Commentaar

11 reacties

‘Kritisch op inzet glyfosaat’

Twitter gaat los op glyfosaat. Bepaald geen reclame voor de landbouw.

Op het socialmediakanaal staan talrijke foto’s van gele velden. De twitteraars spreken schande. Een rondgang langs termen (met hashtag) als #gifakker, #glyfosaat, #geleweilanden, #roundup, is bepaald geen reclame voor de landbouw. Er is zelfs een meldpunt ingericht.

Nu staat Twitter niet bekend om de nuance, toch is het niet verkeerd om tegengeluid te geven. Zeker, voor notoire tegenstanders is elke context aan dovemansoren gericht. De verontrustende burger pikt er wellicht wél iets van op.

Gele akker is een schaduwkant van het succesvolle vergroeningsbeleid

Droogte

Harde cijfers over toepassing van glyfosaat zijn er (nu nog) niet. De veronderstelling is dat dit jaar meer Roundup wordt gespoten. Een oorzaak ligt in de droge zomer van 2018. De grasmat is slecht. Kweek heeft vrij spel gehad. Er is nauwelijks een alternatief om dit onkruid te bestrijden, alvorens het perceel opnieuw in te zaaien. In dit licht is 2019 een uitzondering.

Maar de gele akker is ook een schaduwkant van het succesvolle Europees vergroeningsbeleid. Maistelers moeten hun akkers na de oogst met een vanggewas inzaaien om uitspoeling van nutriënten te beperken. Een legale en goedkope optie is het gewas eerst dood te spuiten met roundup, alvorens te ploegen. Een alternatieve, maar minder trefzekere én duurdere methode is om te frezen.

Impact

Een oordeel van de stuurlui aan wal klinkt altijd gemakkelijk. Toch moet de landbouw de impact niet onderschatten. Het kan een versneld einde van het glyfosaat-tijdperk inluiden.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Prima Jan dat emotie steeds meer het beleid gaat bepalen. We zijn groot geworden door nuchterheid en wetenschap. Nu bepalen schreeuwers van links en rechts de politieke werkelijkheid. Bijkomend voordeel van het verdwijnen van allerlei hulpmiddelen in de landbouw is dat de gewasopbrengsten zullen gaan fluctueren en dientengevolge de beschikbaarheid van voedsel onzekerheid met zich mee zal gaan brengen. Dat zal dan weer een voedingsbodem voor verdere escalatie zijn. Maar aangezien de rede bij hele volksstammen afwezig is, is dit de toekomst die gloort.

 • massy

  Het is toch fijn dat iedereen zich met de landbouw bezig houd hebben ze temminste niet in de gaten wat ze zelf allemaal niet goed doen.

 • agratax.1

  voor mij telt vooral de Vergroeningseisen die het doodspuiten van de zgn. Vanggewassen in de hand werkt. Willen we Glyfosaat behouden dan zullen we moeten aangeven dat we best met minder kunnen maar dat dan Vergroeningseisen die niet of nauwelijks effect hebben op het beoogde doel geschrapt moeten worden. Laten we de Zwarte Piet bij de Milieu activisten en politici leggen en niet steeds afwachten wat zij ons gaan opleggen.

 • Bennie Stevelink

  Misschien is dit een oplossing?
  <>

 • koestal

  Verontruste burger heeft geen last gehad van de droogte in 2018,was lekker op vakantie en nu maar zeuren.

 • agratax.1

  @Bennie. Goed verhaal maar f het bewerken volgens de methode van deze loonwerker meer Energie kost weten we niet. Geen van ons weet hoeveel energie er nodig is om de 3 - 4 ltr Glyfosaat te produceren en te vervoeren tot bij de eindgebruiker. Misschien levert het bewerken van het vanggewas wel een energie winst op en is daarmee ook nog positief voor het klimaat.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, ik denk niet dat dit voordelig is voor het klimaat. Het gaat er in dit geval om dat doodgespoten akkers veel sentiment oproepen bij de burger. Hierbij opgehitst door activisten. Als boer moet je tegenwoordig niet alleen rekening houden met milieu, klimaat, biodiversiteit, fysieke volksgezondheid maar ook met de geestelijke volksgezondheid. Dat laatste weegt in dit geval het zwaarste.

 • Alco

  Moet je zwichten voor sentiment met het gevolg dat het einde nog niet in zicht komt, of moet je eens een keer de confrontatie aangaan?

 • Zandboertje

  Ach, met 15 euro per liter was het gebruik vast halfweg de hoeveelheid van nu. Tuurlijk lukt het ook zonder, maar spuiten is gewoon de goedkoopste methode. En zeker effectief, maar onmisbaar is niets.

 • nvanrooij1

  Eens met het artikel van Bennie dat het ook anders kan.Nu wordt te gemakkelijk naar glyfosaat gegrepen met het gevolg dat het verbod op glyfosaat ook versneld wordt omdat het teveel negatieve reacties oproept.

 • Alco

  Als de akkers maar niet geel werden.
  Gelukkig kunnen vissen niet schreeuwen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.