Redactieblog

2 reacties

‘Volgers en vechters en het belang van boeren’

“Veel boeren kiezen voor vechters voor hun belangen”, constateert Hanna naar aanleiding van de reacties op mijn blog van een paar weken geleden over NMV-voorzitter Harm Wiegersma. Opvallend veel collega’s sprongen voor hem in de bres.

Wiegersma veroordeelt groepen met andere denkbeelden over de veehouderij. Zoals de antiveehouderij-clubs. Geen praktijkmensen, dus kunnen ze niet oordelen, meent Wiegersma. Hij bevindt zich in gezelschap van Jeroen van Maanen, die op 1 mei in Boerderij schreef dat we niet moeten luisteren naar de kansloze roeptoeters, maar ‘op eigen kracht vooruit’. Hier eveneens veel instemming.

Vechters en volgers strijden op verschillende manieren om hetzelfde

“Ik krijg ook de kriebels van al die betweters van buiten”, zegt Hanna. “Regelgeving is vaak onpraktisch en onnodig. Bedacht achter een bureau. Dat vind jij toch ook?”

Natuurlijk, maar dat is de uitwerking. Het gaat mij om de besluitvorming vooraf. Komt die tot stand door de straatvechters of de pluchebekleders?

Het pluche in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. - Foto: ANP
Het pluche in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. - Foto: ANP

“Je kunt beter spreken van volgers en vechters”, meent Hanna. “De volgers strijden via overleg. Ze hebben oog voor de maatschappelijke ontwikkelingen, zoals LTO-mensen die werken voor de boer. Dat betekent nooit helemaal je zin krijgen, maar wel proberen zoveel mogelijk van je standpunten binnen te halen. En daarna het bereikte compromis verdedigen.”

“De vechters, zoals Wiegersma, verzetten zich vaak tegen veranderingen. Ze gaan voor de volle winst. Ze willen geen compromis. Als ze hun zin niet krijgen, haken ze af.”

Win je het geschil door te vechten of te volgen?

Blijft de vraag: wie bereikt meer, de volger of de vechter? Ik denk de volger. De vechter krijgt soms achteraf gelijk – zie het afschaffen van de melkquotering – maar bereikt weinig.

Jammer is dat de mensen van het overleg weinig strijdlustig lijken. Toch zijn ze dat wel aan de overlegtafel. Maar ze tonen het niet. Kijk maar naar de reacties op mijn blog over Wiegersma. Vechters roerden zich, volgers zwegen vooral.

Overleggers zijn te stil. Daardoor blijft hun rol onderbelicht. Anders dan de vechters, die hun mening van de daken schreeuwen.

De volgers moeten zich beter verkopen.

Laatste reacties

  • Attie

    Overleggers zijn stil..., vooral als het zaken betreft die tegen vechters ingaan, b.v. klw, korting op fosfaat enz..
    Waar het overigens kan ,samenwerken, zo zijn vechters nou ook wel weer..!!

  • farmerbn

    Je moet beide gebruiken. LTO aan tafel en een militante groep op straat of internet. Je zag het in Noord Ierland en bij de Basken. Volgers aan de onderhandelingstafel en de strijders aan hun zijde. LTO had middelen genoeg om de strijders financieel te helpen. Hulp kan ook door advocaten aan te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.