Redactieblog

5 reacties

‘Coöperaties met het boerenbelang voor ogen, ze bestaan nog’

“Wat een verademing. Er zijn ook nog coöperaties die je het gevoel geven dat ze er voor je zijn. Een voorbeeld is Avebe, die aardappelen verwerkt. Daar houden ze nog rekening met de leden”, knikt Hanna bewonderend.

Bestuursvoorzitter Bert Jansen had in Boerderij een helder verhaal. Hij praat vooral over leden. Dat die vorig jaar de hoogste prijs ooit voor hun aardappelen hebben gekregen. Hij zegt daarbij dat deze hoge prijs niet voor alle leden een goed inkomen betekende. Daarvoor was het jaar te droog en waren de opbrengsten te laag. Daarom heeft Avebe besloten dit jaar niet te reserveren, maar het nettoresultaat van € 5,2 miljoen over het afgelopen jaar volledig uit te keren aan de leden.

Klemmend beroep

Dat is ook een gebaar van dank aan die leden. Die konden vorige zomer op de vrije markt hun niet-contractgebonden aardappelen voor hoge prijzen verkopen. Bestuur en directie van Avebe deden een klemmend beroep op de leden dit niet te doen. Dit zou leiden tot onderbezetting en daardoor een lagere opbrengstprijs. Directeur Jansen zegt dat uiteindelijk maar heel weinig aardappelen via deze kanalen zijn weggelekt. Die coöperatieve houding beloont Avebe nu graag.

Veehouders hebben het op het ogenblik moeilijk, met de dreigende stikstofwolk boven ons

“Wat een verschil met onze grote zuivelcoöperatie”, zegt Hanna. “Die doet van alles om de uit te betalen melkprijs aan de leden zoveel mogelijk te beperken. Tegelijk wil men het eigen vermogen extra versterken. En dat terwijl veehouders het op het ogenblik best moeilijk hebben, met de dreigende stikstofwolk boven ons. De toekomst is onzeker. Dan is een voorstel tot verlaging van de basismelkprijs op zijn zachtst gezegd niet goed getimed.”

Woord is wet

Tja, en ook bij deze zuivelcoöperatie zitten boeren in het bestuur. Die lijken nogal gemakkelijk te worden ingepakt door de directeuren. Hun woord is wet, zo lijkt het. De onvrede onder de leden is niet alleen te wijten aan die directeuren, die te ver van de boerenbasis hun werk doen, maar ook aan de bestuurders.

Misschien kunnen zuivelbestuur en directie eens bij de Avebe op bezoek om te zien hoe het ook kan.

Laatste reacties

 • Top vergaderboer! En nu maar hopen dat ons FRANSJE dit ook leest.

 • agratax(1)

  Ten tijde van slechte tijden (rond 1990) bij Royal AVEBE hebben de Districtsraden van zich laten horen onder aanvoering van enkele leden. Dit heeft geleid tot het succes waarbij de leden zich weer gerespecteerd weten.

 • Bennie Stevelink

  Op de eerste plaats is “ boerenbelang” een misleidende benaming. Een sterke coöperatie is ook boerenbelang. De juiste benaming is “korte termijn belang”. Het korte termijn belang stond bij Avebe vorig jaar zodanig onder druk dat voorrang werd gegeven aan het korte termijn belang. Dat kun je één of enkele jaren doen, maar daarna, zal ter compensatie het lange termijn belang een aantal jaren extra zwaar moeten wegen.

  Op de tweede plaats is het korte termijn belang bij de leden van RFC en RFC zelf, op dit moment helemaal geen probleem. De melkprijs is twee jaar geleden, vorig jaar en dit jaar zodanig dat je het er prima voor moet kunnen doen. Hier zit momenteel geen buitensporige spanning. De vooruitzichten zijn ook nog goed.
  Het probleem bij RFC ligt volledig bij de lange termijn. Als referentie-bedrijven steeds meer toeslagen in hun melkprijs stoppen, die met de huidige systematiek worden meegenomen in de garantieprijs zal deze in de toekomst ontsporen.
  Volgens afspraak wordt iedere drie jaar het melkgeld reglement geëvalueerd. Dat was dit jaar dus aan de beurt. De samenloop met het stikstof gedoe is toeval, wat misschien wel psychologisch van invloed is maar niet financieel.

 • Sjefo

  Melkprijs vergelijking van pakweg de laatste 10jaar erbij nemen en verder niet meer lullen

  P.S. De melkprijs mag en moet eigenlijk hoger zijn , maar dat geldt uiteraard voor alle zuivelverwerkers.

 • peetersdejongh1

  en dan te weten dat Bert Jansen zijn roots heeft bij oud Campina als CFO, alleen kon hij niet door een deur met Sanders en werd dus weggepromoveerd, jammer! ik heb deze man altijd met interesse en waardering gevolgd. Een echte coöperatieve man die de primaire boerenwereld als geen ander begrijpt, topklasse!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.