Commentaar

4 reacties

‘Coronasteun beter toespitsen op agrosector’

Schouten scoort wat credits in het stikstofoverleg als ze steunmaatregelen regelt voor de agrosector.

Er zijn in deze uitzonderlijk mooie en warme aprildagen zowaar lichtpuntjes te melden over de coronacrisis. De groei van het aantal zieken vlakt af, Duitsland doet de grens gelukkig toch niet dicht en in Oostenrijk gaan ze al richting versoepeling van de maatregelen, die overigens strenger zijn dan hier.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Tot zover het goede nieuws. Intussen tekenden al bijna 27.000 bedrijven zich in voor de loonkostensubsidie, wat de omvang van deze immense, plotselinge crisis bewijst.

Voor de landbouw bieden de steunmaatregelen nog niet echt lucht. Zo wijst LTO er terecht op dat bedrijven met seizoenspieken niet optimaal gebruik kunnen maken van de NOW-regeling voor doorbetaling van loon. Minister Koolmees (SZW) erkent dat probleem. Het is zaak dat hij er ook iets aan gaat doen. Voor de landbouw zit er toe nu toe immers nog niet zo heel veel in het steunpakket.

Gecombineerde opgave

Dat er geen uitstel komt voor het invullen van de Gecombineerde opgave is op het eerste gezicht jammer, maar dit is vooral een kwestie van beleving. Er is nog genoeg tijd om met wat improvisatie de benodigde adviezen van deskundigen tot je te nemen als ondernemer.

Belangrijker zijn specifieke financiële steunmaatregelen voor getroffen sectoren als de sierteelt en de aardappelsector, en eventueel marktondersteuning voor andere. Krijgt minister Schouten die van de grond, dan scoort ze ook weer wat credits voor het vastgelopen stikstofoverleg.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Alco

  Met steun voor eetaardappeltelers en sierteelt credits scoren?
  Het één heeft maar heel weinig te maken met de uitstoot van de veehouderij.
  Straks gaat derogatie ook nog als wisselgeld ingezet worden dat we dat niet krijgen!
  Laten we de soap niet te groot maken en bedrijfstakken specifiek behandelen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • agratax(1)

  @Alco. Je voorstel "Iedere bedrijfstak apart bekijken" lijkt me een goed plan. Maar de sierteelt en akkerbouw in crisis helpen kan geen kwaad. Of de veehouderij dat dan in zijn benadering van het Stikstof probleem bij de minster meeneemt in zijn overwegingen is aan hen. De NOW regeling heeft nog voor de aardappelsector ef de sierteelt enig soelaas, zij hebben het grootste deel van de kosten reeds gemaakt en kunnen nu niet vangen. Hier is dus een andere vorm van hulp nodig, maar die mag natuurlijk geen onderdeel van de Stikstof op Natura 2000 worden.

 • gjh

  Ben bang dat het weer veel bla bla bla is van Schouten en dat er wederom weer niets van terecht komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.