Boerenblog

2 reacties

‘Rampen brengen niet alleen beste in mensen boven’

Over de meeste rampen, zoals overstromingen, terreuraanslagen of zoals nu het coronavirus, hebben we geen controle. Maar we hebben wel degelijk controle over hoe we daarop reageren.

Sommige mensen laten op zo’n moment zien wat ze echt waard zijn; denk aan de werknemers in de zorg die al jaren vechten voor een beetje meer waardering, docenten die al tijden probeerden een marktconform salaris te krijgen of de boeren die al even het gevoel hebben hun bestaansrecht in Nederland verloren te hebben.

Toen het coronavirus Nederland bereikte, misbruikten zij de situatie niet door te gaan staken of extra loon of betere arbeidsomstandigheden te eisen. Zelfs niet toen bleek dat het juist deze drie sectoren waren die ondanks alle risico’s moeten doorwerken en nog wat harder ook. Sterker nog, ze zetten hun eigen problemen opzij (net als vele andere mensen) en doen wat ze kunnen voor hun medemens.

Corona gebruiken voor eigen of politiek agenda

Er blijken ook andere mensen te zijn, die zonder zichtbare schaamte de ontstane situatie rondom corona te gebruiken om hun eigen persoonlijke of politieke agenda onder de aandacht te brengen. In plaats van even pas op de plaats te maken en je eigen stokpaardje op stal te zetten, liet Esther Ouwehand wederom zien dat de Partij voor de Dieren geen middel schuwt.

Tweet van Ouwehand over zoönose en antibiotica

Het was de tweet waarin Ouwehand aangaf dat er niet alleen aan symptoombestrijding gedaan moest worden, maar ook de oorzaken weggenomen moesten worden. Daarna zegt ze dat zoönose het grootste gevaar van deze tijd is en dat de manier waarop mensen met dieren omgaan, mensen letterlijk ziek maken. Alsof dat nog niet genoeg is heeft ze er een video bijgeplaatst met de titel: Zoönose Zieke Toekomst en vervolgens een stuk over hoe het massale gebruik van antibiotica in de veehouderij bij gezonde en zieken dieren zorgt voor resistentie.

Lees verder onder de tweet

Sars en corona komt van tropische dieren

De link tussen corona en antibiotica is er niet en het zegt ook vrij weinig over zoönose, maar des te meer over hoe ver Esther Ouwehand bereid is te gaan voor de PvdD. Professor Emerging en Zoonotic Viruses dr. Wim van der Poel van Wageningen UR legt uit dat Sars en Corona van tropische dieren afkomstig zijn en dat vooral onhygiënische omstandigheden (dierenmarkten in China) ervoor zorgen dat het verspreid is.

De timing en inhoud van de tweet waren al ongepast, maar het was echt onnodig om de video over antibiotica in de veehouderij toe te voegen. Dit is niet de eerste keer; al meerdere keren gebeurde hetzelfde bij bijvoorbeeld stalbranden en het openlijk steunen van inbraken in stallen. Nu komt daar corona bij.

Net zoiets als een ongeluk filmen

Terwijl iedereen probeert elkaar gerust te stellen, heeft de PvdD nog steeds maar één focus en dat zijn niet de (op het moment dat ik dit schrijf) 8.943 doden. Voor mij is dit hetzelfde als mensen die ernstige ongelukken filmen en rondsturen, de zogenoemde ramptoerist. Volgens mij heeft Esther Ouwehand door deze actie nu al het nieuwe woord van 2020 opgeëist: ramppolitiek.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Beste Leonie ik heb me ook mateloos zitten ergeren aan de Politieke vertoningen in de Tweede Kamer waarbij Ouwehand (haar geloof wilde verspreiden over de ruggen van de Corona patienten) en andere sprekers van ultra Rechter en ultra Linker zijde ten koste van hardwerkende ministers en wetenschappers partij politiek bedreven m.h.o. op de verkiezingen 2021. Dit deed me denken aan een uitspraak van mijn grootvader zaliger "Politiek is vies".

  • veldzicht

    Die Thieme was al verschrikkelijk maar die Ouwehand is al geen sikkepit beter blijkt nu wel ,waar ze wel 3x de interruptie microfoon pakte om de intensieve veehouderij er bij te slepen als de veroorzaker van al het kwaad;als we de dieren met rust hadden gelaten zaten we nu niet een deze ellende.Ja ja alleen heeft dat er toevallig niets mee te maken en is ze door Geert Wilders wel op haar plaats gezet.Overigens een goede column van Leonie Bosch.

Of registreer je om te kunnen reageren.