Redactieblog

1 reactie

‘Resultaat ForFarmers lager, leden tevreden’

“Ze stijgen in mijn achting”, knikt Hans goedkeurend. Het resultaat van ForFarmers wordt dit jaar fors lager. Dat komt door de hogere inkoopprijzen voor grondstoffen, die de directie niet heeft doorberekend aan de afnemers.

Ze deelden dit nadrukkelijk mee aan de aandeelhouders. Directeur Yoram Knoop zei dat er bewust voor is gekozen om de hogere inkoopprijzen niet door te berekenen aan de boeren: ‘ForFarmers draagt de lasten zelf’. Hulde.

Uit de markt prijzen

Hanna is achterdochtig: “Het lijkt mooi, maar is het waar? Is het echt het boerengevoel dat spreekt bij ForFarmers? Of hebben ze zo duur ingekocht dat ze zichzelf uit de markt zouden prijzen als ze het doorberekenen? Als de concurrenten wel op het juiste moment hebben gekocht, dan konden die goedkoper voer aanbieden. Als ForFarmers duurder is, verliezen ze marktaandeel. Wat is er dan mooier om te vertellen dat ze de boeren koesteren door de hogere inkoopprijzen voor eigen rekening te nemen.” Ze kijkt triomfantelijk.

Misschien moet je het aandeel ForFarmers wel graag willen hebben om het dividend

“Wat ben je negatief”, reageert Hans.”Nu doet ForFarmers eens goede dingen voor de boer en dan is het nog niet goed. Je moet een keer tevreden zijn.”

Hoe dan ook, voor de leden is dit goed nieuws. Mijn vrees was dat ForFarmers vooral zou doen wat de aandeelhouders wensen. Dat is, om wat voor reden dan ook, nu niet gebeurd. Dat zal ze best tegenvallen. Het aandeel daalde dan ook direct op de beurs. Even onder de € 7, de startprijs bij de beursgang.

Niet tevreden over koersverloop

Aandeelhouders – wij zijn dat tegen wil en dank natuurlijk ook – zullen niet zo tevreden zijn over het koersverloop. Het steeg van € 7 bij de start tot net boven de € 12 een paar jaar later. We zijn nu weer terug bij af, hoewel de koers, na de schrik bij de winstwaarschuwing, weer behoorlijk steeg.

Misschien moet je het aandeel ForFarmers wel graag willen hebben om het dividend. Het rendement ligt tussen de 3 en 4%. Prima dus en stabiel de laatste 2 jaar. Vergelijk dat maar eens met de rente die je bij de bank krijgt.

Tevreden dus, vooral door het bewust beheersen van de voerprijs.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.