Redactieblog

3 reacties

‘Mager fonds voor jonge boeren’

Nee, we zijn niet huppelend rond de keukentafel gaan dansen toen we lazen dat het fonds voor jonge boeren volgend jaar wordt opengesteld. Minister Schouten stelde voor de komende jaren € 75 miljoen beschikbaar. Natuurlijk een mooi gebaar.

Hanna is lichtelijk teleurgesteld. “Het is maar voor een beperkte groep”, stelt ze. “Alleen jonge mensen met een gering eigen vermogen kunnen er een beroep op doen. Plus de starters die willen investeren in kringlopen, biodiversiteit en dierenwelzijn. De verduurzaming dus.”

Jonge boer krijgt niet meer eigen vermogen, maar eerder een grotere schuld

Mooi voor jonge boeren, die zijn begonnen met de maximale financiering van de bank. Ze hebben geen geld voor extra investeringen in duurzaamheid. Die krijgen nu de mogelijkheid onder borgstelling van de overheid meer geld te lenen.

“Je zegt het goed: lenen”, valt Hanna me in de rede. “Financieel schiet de jonge boer er weinig mee op. Hij krijgt niet meer eigen vermogen. Alleen de mogelijkheid zich nog dieper in de schulden te steken. Dan moet er wel een goed verdienmodel achter de investering zitten. Het is maar de vraag of duurzaam die benodigde extra inkomsten levert. Daarom twijfel ik.”

Rente van lening onder borgstelling is vast lager

De nieuwe regeling valt Hans tegen: “Ik vind het verkeerd dat niet alle starters ervan kunnen profiteren. De rente van de leningen onder borgstelling is vast lager. Dat is dus direct voordeel voor de betreffende jonge boer. Diegene die zijn financiën goed geregeld heeft, mist dit voordeel. Daarom lijkt het een sociale regeling, een beetje te vergelijken met de lagere hypotheeklasten voor een woning met hypotheekgarantie van de overheid. Met dit verschil dat die garantie geldt voor alle deelnemers en niet voor een klein deel, zoals het Fonds voor de jonge boer.”

Het is vooral een regeling voor de banken, geen wonder dat Rabo tevreden was

“Het is vooral een regeling voor de banken”, merkt Hanna op. “Die zijn zuiniger geworden met het verstrekken van leningen aan boeren. Nu de overheid de topfinanciering van moeilijke gevallen gaat ondersteunen, kunnen zij zonder risico meer geld verstrekken. Geen wonder dat de Rabo tevreden was.”

Tja, gemengde gevoelens bij een goedbedoeld fonds.

Laatste reacties

 • Attie

  Nee van Schouten hoeven jonge boeren niet veel te verwachten, dan liever Draghi onze grote held, die zorgt tenminste voor goedkoop geld. Het is nog nooit eerder gebeurd dat rente kan concurreren met reguliere pacht.

 • Cvdo

  Beste Attie,

  Er was ooit eens een pater,.... V.d. elzen genaamd.
  Die had tot levensdoel gemaakt het bevrijden van de uitgeknepen pachtboeren door de grootgrondbezitters ..de tijden herleven..
  Moeten we anno 2019 de volgende generatie niet iets nuchterder voorlichten in plaats van ze blindelings met hun weinig vermogen het hok van bijzonder beheer in te jagen??? Willen we onze jeugd als een volgende Agnes zien eindigen? ..leuk om ze met een waas van 400 koeien terug laten keren van een stage in b.v. Canada. Echter,.. relativeren is een belangrijke taak van de opvoeding...

 • Attie

  Zeker Cvdo, enigszins beschermen ook tegen grijpgrage mee-eters, anderzijds ook weerbaar maken om staande te blijven in het mooie vak wat melkveehouder is!

Of registreer je om te kunnen reageren.