16 reacties

‘Agrarisch Nederland wordt regelmoe’

De landbouwvisie van minister Schouten draait om kringlooplandbouw. Jan Scherff is er niet gerust op en vreest dat een sanering van de Nederlandse veehouderij het eigenlijke doel is.

Waarom moet het zo met het mestbeleid? Waarom zet het ministerie zich niet beter in voor agrarisch Nederland. Waarom zet Den Haag elke keer onze agrarische sector zo in de kijker? Waarom ploeteren boeren eigenlijk maar verder voor zulke lage prijzen?

De strategie van het ministerie van LNV moet wel zijn: hoe kunnen we afscheid nemen van onze boeren, hoe kunnen we hen weg saneren? Ze maakt natuureisen die niet te betalen of terug te verdienen zijn. Denk aan de roosters in koeienstallen. Ze noemt die emissiearm. De lucht moet altijd weg, waar dan ook heen, naar binnen of buiten de stal. Er is ook groot gevaar voor ontploffing. De minister zegt van niet, maar de brandweer vindt van wel. Maar de warme sanering moet door, dus de wet moet doorgevoerd worden. Ook zijn de regels voor emissiearme vloeren in het Zuiden strenger dan voor de rest van Nederland.

Emissiearme stalvloer. - Foto: Galama Media
Emissiearme stalvloer. - Foto: Galama Media

Sleepvoet en negatieve aandacht

Boeren hebben mooie mestuitrij-apparatuur gekocht, maar volgens de minister zijn de sleepvoetmachines niet goed dus moeten ze er maar oud ijzer van maken. Vergeten wordt dat vooral bij droge zomers, zoals nu, de mestinjecteurs voor scheuren in de bodem zorgen.

Verder zorgt het ministerie ervoor dat de agrarische sector elke keer slecht in het nieuws komt. Door de visie van de minister bijvoorbeeld, daar zit veel negatieve reclame bij voor de sector. Wij hebben veilige zuivel en veilig vlees en noem maar op, maar het gevolg van die visie is straks dat we het uit het buitenland moeten halen.

We moeten zeggen: stop nu!

Oneerlijke concurrentie door strenge eisen of het ontbreken daarvan

Wij zijn voor gas al erg afhankelijk van Rusland. Als het zo doorgaat, geldt dat straks ook voor voedsel. Vlees en groente mogen naar Europa uit landen waar geen of veel minder controle is op gebruik van bestrijdingsmiddelen en milieu-eisen niet lijken te bestaan. Dat is oneerlijke concurrentie, met al die kostprijsverhogende verplichtingen en eisen die hier gelden. Het is geen gelijk speelveld. Het beste zou zijn om samen een oplossing te bedenken. Begin bij het einde, bij de consument, en bouw dan terug naar de bron en verdeel de marge, zodat de boer ook eens gelukkig wordt. Want waar wordt nu het meeste geld opgestreken en waar ligt het meeste risico?

Nederland vol natuur is geen oplossing!

We weten het wel, maar we doen er niks mee of kunnen dat niet. LTO en ZLTO weten het ook niet meer. Laten we dankbaar zijn voor zoveel kennis als er in agrarisch Nederland is. We zitten over de hele wereld. Het oer-Hollandse plaatje laat tulpenvelden zien en koeien in de wei, maar nu is een vergunning nodig om de koeien naar buiten te laten. Wat is dit voor wereld?!

Agrarisch Nederland heeft verlevingsplan nodig

We hebben het over duurzaamheid en kringlooplandbouw, maar nu? Het is niet te bevatten, de kringloopvisie betekent straks in werkelijkheid een sanering van de landbouw, uitgevoerd door het ministerie. We moeten zeggen: stop nu.

Deze minister is zelf boerendochter en christelijk opgevoed. Die weet hoe we de aarde moeten beheren, maar ze gaat vol in de sanering van agrarisch Nederland. Laat agrarisch Nederland samen een vuist maken en een overlevingsplan opstellen. Nederland vol natuur is geen oplossing!

Laatste reacties

 • agratax.1

  Ben het geheel eens met de schrijver. Hij zal zich hopelijk realiseren, dat in Nederland een politiek klimaat heerst van "De grootste schreeuwers krijgen hun zin" en "Het onderbuik gevoel moet beleid worden". Dit alles heeft te maken met de angst van naderende verkiezingen waar de stem van die paar boeren van geen belang zijn voor je Haagse macht. We zien toch allemaal hoe de plaatselijke verkiezingen (provincie, waterschap, gemeente) worden gekaapt door de landelijke kopstukken, die hiermee het plaatselijke beleid meer beinvloedt dan wenselijk voor de betrokkenheid van de kiezer.

 • ptheunis501

  Klopt helemaal, dit is de dubbele agenda van onze minister, ze willen op termijn van de boerenstand af, een paar geitenwollen boeren die voor de bühne het land goedkoop onderhouden, en dan via de achterdeur alles importeren voor de laagste prijs. Ze hebben alleen niet in de gaten hoeveel werkgelegenheid/economich belang er direct en indirect er door de agrarische stand wordt gegenereerd.

 • ptheunis501

  Klopt helemaal, dit is de dubbele agenda van onze minister, ze willen op termijn van de boerenstand af, een paar geitenwollen boeren die voor de bühne het land goedkoop onderhouden, en dan via de achterdeur alles importeren voor de laagste prijs.

 • Bennie Stevelink

  Jan Scherff behoort met zijn mestverwerking tot de periferie van de veehouderij wiens bestaan afhangt van een hoge veedichtheid. Hij schrijft dus niet voor het boeren belang maar voor zijn eigen belang.

  “Begin bij het einde, bij de consument”. Probleem hierbij is dat 70% van onze consumenten in het buitenland wonen die zich niet verantwoordelijk voelen voor het welzijn van de Nederlandse boer. En de 30% in eigen land kan het eigenlijk ook niet zoveel schelen.

 • Cvdo

  Als onze minister tijdens de reis voor de zoveelste handelsdelegatie gezellig naast de grote 'van drie' zit zal ze hem wel hebben uitgelegd dat het importeren van 900.000 kalveren vanuit geheel Europa om vervolgens als vlees naar de andere kant van de aardbol te transporteren niet voldoet aan haar kringlooplandbouwvisie.....
  Tuurlijk........ Effe denken, .... Denk t niet!

 • gjh

  Jan prachtig stukje je heb helemaal gelijk dit links zooitje maak de boel kapot.

 • de-boer-

  het normaal zijn in iets beredeneren is voor mij belangrijk anders krijg je toch een soort vervelende na smaak
  als in NL natuur moet en daarvoor moet het voedsel maar uit Brazilië komen is voor mij dus helemaal niet logies
  en als iemand/iedereen zich juist wel verantwoordelijk voelt voor de ander wie het ook maar is ,is dacht ik ook wel logies
  het grootste probleem is in mijn ogen .......
  de media wij als boeren zouden op een leuke / recht uit het hart moeten kunnen vertellen hoe /wat we doen via tv en internet / vakbladen enz.
  het zou toch ook uit te leggen moeten zijn allemaal , veedichtheid is een probleem? hoe kan het dan dat er steeds minder koeien komen in nl leg het maar uit dan ?? wie dat beweerd , misschien is het wel tijd om wat meer het verhaal van ons gemiddelde boer te laten horen ???
  wat ben ik het oneens met die gene die beweerd dat een ander zich niet bekommerd om de ander zijn welzijn de gemiddelde nl juist wel maar dat is mijn mening

 • farmerbn

  Ik sprak zaterdag mijn buurman en die had een mooie gedachte. Elke veehouder verdient jaarlijks de omzet van 12 melkkoeien. De overige koeien zijn er om de kosten te betalen. Hij wilde alleen zijn 'eigen' 12 koeien melken en niet al die andere voor de periferie. Een boer met 82 koeien houdt er 70 voor de kosten te betalen en die boer met 112 koeien heeft er 100 voor de kosten enz. Waarom al die koeien melken als je toch maar de omzet van 12 koeien voor jezelf hebt?

 • Bennie Stevelink

  Farmerbn, en met die 12 koeien heb je geen kosten? De melkopbrengst van die 12 koeien is 100% netto inkomen?

 • Bennie zo bedoelt farmerbn het ook niet.
  Hij wil alleen maar zeggen dat de marges zo laag zijn dat je wel veel koeien moet melken om brood op de plank te hebben .
  Maar dat staat weer lijnrecht tegenover wat de politiek wil .
  Daardoor kom je in een spagaat te zitten.
  Overigens wel een goed verhaal.

 • ????

  Goed verhaal heel duidelijk en geheel naar waarheid Jan Maar moeten we als boeren niet zelf wat verzinnen om de Boel plat te gooien ?. Het zal niet makkelijk zijn en ook verschillend voor Elke Sector er moet wat gebeuren

  Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • eenvoudige boer

  Eigenlijk verdient dit land geen goede boeren meer, zoals ze met de boeren omgaan. Alleen maar boertje pesten met al die onzinnige regeltjes.
  Waarom niet iedereen een beetje in zijn waarde laten dan hadden we toch een veel betere wereld.

 • farmerbn

  Een boer met 80 koeien denkt er meer te moeten melken omdat 80 niet genoeg is (voor een normaal inkomen) . Melkt hij een paar jaar later er 100 blijkt het nog niet genoeg te zijn. Wil die boer er 150, en zal straks blijken dat dat ook niet voldoende is. Als je terugkijkt blijkt dat mijn buurman het goed gezien heeft. Het maakt niet uit hoeveel koeien je melkt; de omzet van (slechts) 12 koeien is je inkomen. Waarom dan 112 of 212 koeien melken? Alleen om de periferie een heleboel marge te geven? Kijk eens goed naar je kosten en zie hoeveel producten en diensten je eigenlijk niet nodig hebt. Als je inkomen 10% van je omzet is moet je 10 euro meer omzet maken om één euro meer te verdienen. Eén euro minder uitgeven is dan veel sneller en makkelijker.

 • Zo is het alleen hebben we het al te ver laten komen.

 • Attie

  En wat erger is farmerbn, die grote ' omzetters' zijn eigenlijk ' marktbedervers', nee dan hebben ze het in Ierland beter bekeken..

 • farmerbn

  Helemaal goed gezien Attie! De Denen moet je dus helemaal niet op een voetstuk zetten. Het zijn marktbedervers. Ze zorgen voor een overvloedige markt (terwijl ze zelf niks verdienen) zodat de melkprijs voor iedereen laag blijft.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.