Commentaar

6 reactieslaatste update:10 dec 2019

‘Duidelijke regels gevraagd rondom ammoniak’

Zo’n 3.300 rundveehouders hebben een melding Nb-wet gedaan in het kader van het PAS. Die heeft geen rechtsgeldigheid meer. Het is tijd voor een generaal pardon voor die meldingen.

De kaders voor de vergunningverlening zijn met de Kamerbrief van 4 december helder. Wie een onherroepelijke Natuurbeschermingswetvergunning (Nb-vergunning) heeft, kan alles bouwen zoals daarop aangegeven staat en in gebruik nemen. Latentie: nul. Wil de veehouder afwijkend bouwen van vergund, dan is het opletten. Dat vraagt een nieuwe Nb-vergunning en dan vervallen de rechten voor dat deel van de stallen dat niet gebouwd is, tenzij er onherroepelijke investeringsverplichtingen zijn aangegaan. Werkelijke bezetting en hoeveelheid dierrechten doen er in deze niet toe.

Overdracht ammoniakrechten

Bij verkoop van ammoniakrechten wordt ook gekeken naar wat aan stallen gerealiseerd is. Niet gebouwd is niet verkoopbaar. Bij verkoop wordt 30% gekort. Hoe het dan gaat met de dier- en fosfaatrechten is nog onduidelijk. Daarover beslist de minister voor 1 februari. Tot dan is overdracht van ammoniakrechten van veehouderijbedrijven niet mogelijk.

Onduidelijkheid voor stoppers

Voor de blijvers is dit gewoon goed nieuws. Er is duidelijkheid. Voor de stoppers is het nog even afwachten. Er is nog heel veel onduidelijk over de koppeling met de mestwet en het inhouden van rechten. Ook is het nog onduidelijk of ondernemers die van ‘regulier’ naar ‘emissie-arm’ ombouwen hun surplus aan rechten te gelde kunnen maken zonder de dier- of fosfaatrechten te verliezen. Dat is waarover Schouten nu dubt, want elke uitzondering is een potentiële maas in de wet.

3.300 rundveehouders nog in onzekerheid

Eind goed, al goed? Nee. De meeste varkens- en pluimveehouders hebben een dekkende Nb-vergunning. Maar zo’n 3.300 rundveehouders zitten nog in onzekerheid. Zij hebben een melding Nb-wet gedaan in het kader van het PAS. Door het afschieten daarvan hebben die meldingen geen rechtsgeldigheid meer. Zeker, die meldingen kunnen via intern salderen in de meeste gevallen wel omgezet worden in een goed dekkende Nb-vergunning. Dat betekent de stallen deels omzetten naar emissiearme systemen, de roosters vervangen dus; die hebben toch al niet het eeuwige leven.

Deze 3.300 ondernemers hebben volledig binnen de wet gehandeld

Maar dat is niet de weg. Deze 3.300 ondernemers hebben volledig binnen de wet gehandeld. Sterker nog: de provincies weigerden hiervoor een Nb-aanvraag in behandeling te nemen. Om de kosten van zulk overheidsfalen bij de ondernemers neer te leggen, gaat veel te ver. Daarom is er voor deze 3.300 gevallen maar één weg: een generaal pardon. Verleen alsnog een Nb-vergunning op basis van de melding en werk daarna onder het nieuwe beleidskader.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • .....

  Generaal pardon is dat fair naar boeren die wel ammoniak kochten om een Nb vergunning te krijgen?

 • van elp

  @12.48 Ik denk dat het recht is, voor 1994 liepen die koeien ook gewoon buiten te grazen. Dus op grond daar van is het bestaand recht.

 • Mtswie

  En wat te denken van de latente ruimte die is ontstaan na de korting op de fosfaatrechten terwijl je binnen twee jaar je vergunning vol moest hebben. Als je het ontstane gat met eigen aanwas weer wil vullen ben je minimaal drie jaar verder.
  Ook is er gemeld dat er coulant met deze eis zou worden omgegaan in verbaast met de fosfaat korting.

 • Henk.visscher

  en degenen die een melding bij de gemeente hebben gedaan en de stal al gebouwd hebben maar nog lang niet vol, vanwege de fosfaatreductie hoe zit het daar mee dan?

 • Henk.visscher

  Inderdaad Mtswie, degenen die een generieke korting van fosfaatrechten kregen die staan zwaar op achterstand

 • vandenbrandcv1

  er is nog een andere groep die gestrand is door de MOB met een NB vergunning die een groter probleem hebben en in principe aangewezen zijn op intern en/of extern salderen. deze groep hoort helemaal niks van de minister.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.