. En van velen die keken, daar twijfel ik niet aan. Haar zoontje Cees, als die later de uitzending ziet, zal trots op haar zijn.

Dat moeten we als collega-boeren ook. Op het ogenblik gaan we via onze organisaties rollebollend over straat. De trekkeracties hebben hun glans verloren. De petitie van FDF om de gesprekspartner bij de overheid, minister Schouten, te laten opstappen, is wat mij betreft over de rand.

Met Deen in gesprek

Wat is het goed dat er een boerin Astrid bestaat. Die wijst er met haar 1 persoonsactie fijntjes op dat in moeilijke tijden ook aan producten uit eigen land moet worden gedacht. Dat dan de supermarkt meewerkt om het product uit de omgeving weer te gaan verkopen. En dat vermoedelijk veel consumenten in de supermarkt toch even kijken wat het land van herkomst is.

Boerin Astrid voerde actie en ging daarna met de directie van Deen in gesprek. Dat is beter dan vanaf de zijlijn roepen dat alles fout gaat. En geen resultaat boeken.

Daar mogen activistische groeperingen onder boeren wel eens over nadenken.

Laatste reacties

 • veldzicht

  En toch krijg ik altijd een raar gevoel als ik boeren en/of politici hoor over producten uit de regio terwijl wij zelf van alles en nog wat over de hele wereld exporteren.We vinden het prachtig als we babymelkpoeder en varkensvlees naar China exporteren waar we ook goed aan verdienen maar als er dan wat terug komt staan die zelfde mensen op hun achterste benen ,dan moet het uit de regio komen.Als alle landen hun grenzen ook sluiten is het gauw afgelopen met onze welvaart.

 • Bennie Stevelink

  Maar liefst 50% van wat consumenten eten komt uit het buitenland. Het is goed dat dit eens onder de aandacht wordt gebracht. Tot zover was de actie van Astrid nuttig.

  Specifiek voor aardappelen werd door de actie een volkomen vals beeld gewekt. Het ging om tafelaardappelen van een bijzonder ras dat hoofdzakelijk geëxporteerd wordt. Door de Coronacrises is wel de markt voor frietaardappelen ingestort maar niet de markt voor tafelaardappelen. Die is er misschien zelfs nog ruimer van geworden.
  De geïmporteerde aardappelen zijn afkomstig van telers die Nederlands pootgoed afnemen. Ze leveren een bepaalde hoeveelheid nieuwe aardappelen terug als betaling voor het pootgoed. Als die aardappelen nu niet worden afgenomen beuren de pootgoedtelers geen geld voor de geleverde pootaardappelen.

  Was het maar allemaal zo eenvoudig als wordt voorgesteld.

 • familiebeldman1

  @Bennie. De supermarkten moeten dan niet de consument wijs maken dat er geen Nederlandse aardappelen meer te verkrijgen zijn.

 • trekker123

  Alsof de consument het uiteindelijk wat kan schelen waar de aardappelen vandaan komen...

 • Zandboerke

  Bennie,
  Je hebt een behoorlijk verhaal waarvan niemand kan vaststellen of hiervan iets klopt. Wij hebben zelf een akkerbouwbedrijf met tafelaardappelen voor Nederland en we kunnen ze gewoon niet kwijt - ja voor 2,5 ct - terwijl in de plaatselijke supermarkt tafelaardappelen van mindere kwaliteit en dezelfde rassen verkocht worden voor € 1,50 per kg.
  Ik kan je nog meer vertellen; dat was vorig jaar ook al. Toen wilden ze op een gegeven moment zelfs bij laten betalen. Enkele weken later komen ze dan informeren of je de aardappelen toch nog hebt; dan willen ze in een keer wel een behoorlijke prijs betalen. Er worden gewoon vieze spelletjes gespeeld tussen supermarkten en de handel waarvan de boer de dupe wordt! Alles moet voor zo hoog mogelijke kwaliteit, duurzaamheid etc. alleen het duurzame naar de boer is van totaal ondergeschikt belang; die betalen we nog liever - ook in coronatijd - liever 2 cent dan 3 cent!

 • j.verstraten1

  Retailers werken met contracten en zijn daardoor niet flexibel. Dat blijkt weer in dit spel. Waar ze goed in zijn is het misleiden van de consument. Als op het schap staat 'tijdelijk niet leverbaar' dan is dat zelden omdat het er niet is, maar meestal omdat de onderhandelingen over de inkoop niet naar tevredenheid verlopen.

 • farmerbn

  Als Zandboerke zijn aardappelen in een zakje schept en naast de supermarkt een leeg winkelpandje huurt dan zal hij veel zakjes verkopen als de prijs maar 50 cent de kg is.

 • jehanvankroaks

  deze week liggen bij Jumbo Spaanse consumptie eieren in de schappen.....
  terwijl er consumptie eieren genoeg voorradig zijn in Nederland.

 • farmerbn

  Ja zo gaat het. Als jumbo bv 10 cent per ei wil betalen en de ei-verkoper wil meer dan gaat jumbo eieren in Spanje halen , ook als die een keer veel meer kosten. De Nederlandse ei-verkoper gaat later wel weer leveren voor 10 cent en heeft jumbo gewonnen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.