Redactieblog

12 reacties

‘Boer minder ondernemend dan vroeger’

Samen zaken aanpakken heeft boeren vroeger veel opgeleverd. De boer van nu is minder ondernemend.

Nog even terug naar de bedrijfsovername door jonge boeren. Ik pleitte in mijn vorige blog voor een grondbank, die bij bedrijfsovername de grond koopt en verpacht aan de jonge boer. Daar kan de overheid behulpzaam bij zijn met het storten van risicodragend vermogen.

Nieuwe generatie pachtboeren

Hanna vindt het geen goede oplossing: “Je creëert dan een nieuwe generatie pachtboeren, terwijl je vindt dat een boer eigen grond moet hebben. Pachtgrond vind je maar niks. Alleen als aanvulling op de eigen grond. Dan ben je tegenstrijdig bezig met zo’n grondbank, waar de overheid een grote vinger in de pap heeft.”

Ik vraag hoe haar oplossing er dan uitziet.

“De boeren moeten zelf zeggenschap over de grond hebben. Dat kan in een coöperatie waar de overheid geld in stort. De coöperatie koopt de grond van de stoppende boeren en geeft die uit aan de leden. De leden hebben een aandeel in de coöperatie en ontvangen rendement. Dat komt uit de inkomsten van de pacht.”

“Dan krijg je ook dat jonge boeren pachters worden”, werp ik tegen.

Boeren moeten weer ondernemend worden. Dat waren ze vroeger veel meer

“Je moet me uit laten praten. Boeren moeten weer ondernemend worden. Dat waren ze vroeger veel meer. Kijk naar de oprichting van coöperaties. Boeren namen samen risico’s en stichtten fabrieken. Ze stortten geld om bij te kunnen lenen. Dat zouden boeren met een opvolger nu ook moeten doen.”

Doodlopende weg

Ik ben het met Hanna eens dat onze voorvaderen ondernemender waren. Samen de zaken aanpakken heeft ons veel opgeleverd. Maar gezamenlijkheid is tegenwoordig ver te zoeken. Het is ieder voor zich en de overheid voor ons allen. Misschien is dat wel een doodlopende weg.

“Bij de bedrijfsovername moet het probleem van de overdracht anders worden aangepakt. De grond eerder overbrengen in een coöperatie en vaststellen wat de waarde is. Voor die waarde – mogelijk geïndexeerd – kan de jonge boer terugkopen. Dat kan al beginnen tijdens de maatschap met de ouders. Wedden dat de overname dan soepeler verloopt?”, blijft Hanna doorgaan.

Ik zie veel apen en beren op de weg, maar zal er over nadenken.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • Alco

  Het lijkt misschien wel ondernemend om een coöperatie op te richten, maar je kunt het ook zien als de verantwoordelijkheid uit handen geven.
  Daarnaast is aandacht geven voor jonge boeren alleen ook 'not done'.
  Een oudere boer met studerende kinderen, die later misschien het bedrijf willen overnemen komen dan niet aan bod.
  Geen regels betreffende leeftijd is mijn devies. Het zijn weer meer betuttelende regels erbij

 • Zuperboer

  Tegenwoordig is er veel meer beleend van het boerenkapitaal. Door de kapitaalsintensivering van de economie in de Metropool Amsterdam-Berlijn-Parijs. Gronden worden duurder door schaarste en niet door de intrinsieke waarde van de grond (voortbrengend vermogen agrarische produktie). Boeren hebben daardoor een groot deel van hun 'vrij ondernemerschap' opgegeven en beleend aan de mannen in maatpakken die zetelen in glazen(ivoren) kantoortorens. Vroeger werd 70% van de economie besteed aan voedsel. Tegen woordig nog 15% of minder.

 • farmerbn

  Cooperaties oprichten was vroeger een goede zet. Denk aan boerenleenbank, encebe en campina. Die cooperaties hadden macht tegenover hun klanten (winkeliers). Die macht is nu weg. Supermarkten zijn de baas. De cooperaties hadden achteraf zelf moeten investeren in de verkoop aan de eindgebruiker. Cooperaties hebben altijd geld verdient aan de boer en niet aan de burgerklant.

 • Attie

  Tijdig een maatschap/vof aangaan is meestal wel voldoende. De opvolger is dan verzekerd dat hij/zij voor 60% kan overnemen, en kan meegroeien en het bedrijf verder uitbouwen!

 • pieterfranken1

  Als je het over echt ondernemende boeren heb moet je met een grote groep zelf een supermarktketen opzetten. Wie durft?

 • Albert Albers

  Helemaal mee eens Attie, maar zit één voorwaarde aan. Dat het bedrijf gezond is, goed draait en geen mega financiering heeft, alles veroorzaakt door een groeistuip van de ouders.

 • Kletskoe

  Prachtige ideeën over grondbank. Maar de overheid gaat er geen geld insteken. Waarom zouden ze ook.

 • Attie

  De overheid zou ik maar niet te veel op vertrouwen, zie het hier over de dijk ( Flevo) wel. Diegene die het bedrijf gekocht heeft is koopman, de rest zit met te hoge pacht!

 • Bennie Stevelink

  Een grondcoöperatie waar de overheid geld in steekt is een vorm van staatssteun. Ben benieuwd wat ze daar in Brussel van vinden.

 • Noordam2

  zuperboer zegt dat grond te duur is om er op te boeren, dat is ook zo maar is ook altijd al zo geweest en sterker, noem mij één gebied (regio) in de wereld waar dat niet zo is. Toch zijn er overal boeren die die gronden bewerken, nu en in het verleden. Om tot een éénduidige oplossing te komen om het makkelijker te maken zal niet gaan. Bij ieder familie is de situatie weer anders, wordt anders gedacht. Er liggen in de agrarische sector best wel een aantal mogelijkheden om wat te regelen. wacht alleen niet te lang.

 • pinkeltje

  Wel eens van CZAV gehoord? Die hebben een aantal supermarkten (Agrimarkt)!

 • Pt222

  De echte ondernemers verkopen de boel en gaan elders ondernemen. Hier kun je niet eens ondernemen want overal staat een ambtenaar die je controleert en de meest onzinnige dingen verzint. Respect voor onze voedselproducenten.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.