Expertblog

‘Platteland 2.0’

Nieuw ‘leven’ voor boerderijen die agrarische functie hebben verloren.

Eerlijk is eerlijk: ik schrok wel even, toen ik een tijdje geleden de nog net niet onbewoonbaar verklaarde boerderij in het Brabantse dorp Hank zag, die ik als agrarisch makelaar ‘ter verkoop’ kreeg aangeboden. Het zag er niet uit. Het rieten dak van de boerderij was ingezakt, er was bijna geen ruit meer heel, de vertrekken waren uitgewoond en het krioelde van het ongedierte. Hoe kon ik hier ooit een koper voor vinden?

Lees verder onder de foto’s van de onbewoonbaar verklaarde boerderij in Hank.


  • Foto's: NVM

    Foto's: NVM

  • ‘Platteland 2.0’
  • ‘Platteland 2.0’
  • ‘Platteland 2.0’
  • ‘Platteland 2.0’

Vervallen boerderij

Het was ooit een legkippenbedrijf geweest, getuige de oude stallen die nog op het perceel van 5.000 m2 stonden. Vervallen of niet, de boerderij is een Rijksmonument met alle belemmeringen van dien. Tegenover de nadelen die ik nog meer kon verzinnen, zat één groot voordeel: er zit een woonbestemming op.

Met een vooruitziende blik had de gemeente de bestemming van de boerderij jaren geleden al gewijzigd van ‘agrarisch’ in ‘wonen’. Voor mij als makelaar was dat een geschenk uit de hemel. Sterker nog: als de bestemming nog ‘agrarisch’ was geweest, zou verkoop een vrijwel kansloze missie zijn geweest.

Gerichte zoektocht naar koper

Ik greep deze laatste strohalm en haalde in de weken die volgden alles uit de kast om de boerderij zo aantrekkelijk mogelijk in de markt te zetten. Spoiler: dat is gelukt! Dat ik als ‘vertegenwoordiger van de vraag’ over een bestand met woningzoekers beschik, stelde me in staat om niet alleen generiek maar ook heel gericht te zoeken.

Rijksmonument

Daarbij ben ik eerlijk geweest over de voor- en nadelen. Terwijl bijvoorbeeld duidelijk was dat er heel veel moest worden verbouwd aan de boerderij, heb ik de kansen benoemd van de Rijksmonumentenstatus. Dat het een Rijksmonument is, biedt namelijk wel degelijk ook voordelen, op fiscaal gebied en in de vorm van subsidies. En in de praktijk blijk je als koper ook best veel te mogen, zolang de monumentale stijl maar geen geweld aan wordt gedaan.

Agrarisch belang mag nooit uit het oog worden verloren

Maatwerk

We vonden een koper die door het ingezakte dak en de kapotte ramen heen kon kijken en die de boerderij in de eerste plaats als een ultieme kans beschouwde om zijn droomwensen te vervullen. Eind goed al goed? In dit geval wel, want in de directe omgeving van de boerderij zijn geen agrariërs die last kunnen krijgen van deze bestemmingswijziging. Het blijft altijd maatwerk, het agrarisch belang mag nooit uit het oog worden verloren, maar met agrarisch makelaar als schakel tussen aanbod en vraag, denk ik dat er in Nederland veel meer van dit soort boerderijen zijn die hun functie hebben verloren en die dankzij een bestemmingswijziging op het ‘Platteland 2.0’ een nieuwe bijdrage kunnen leveren aan een vitaal platteland.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Of registreer je om te kunnen reageren.