Redactieblog

7 reacties

‘Nu aandelen van ForFarmers bijkopen?’

“Het is nu tijd om aandelen Forfarmers bij te kopen”, oppert Hanna. Doen of niet doen?

“De koersen staan historisch laag”, vervolgt Hanna. “Dat komt doordat de beurscrisis samenvalt met de slechte resultaten. Het aandeel is begonnen op € 6,50, steeg in 2018 naar € 12 en was vorige week even minder dan € 5 waard. Dat zal de bodem wel zijn. Ik heb altijd begrepen dat je dan moet bijkopen. De gemiddelde prijs van je aandelen gaat dan naar beneden.”

Ik investeer ons geld liever in grond, door de jaren heen een prima belegging

Hanna heeft vast gelijk met haar beurswijsheden. Ik zit daar minder goed in. Ik investeer ons geld liever in grond. Door de jaren heen is dat een prima belegging.

“Het rendement van ForFarmers is ook goed”, vervolgt Hanna. “Gemiddeld 25 cent per aandeel. Dat is veel in een tijd dat geld op de bank niets opbrengt.”

De boeren staan dan op nummer 2 achter de aandeelhouders en dat voelt niet goed

Ze overtuigt me niet. Ik heb wel eens eerder geschreven dat ik het maar niets vind dat onze coöperatie een beursgenoteerde onderneming is geworden. De directie wil de aandeelhouders tot vriend houden en dat gaat ten koste van de afnemers. De boeren staan dan op nummer 2 achter de aandeelhouders en dat voelt niet goed.

Versnelde reorganisatie

Dat merk je ook nu de resultaten tegenvallen. De coöperatie zegt te streven naar een betere marge. Dat kan door kosten te verlagen en de verkoopprijzen te verhogen. De kosten worden via een versnelde reorganisatie nu rigoureus aangepakt, zo heeft de directie in een toelichting op de jaarcijfers gezegd.

Directie is banger voor klagende aandeelhouder dan voor klagende boer

Dat is dan wel weer het voordeel van de notering op de beurs. De noodzaak om de kosten te verlagen is daardoor veel groter. Anders beginnen de aandeelhouders te klagen. En de directie is banger voor de klagende aandeelhouder dan voor de klagende boer die zijn voer te duur vindt. Daarom pakt de leiding van ForFarmers nu fors door.

Boeren moeten investeren in hun bedrijf en niet in aandelen op de beurs

Beetje vreemd. Als de kosten nu te hoog zijn, dan waren ze dat een paar jaar geleden ook al. Toen gebeurde er niets. Nu, onder de druk van de aandeelhouders, wel. De tucht van de markt.

“Dus maar aandelen bijkopen?”, vraagt Hanna.

Ik schud mijn hoofd: “Boeren moeten investeren in hun bedrijf en niet in aandelen op de beurs.”

Laatste reacties

 • Attie

  Hanna heeft gelijk als je aandelen wil moet je het nu doen, en grond is nog duur, zou het ff afwachten Vergaderboer..

 • veldzicht

  Grond was altijd al (te)duur en toch zegt iedereen achter af had ik maar meer grond gekocht daar het gewoon door is blijven stijgen in prijs.Misschien komen er nu zo veel stoppers dat de grondprijzen wel blijvend blijven dalen.Degene die het weet is is spekkoper.

 • farmerbn

  Steeds maar geld pompen in je boerderij zonder veel rendement gaat op den duur tegen je werken. Je boerderij wordt te duur voor je opvolger of je koper omdat die ook geen rendement behalen en geen geld krijgen van de bank. Beter is het om rendement na te jagen, ook als dat betekent dat je in aandelen/kapperszaak /bakkerswinkel moet investeren. Zeker als je meerdere kinderen hebt. Die laatste twee zijn zeker leuk omdat er veel mensen zijn die cash betalen zonder factuur. Een euro zwart is gelijk aan een knaak wit.

 • veldzicht

  Aandelen,nou geweldig.In 14 dagen tijd zijn ze ruim 30 % in waarde gedaald.Ik heb ze nu 5 jaar:rendament precies 0,0.Gelukkig heb ik geen geld geleend om ze te kopen.

 • Attie

  Nou veldzicht dan is grond toch beter, vijf jaar terug gekocht €40per ha, vorig jaar €54. En farmerbn de koeien gaan er met lege uiers in, en komen met volle terug, en wat kost dat..? bar weinig man!

 • mali

  Aandelen,nou geweldig.In 14 dagen tijd zijn ze ruim 30 % in waarde gedaald.Ik heb ze nu 5 jaar:rendament precies 0,0.Gelukkig heb ik geen geld geleend om ze te kopen

  Dan moet jij je geld ook niet in aandelen steken.

  En boeren FF hebben naast aandelen ook voereq gekregen, die brengen mooi geld op. En de boeren die heben niet voor niks hun aandelen verkocht. De boeren waren eerst aandeelhouder maar hebben vanaf dag 1 verkocht, zelfs voor minder dan €2,- als ik me goed herriner. Dus niet zeiken en vooruit met die geit

 • farmerbn

  Volgens mij hebben de boeren elk jaar meer schuld dus zo geweldig zal het echt niet gaan. Bij een opvolging kunnen de ouders net een vrijstaand huisje in het dorp kopen, moet de opvolger gratis geld lenen bij de ouders omdat de bank het anders niet financiert. De overige kinderen hebben het nakijken omdat grond kopen niet zo rendeert. Er zijn weinig boeren die structureel naast een mooie arbeidsvergoeding een postief rendement van het totale geinvesteerde vermogen halen. Buiten de landbouw vindt je die bedrijven wel en door middel van aandelen kun je daar mede-eigenaar van worden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.