Commentaar

1 reactie

‘Skal wil hulp NVWA bij fraudeaanpak’

Criminelen ruiken geld, ook als dat in ‘eerlijke’ producten zit. RTL Nieuws bericht over fraudeurs in de biologische sector.

Het gaat hiermee niet alleen om huis-tuin-en-keukenfouten, zoals bij vergeten stickers, mestuitrij-regel of een restantje voer. Nee, het gaat soms om tonnen in euro’s, verdiend in vlees, koffie of chocolade.

Lees ook: Skal wil rotte appels opsporen en aanpakken

Het is niet de eerste keer dat de omroep aan de bel trekt. In mei stelde RTL Nieuws dat van de ruim 5.000 biologische bedrijven er over een periode van 1,5 jaar bijna 1.000 niet aan alle eisen voldeden. Controle-instantie Skal zou tekort schieten.

Je moet de overtreders daar pakken waar zij het gevoeligste voor zijn: geld

Ook dit was niet de eerste kritiek. Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, oordeelde vorig jaar al dat Skal de sanctiemogelijkheden beter moet benutten. Skal trekt de certificering in, maar stelt nu in een reactie dat er meer nodig is. Je moet de overtreders daar pakken waar zij het gevoeligste voor zijn: geld. Een boete dus, terugvorderen van genoten financieel voordeel en straffen. Maar dat is aan de NVWA en het Openbaar Ministerie.

Harder optreden minister Schouten

Een terechte oproep van Skal om de rotte appels eruit te sorteren en voor meer geld om afschrikking te organiseren. Daarmee ligt de bal toch weer bij landbouwminister Schouten.

Eén reactie

  • agratax.1

    Waarom een boete als of het intrekken van je certificaat al niet genoeg kost. Zeker voor de boer en tuinder is dit einde verhaal. Voor de handel en verwerker doet een boete even pijn evenals het afpakken van het certificaat (recht), maar hier komen ze wel overheen. Einde bedrijf zou beter werken dan de bekende boetes van enkele tonnen Euro's. Als de certificering volgens de beleidsmakers / politiek echt het Ei van Columbus is om de wereld veiliger en gezonder te maken, dan moet niet naleven van de regels leiden tot uitsluiting aan deelname aan het economische of sociale verkeer. Sluiten van bedrijf en beroepsverbod voor de bedrijfsleiding en / of eigenaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.