Redactieblog

16 reacties

‘Rabo danst naar de pijpen van de activisten’

Rabobank laat wens maatschappij zwaar meewegen bij verstrekken van lening aan boeren.

Zorgelijk, de mededeling van Rabobank dat ze de wil van de maatschappij zwaar laat meewegen bij het verstrekken van een lening aan boeren. Als het publiek zegt: ‘dit is ongewenst’, dan is er alle kans dat een gevraagde lening niet wordt verstrekt. Dat zegt melkveespecialist Marijn Dekkers van Rabobank. Carin van Huët, opperhoofd Food & Agri van de bank, onderstreept dat.

Het hoofdkantoor van Rabobank Nederland in Utrecht.
Het hoofdkantoor van Rabobank Nederland in Utrecht.

“De Rabo laat zich dus sturen door de actiegroepen”, constateert Hanna. “Want het verzet tegen de vernieuwing in de landbouw is nooit massaal, maar altijd incidenteel. Die groepjes weten echter massaal de media te vinden.”

“Plus een aantal deskundigen, vaak gepensioneerde professoren, die ook nog graag een keer gehoord willen worden. Dat komt weer in de media en plots lijkt het dat er veel draagvlak voor het protest bestaat. Terwijl het niet meer is dan een paar fanatieke actiegroepen, die de juiste snaren van de media weten te bespelen.”

Beneden waardigheid Rabobank

De Rabo laat zich nu dus leiden door die actiegroepen. Dat had ik niet verwacht. De bank wordt daarmee uitvoerder van de publieke opinie. Dat zou beneden de waardigheid van een bank als de Rabo moeten zijn. Die geeft hiermee een heel verkeerd signaal af.

Hoe luider je roept, zoals de actievoerders, hoe beter de Rabo luistert. Het krijgt dan al gauw het karakter van een maatschappelijke beweging, maar het is niet meer dan een actie van enkele gehaaide roeptoeters.

Rabobank neemt de sleutelpositie in over het wel of niet voortzetten van een bedrijf, ontnuchterend

“Het ergste vind ik dat Rabo de kant kiest van de actievoerders en zich tegenover de boer opstelt”, zegt Hanna. “De bank neemt dan de sleutelpositie in over het wel of niet voortzetten van een bedrijf. Ontnuchterend.”

“De boerenleenbank – die in het verleden de ontwikkelingen in de landbouw stimuleerde – laat zich nu kennen als een verlengstuk van maatschappelijke actiegroepen.” Hanna schudt het hoofd.

We zijn als sector ver gezonken. Directeur Schumacher van FrieslandCampina manifesteert zich als strijder voor het internationale klimaatverdrag en de Rabo buigt voor de maatschappij, in plaats van voor de boer. Geen wonder dat die zich steeds meer alleen voelt.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Misschien toch maar tijd om het referendum weer in te voeren? Ben namelijk altijd erg benieuwd hoe allerlei bollebozen zo goed weten wat "het volk" wil. Hoewel, laat ook maar zitten. "Het volk" wil minder vliegverkeer en wat vaker met het vliegtuig op vakantie,. Als de consument een product niet meer wenst dan blijft het in de winkel liggen en houdt het voor de producent vanzelf op. Wie geen vlees wil eten of welk ander dierlijk product dan ook wenst te "consumeren" die koopt gewoon lekker wat anders. Keuze genoeg. En een bedrijf dat zich aan de wet houdt, daar kan de bank gerust zaken mee doen. Die hoeven ze niet roomser dan de Paus de pin extra op de neus te zetten omdat ze zich zo verantwoordelijk voelen voor de wereld.

 • kraats

  Dat komt omdat een paar sleutelfiguren binnen de bank 'bang' zijn voor de publieke opinie; ze durven geen stelling te nemen en zijn oh zo bang voor 'wat men ervan denkt...'
  Ook daar zitten dus de verkeerde mensen op de verkeerde plaatsen; geen leiders met een visie en een rechte rug maar hielenlikkers en vooral bang voor hun eigen positie.
  Kom maar op; ik ben beschikbaar !!!

 • nvanrooij1

  Goede conclusie vergaderboer .
  De Rabobank is er voor de financiering van haar cliënten . Ze hoeven de actievoerders niet te volgen. Als er weer een kredietcrisis komt dan worden ze met belastinggeld van alle Nederlanders overeind gehouden en dat is meestal niet het belastinggeld van die actievoerders. Meestal voegen die actievoerders nl. Niet zoveel toe aan de economie. Want als ze dat wel deden hadden ze niet zoveel tijd om actie te voeren.
  Dus Rabo gewoon normaal financieren en niet allerlei eisen opleggen die van een kleine minderheid komen.

 • ENDE902

  Misschien moeten we ons eens serieus af gaan vragen of we de RABO-bank en Friesland Campina nog wel tot de agrarische sector moeten rekenen.

 • Alco

  Wat "het publiek" wil en wat "actiegroepen" willen, is een wereld van verschil.

 • farmerbn

  Misschien is het nodig om die actievoerders eens uit te nodigen op die echte megabedrijven in Oekraine en Rusland die dik geholpen en gefinancierd zijn door de Rabo. Te gek voor woorden dat de Rabo hier niet durft mee te gaan met gezinsbedrijven en daar in het geniep de grootste bedrijven financieren.

 • husky

  Er wordt niet voor niets gezegd, Ruimt Alle Boeren Op bank, en hun handelsmerk, de landbouwer uitgekleed tot de laatste cent.

 • varken23

  Het zal meer met rendement te maken hebben.

 • farmerbn

  Ik denk het niet varken23. Willen ze in de landbouw meer rendement dan moeten ze meer rente vragen, dan heb je meer rendement. Volgens mij gaat het om het imago. Ze vinden dat hun imago slechter is als ze de boeren blijven financieren. Van mij mogen ze hoor maar als ik bij de rabo een lening zou hebben dan zou ik mijn lopende rekening bij een andere bank nemen. Onder het nom van ; het is beter voor jullie imago.

 • varken23

  Iedereen weet, ook de maatschappij, dat de Rabobank in het buitenland wel flink investeert in de veehouderij. Niet omdat dat beter is voor het imago dan in de veehouderij in Nederland investeren, maar wel omdat het rendement daar hoger ligt.

 • farmerbn

  Als we die actievoerders dus zo gek krijgen dat ze ageren tegen die oost-europese megastallen die de rabo financiert dan stopt de rabo ook daar? Dat zou wel heel mooi zijn.

 • witrug123

  @ ENDE 902,helemaal juist! Je moet trouwens helemaal geen zaken met RFC en de RABO willen doen!

 • Gradje 1966

  Marijn Dekkers is een Papegaai die alles na roept wat de hoge heren en dame zeggen deze vent heeft totaal geen visie en ook geen ondernemers mentaliteit .
  Vroeger droomde hij van zelf boer worden en personeel het werk te laten doen.
  Maar dromen zijn bedrog ze hebben alles verkocht omdat het niet uit kon .
  Nu maar bij elke ondernemer die wel wat in de mars heeft liggen zeiken

 • Mbmb

  Ook weer zo'n uiting van politiek correct dansen naar de pijpen van de minderheid. Zo gaat het dus: een kleine minderheid activisten schreeuw hard, bedreigt, intimideert en een grote groep volgt wel, zó bang. Bekijk het hele plaatje eens: voortdurend trappen tegen alle boeren, vlees in de ban en het gevolg is dat links extremisten vrij baan hebben.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Gewoon op nieuw beginnen met een boerenleenbank!!!!!

 • jan4072

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.