Sinds juli vorig jaar hebben de Nederlandse aardappelverwerkers 2,87 miljoen ton aardappelen verwerkt, blijkt uit cijfers van branchevereniging Vavi. – Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Aardappelverwerker maakt zich niet druk

De aardappelverwerking in Nederland blijft redelijk kalm doorlopen. In maart verwerkten de fabrieken 332.700 ton aardappelen. Deze hoeveelheid is 5% kleiner dan in dezelfde maand vorig jaar.

Sinds juli vorig jaar hebben de Nederlandse aardappelverwerkers 2,87 miljoen ton aardappelen verwerkt, blijkt uit cijfers van branchevereniging Vavi. Deze hoeveelheid is 124.000 ton kleiner dan de verwerking in dezelfde periode van 2022-2023. Daarmee blijft de verwerking 4% achter bij vorig seizoen.

Achterstand niet meer goed te maken

Die achterstand is in de laatste drie maanden van het seizoen niet meer goed te maken. Zeker niet gezien het feit dat de verwerkers vorig jaar ondanks de sterk stijgende grondstofprijzen nog flink hebben doorgedraaid. Op grond van de productie in de afgelopen maanden is eerder te verwachten dat de verwerking uiteindelijk blijft steken op 3,85 miljoen ton.

Vorig jaar werd voor de derde keer in de geschiedenis de grens van 4 miljoen ton gepasseerd. Dat gebeurde voor het eerst in 2016 en daarna nog een keer in 2017. Het dieptepunt werd vanwege de coronamaatregelen in seizoen 2019-2020 bereikt op 3,6 miljoen ton.

Verwerking opgeschroefd

De Nederlandse aardappelverwerkers gingen voortvarend van start na een rustige julimaand. Er werd wat extra vakantie genoten vanwege hoge grondstofprijzen en een beperkte beschikbaarheid aan aardappelen na een late start van het groeiseizoen. Daarna kwam de verwerking goed op gang en met name in oktober werd een grote hoeveelheid verwerkt. Daarbij speelde mee dat er ook erg veel vraag naar eindproduct was.

In december trapte de industrie op de rem. Grondstofprijzen gingen fors omhoog en de vraag zwakte af. Dat sudderde ook door in januari. In februari en maart is de verwerking weer iets opgeschroefd, al blijft de capaciteit kleiner dan een jaar geleden. In hoeverre het rendement van de aardappelen daarbij een rol speelt, is onduidelijk. Uit de cijfers is op te maken dat er in december 2022 en januari 2023 aanzienlijk meer aardappelen zijn gebruikt voor de productie van een kilo eindproduct dan dit seizoen.

Beheer
WP Admin