ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Commentaar

1 reactielaatste update:17 dec 2019

‘De boerentrots is terug’

De trekker is dit jaar een actiemiddel, maar is ook hét symbool van eenheid en van trots.

De trekker in actie voert de AgriTop 50 aan, de ranglijst van meest invloedrijke ‘personen’ in de land- en tuinbouw. De trekker als symbool van het boerenprotest is in 2019 de uitlaatklep van boosheid, onbegrip, frustratie over weer een rapport, advies of beleidslijn die inperking van de landbouw als oplossing ziet voor problemen rondom stikstof, volksgezondheid, klimaat of leefbaarheid.

Wie op een gezonde manier trots is, krijgt zelfvertrouwen.

Boerentrots trending topic

De trekker is dit jaar ook het symbool van eenheid en van trots. Boeren en boerinnen, van jong tot oud, kunnen hun verhaal kwijt over de onwerkbare, tegenstrijdige regels, de onbetrouwbare overheid, de negatieve berichtgeving, de oneerlijke prijzen. Er is aandacht, begrip, sympathie.

De actievoerende boeren krijgen in oktober opgestoken duimen van burgers. Het geeft hen een gevoel van waardering, van trots. Op social media is #boerentrots even trending topic. De onderlinge saamhorigheid is groot.

In de kerstspecial van Boerderij vertellen boeren én burgers over wat hen trots maakt. Het zijn herkenbare, mooie verhalen. Zij schreeuwen het niet van de daken. Dat past niet bij de Nederlandse mentaliteit. Maar de trots is er. Op het gezinsbedrijf, soms al meerdere generaties, op de resultaten, op de bijdrage in voedselproductie, op de omgang met dieren.

Een uitdaging is ook om eenheid én sympathie te houden. Het is toch de toon die de muziek maakt. De publieksvriendelijke boerenbrunch in Amsterdam heeft een duidelijk ander karakter dan de dreigende blokkade van distributiecentra.

Druk neemt toe

De druk neemt toe, reken maar. Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt in een advies opnieuw dat ingrepen in de landbouw onvermijdelijk zijn. Het kabinet ruziet nog over de stikstofaanpak. Op de valreep van 2019 publiceert de Europese Commissie een Green Deal, een imposant plan om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit plan krijgt onmiskenbaar uitwerking in het landbouwbeleid. Minister Carola Schouten klaagt dat zij maar niet toekomt aan invulling van kringlooplandbouw, verwoord in haar visie Waardevol en Verbonden.

Lees verder onder de tweet

Waar het natuurlijk allemaal om gaat, is perspectief. De boer, eigenlijk de hele bedrijfstak, wil een toekomst. Garanties zijn er nooit, maar er moet ruimte blijven om te ondernemen op een gelijk speelveld en tegen een eerlijke prijs.

Gemakkelijker wordt het niet. Maar het is belangrijk dat de boerentrots terug is. Want, zo zeggen de deskundigen, wie op een gezonde manier trots is, krijgt zelfvertrouwen. Dat is goed om afgewogen beslissingen te kunnen nemen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.