Redactieblog

34 reacties

‘Tjeerd de Groot wil minister worden’

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot is helemaal niet verslagen. De discussie over de toekomst van de veehouderij is losgebarsten en daar ging het hem om.

“Nou, ik wil het wel hoor, minister worden. Ik zal er vaart achter zetten”, zegt Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot in een interview in de Volkskrant. Hij is helemaal niet verslagen en wil graag de kop van Jut zijn. De discussie over de toekomst van de veehouderij is losgebarsten en daar ging het hem om. Met minister Schouten gaat het hem veel te langzaam. Daarom wil hij ook graag minister worden. Hij zegt dat over vijf jaar, in 2025 dus, de veestapel gehalveerd kan en moet zijn.

Lees verder onder de tweet

Langgekoesterde wens

Daarmee zou een lang gekoesterde wens van hem in vervulling gaan. Tjeerd ging naar de NZO omdat het ministerie van Landbouw werd opgedoekt. Zijn duurzaamheidsideaal wilde hij toen in de zuivel realiseren. Daarom werd hij directeur. Niet om de melkveehouders te dienen, maar om zijn eigen idealen voor elkaar te boksen.

De ZLTO lag dwars. Daar is Tjeerd nog boos om.

Dat lukte hem met duurzaamheidsprogramma’s voor zuivel en meer koeien in de wei: ‘Ik, de grote De Groot, regel het wel op mijn manier’, moet hij gedacht hebben. Dat deed hij als zuivelvoorman al samen met de milieuorganisaties. Hij pleitte met hen toen al voor strengere milieuwetgeving, maar boekte te weinig resultaat. De ZLTO lag dwars. Daar is Tjeerd nog boos om.

En de boerenbestuurders in de zuivel lieten het gebeuren. Betaalden de man vorstelijk om binnenskamers de poten onder de stoel van de boerensector door te zagen. Ze haalden met hem het paard van Troje binnen, maar hadden dat niet door.

Idee halvering veestapel geboren in een café

Dit paard vertelt enthousiast dat het idee over de halvering van de veestapel geboren is in een café in Utrecht. Onder het genot van een glaasje kreeg hij daar een stel D66-vrienden achter zijn idee. Daarna kwam het in hun verkiezingsprogramma. Toen in het regeerakkoord.

Het is duidelijk dat minister Schouten geen enkele speelruimte heeft.

Dat werd dus mede ondertekend door CDA, VVD en Christen Unie, die allen zeggen de Landbouw hoog in het vaandel te hebben. Woorden, niets dan woorden. We zien nu het resultaat. Geen van de drie partijen gaat pal achter de boeren staan. Het is duidelijk dat minister Schouten geen enkele speelruimte heeft.

Het zou haar sieren als ze zei: “Op deze wijze ga ik de klus niet klaren.” Maar dat zegt ze niet. Dat wordt een kabinetscrisis en daar zitten ze in Den Haag niet op te wachten. Ook D66 niet. Want Tjeerd de Groot kondigt aan: “Als Kamerlid blijf ik de minister nu voorzien van ideeën, A4’tjes, aanmoedigingen, politieke en publieke druk”.

Het worden zware tijden voor de veehouderij.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Schrauwen Landbouw

  Minister van landbouw kan hij niet meer worden, want de gehele landbouw wordt van de kaart geveegd.

 • Alco

  Ik denk dat DANKZIJ de Groot nu eindelijk eens een tegen geluid te horen is.
  Het zou juist verstandig vanuit zijn oogpunt geweest zijn om niets te zeggen om onderhuids het gezwel te laten groeien.
  Dus Dank u Tjeerd.

 • agratax(1)

  Als deze D66 man minister van landbouw wordt wordt hij meteen minster van werkeloosheid, want dat zal zijn beleid, halvering veestapel betekenen. Alle mensen die leven van de veehouderij kan hij niet zomaar inzetten voor milieu en klimaat of Natura 2000 beschermers. De meest Nederlanders net als zijn achterban "Bang voor echte vieze handen". Vieze handen die je krijgt van werken in Bos en Hei of op e Boerderij. Maar zijn uitspraak maakt duidelijk dat heij behoort tot de groep Machtswellustelingen die te pas en te onpas de wereld vrede in gevaar brengen. Zij hebben nl. geen notie van wat hun machtsdenken voor andere consequenties heeft, dan hun eigen Ego strelen.

 • Maas1

  Minister de Groot op LNV dat bezorgd het ministerie van Economische zaken hoofdpijn en buikkramp.
  Succes de Groot het buitenland ligt nu al dubbel😂🍺

 • kleine boer

  alco daar kon je wel eens helemaal gelijk in hebben.

 • Attie

  De Groot minister van landbouw ?? NJET!!!

 • Vhouder

  ik heb zelde aan iemand zo n hekel gehad maar mischien heeft alco wel gelijk en gaat dit zich tegen de groot keren

 • daan1908

  Tjeerd vertrekt binnenkort , let maar op . Carola Schouten laat zich echt niet de les lezen door deze mislukkeling .

 • farmerbn

  Ik heb het al eens eerder geschreven dat we veel goede dingen gedaan hebben behalve het aannemen van personeel. Dat hebben we overgelaten aan dienst personeelszaken omdat we dat niet zo leuk werk vinden. Als die directeuren personeelszaken ons niet goed gezind zijn, komen er lui bij onze organisaties die ons van binnenuit kapot maken. Dat zie je bij tal van organisaties als bij het Ministerie, NZO, FC en Rabo. Misschien zelfs bij LTO/ZLTO. Voorzittters van die organisaties moeten goed nagaan wie ze hebben aangenomen en die personen natrekken of ze loyaal zijn aan hun werkgever. Rotte appels moeten verwijdert worden.

 • kanaal

  judassen zijn van alle tijden.

 • ria hendriks-berkers

  Ja, het spreekwoord: Als NIETS komt tot IETS, kent IETS zich zelve niet, is bij Tjeerd van toepassing, maar hopelijk :Hoogmoed komt voor de val!

 • veldzicht

  En ik maar denken gekker als zo kan het niet,maar het kan blijkbaar nog veel gekker.Deze Judas wil minister van landbouw worden,moet ik nou verschrikkelijk lachen of huilen?In dit knotsgekke land weet je het maar nooit en is alles mogelijk.Als er ook maar 1 LTO. vakbond hier mee mee gaat is het gelijk het einde van die LTO

 • Volgens mij ging het probleem toch over N en niet over het aantal dieren als je er minder N uit voer instopt kan het er ook niet uitkomen hij moet eens leren tellen terug naar de basisschool ik stel voor groep 3

 • steenderen

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Zuperboer

  De bezem d'r door. Ook in Amersfoort moeten de rotte appels d'r uit. Op onze eigen kosten onszelf laten tegen werken door links. Ledenraad wordt wakker en initieer de grote schoonmaak in de ivoren toren.

 • Ben kuster

  Wat een enorme ego tripper wat een enorme omhoog gevallen kwijle babbel, lullo heb het afgesproken in café, hij is nog in staat om eenweddeschap er op af te sluiten, met ze bezotten kop, als zulke personen zulke posities krijgt zijn de rapen gaar in Nederland. Volgens mijn zat zijn opa bij de NSB toendertijd.

 • Trot

  Ge moet hem dankbaar zijn dat zijn waan ideeen kenbaar maakt kunnen we eindelijk onze menig cq frustratie laten zijn niks dan loof dankbaar voor de burgers

 • laat tjeerd maar verder dromen !

 • ENDE902

  De Groot was toch die man die twee zinnen mocht spreken van Bart Kemp en vervolgens dit quotum met 50% overschreed.

 • cor vroege

  Tjeerd hou op met die STALIN praktijken,we hebben al zat communisten in de regering zitten!!

 • eenvoudige boer

  Onvoorstelbaar dat deze man miljoenen Nederlanders financieel wil duperen, want dit kost onze economie gigantisch veel geld. Ik dacht dat D'66 op zou komen voor de zwakkeren in onze samenleving, maar die worden dadelijk het zwaarst getroffen

 • Dacht dat de boerderij een onafhankelijk weekblad was maar de laatste tijd lijkt het wel een propagandablad van D'666.

 • Tjeerd voert dus een persoonlijke hetze uit!
  Tja dan zal het niet lang meer duren of hij vertrekt evenals Thieme! Zullen allebij wel dezelfde dealer hebben!
  Weg met D33 in het kabinet ga maar verder als zakenkabinet, de bevolking van Nederland is er compleet klaar mee🤗🤗

 • Henk.visscher

  Hij wil over de ruggen van de boeren de populaire man uithangen en zo minister worden

 • vandenbrandcv1

  tjeerd de steler????

 • Jan K

  De meeste politici zijn paalschildpadden, want als je een schildpad ziet balanceren
  boven op een paaltje, dan is dat een paalscildpad,?????????
  Je ziet die schildpad boven op die paal en je weet dat hij daar niet uit zichzelf is gekomen. Hij hoort er niet thuis en hij heeft geen idee wat hij moet doen. Hij zit
  duidelijk op een hogere positie dan hij (of zij) aankan je vraagt je oprecht af
  welke idioot hem daar heeft neergezet .
  (bron: deel uit een geinig whatsappje) Maar volgens mij ook de beste omschrijving
  van een politicus die ik ooit heb gelezen.

 • Opsluiten,die gevaarlijke gek!

 • Gat

  Me eigen idealen? Kansloze sukkel.

 • Mbmb

  Wat een arrogante narcist, wat een schaamteloze gek, ik kan mijn oren niet meer geloven. Trots op de afbraak van voedselvoorziening, boeren eruit, 120000 nieuwe Nederlanders erin, even rekenen welke extra stikstofuitstoot dit veroorzaakt en Tjeerd weet al wie hij ervoor op laat draaien.

 • Sivert&Anita

  Hij wil graag de helft van de varkens weg. Het lijkt mij een goed idee als hijzelf bij die helft van de varkens zit die van het toneel moet verdwijnen.

 • Mbmb, stel voor dat die mensen die voor die nieuwe Nederlanders zijn, hun latente woonruimte inleveren ( de tijd dat ze per jaar op vakantie zijn en hun huis niet bewonen) en dat dit verplicht beschikbaar komt aan die nieuwe Nederlanders , scheelt veel te bouwen woonruimte en benodigde N hiervoor.

 • willepy

  Laten we ons niet laten provoceren.

 • melkveehouder .

  Vergaderboer heeft het punt goed opgepakt dat de coalitie de aanstichters zijn van de ontstane ellende, en Carola Schouten slechts het Christelijke schaap wat geofferd wordt. Chapeau vergaderboer👍.

 • Alco

  Tjeerd de Kleine.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.