Boerenblog

9 reacties

‘Laconiek zijn over corona is over’

De positieve bijvangst van corona is dat de realiteitszin terugkomt.

Onze kinderen zijn allemaal verplicht vrij van school en al hun clubjes zijn ook van de baan. Maar op de boerderij draait de boel gewoon door. Vorig week dacht ik nog, ‘ach een griepje, wat een paniekzaaierij’.

Bij corona hebben we met mensen van doen

Als door de stal een griepgolf gaat, moeten we goed alert zijn. We doen dan veel behandelingen, zorgen voor vaccins en weerstand en zorgen ervoor dat het in die ene stal blijft en zich niet verplaatst naar de overige stallen. Bij corona hebben we echter niet met dieren maar met mensen van doen en dan komt er wel even wat bij.

Mijn ouders van 90 en 83 jaar die naast ons wonen, horen bij de risicogroep, dus die moeten we uit de wind houden. In Italië worden nu prioriteiten gesteld wie wel en wie niet geholpen wordt op de intensive care. Ik krijg wel een beetje de angst dat zoiets in je kring van naasten gaat spelen. Het laconieke dat ik vorige week nog had, is er wel af.

Als je te weinig doet en het loopt uit de hand, dan zijn de rapen gaar

Ik neem aan dat de getroffen extreme maatregelen er niet voor de flauwekul zijn. Als overheid kun je het daarin natuurlijk niet gauw goed doen. Als je te weinig doet en het loopt uit de hand, dan zijn de rapen gaar. Als het overwaait, worden de maatregelen snel overdreven genoemd. De positieve bijvangst van corona is dat de realiteitszin terugkomt. Zie het stikstofverhaal: de luchtvervuiling is in een paar dagen verdwenen, en de stikstofcrisis is van de beeldbuis.

Voedsel is belangrijkste item

Zojuist stuurde mijn vrouw een fotootje vanuit de supermarkt. Niet normaal wat dit alles met mensen doet, hele rijen voor de kassa’s. Je ziet wel dat voedsel voor mensen het belangrijkste item is, er wordt nu toch wat extra voorraad aangelegd. Als je op het platteland woont, ben je wel gewend met een volle boodschappenkar te rijden. In woonkernen worden de boodschappen veelal dagelijks gehaald. Nu leek het alsof iedereen voor een weeshuis moest inslaan.

Voedselproductie in directe omgeving

In Nederland hoeven we niet bang te zijn dat er geen voedsel is, als een van de grootste voedselexporteurs hebben we gelukkig voldoende. Maar er zijn landen waar de schappen toch leeg raken, doordat de productie of de logistiek hapert. Dat toont dat we moeten zorgen voor voldoende voedselproductie in de directe omgeving. Je moet voor je basisbehoeften niet afhankelijk worden van andere landen, in ieder geval niet van andere continenten. Daarom blijf ik het ook doodeng vinden dat we voor de grondstoffen van onze medicijnen voor 95% afhankelijk zijn van China!

Ook van de coronacrisis gaan we leren

Ook van de coronacrisis gaan we leren. Het virus kwam er zo aan en zal over een paar maanden ook wel weer verdwijnen. Of het gaat nog rond, maar is het grootse deel van de bevolking immuun. Niets anders dan dat griepvirus bij ons in de stal. Erg vervelend om te bestrijden, maar na een periode hebben we de boel onder controle en gaan weer over tot de orde van de dag.

Misschien komen de beleidsmakers nu wel tot het inzicht dat de stikstofcrisis vervelend is, maar verbannen van boeren uit Nederland de slechtste optie. Want als er paniek uitbreekt, zijn voedsel – en toiletpapier – de eerste levensbehoeften.

Laatste reacties

 • KFB

  Goed artilkel👍

 • Alco

  Het is zo jammer dat mensen denken dat je met een totale Lock Down genezen bent.
  De mens moet eten halen en bij ziekte een dokter bezoeken.
  Laat daar nou de besmettingen vandaan komen!

 • Bennie Stevelink

  Corona veroorzaakt uiteindelijk niet veel meer doden dan een flinke griep. Toch veroorzaakt deze ziekte grote ongerustheid om een andere, achterliggende reden: het laat zien dat tegenwoordig nieuwe ziektes razendsnel kunnen ontstaan en wereldwijd verspreiden. Tot nu toe waren nieuwe ziektes weinig dodelijk omdat ze of een laag sterfte percentage hadden of omdat ze weinig besmettelijk waren.
  De achterliggende angst is het ontstaan van een nieuwe ziekte met de besmettelijkheid van Corona en de dodelijkheid van Ebola. Als dat ontstaat wordt de gehele wereldbevolking in korte tijd gedecimeerd.

  In de oudheid heeft men hier ervaring mee opgedaan. Zo wordt geschreven over de Antonijnse Plaag in het jaar 165 waarbij 30% van de mensen stierf. Of de Plaag van Cyprianus in het jaar 249 waarbij naar schatting 60% van de bevolking omkwam. En dan natuurlijk de pest in de Middeleeuwen met naar schatting 25% sterfte.

 • Tuig

  Groningse ziekte 1832 meen ik. 10% van alle stad Groningers dood. De lijst is eindeloos Bennie.

 • Bennie Stevelink

  @Tuig, wat was de “Groningse ziekte”? Was dat misschien Cholera of Tyfeus? Dat kwam in die tijd nog veel voor omdat steden nog geen riolering hadden.

  Vorige week zag ik op Facebook een bericht voorbij komen over ziektes in de oudheid waar ik de informatie vandaan heb voor mijn vorige reactie.
  Volgens dat artikel werd de Antonijnse Plaag vermoedelijk veroorzaakt door een Pokkenvirus.
  Op basis van ziekte beschrijving gaat men ervan uit dat de Plaag van Cyprianus werd veroorzaakt door een Filovirus waar Ebola ook toe behoort.

 • WGeverink

  Met de "Spaanse" griep zijn er tussen 1918 en 1920 mogelijk tot zo'n 100.000.000 mensen gestorven. Begrijp me niet verkeerd want iedere dode is er een teveel. In Italie zijn tussen de zeven en acht duizend mensen aan de Corona bezweken. Men zegt er niet bij dat deze mensen gemiddeld tussen de 78 en 79 jaar oud waren en 99% al andere gezondheids problemen hadden. Dat houdt in dat er tussen de 70 en 80 "gezonde" mensen aan Corona zijn bezweken op een populatie van zo'n 60.500.000. We weten dat oude en zieke mensen het meeste risico lopen. Hoe lang kunnen we die mensen opsluiten en buiten schot houden?

 • Tuig

  @Bennie, malaria. Waarschijnlijk.

 • farmerbn

  Er gaan meer mensen dood door tabak roken dan aan corona. Ook veel meer verkeersdoden of doden door luchtvervuiling. Gaan mensen nu stoppen met roken, lucht vervuilen of thuisblijven? Nee, natuurlijk niet. Mensen hebben net als Rutte een kort actief geheugen.

 • veldzicht

  Nu worden in al die corona landen zeer strenge maatregelen getroffen.Als ze dat niet hadden gedaan en alles maar op zijn beloop hadden gelaten wat waren de gevolgen dan?misschien ook wel miljoenen doden? Het is zeker geen eenvoudig griepje zo als sommigen nog denken. Maar hier kunnen ook jongere gezonde mensen aan dood kunnen gaan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.