ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Commentaar

20 reactieslaatste update:18 okt 2019

‘Laat boerenverstand zegevieren’

Opnieuw imposant. Het boerenprotest in Bilthoven en Den Haag overtreft de actie op 1 oktober. De snelwegen zijn volledig dichtgeslibd. De hofstad ligt plat. Trekkers rijden in de binnenstad. Een krachtiger signaal kan de landbouw niet afgeven.

Tegelijkertijd zijn 500 boeren bij het spoeddebat over het stikstofbeleid in Leeuwarden. Ook in Zwolle is het provinciehuis doelwit. In Groningen rijden trekkers op de ringweg.

Meer boeren en meer trekkers voegen aan daadkracht niks meer toe

Afsluiting door Defensie op de A12 bij Nootdorp. - Foto: ANP
Afsluiting door Defensie op de A12 bij Nootdorp. - Foto: ANP

Afbreukrisico

Qua fysiek protest is dit het wel. Meer boeren en meer trekkers voegen aan daadkracht niks meer toe. Sterker, het zou afbreuk kunnen doen. Premier Rutte, de ministers Schouten en Grapperhaus en Kamerleden waarschuwen dat de grens is bereikt. De inzet van legermaterieel is niet alledaags.

Het resultaat, hoe sterk de demonstratie ook, moet uiteindelijk toch aan de onderhandelingstafel worden binnengehaald

Niet elke keer met trekkers de weg op

De boeren hebben nog steeds de sympathie, maar het draadje is dun. Zeker na de schermutselingen in Groningen maandag. Er mag niks mis gaan nu. Het resultaat, hoe sterk de demonstratie ook, moet uiteindelijk toch aan de onderhandelingstafel worden binnengehaald. In dit stikstofdossier en straks ook in die andere dossiers zoals klimaat, mest, kringlooplandbouw, middelenbeleid. Je kunt niet elke keer met trekkers de weg op. Het is de uitdaging nu: dit krachtige protest te gelde maken. Daar hebben alle partijen gezond boerenverstand voor nodig.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • geert dubben

  wordt tijd dat we onze abonnementen op de boerderij gaan opzeggen vanwege deze prietpraat

 • farmerbn

  Als de boeren het voor elkaar krijgen om de leugens van het RIVM bloot te leggen, dan zullen alle burgers van Nederland meeprofiteren. Zelfs als de wegen nog 5 x geblokkeerd moeten worden.

 • Rutte en consorten zijn als de dood dat het RIVM modelletje wordt doorgeprikt , alle middelen om dat te voorkomen worden ingezet.Want als het uit komt , is het hek van de dam.

 • Alco

  Vanavond kijken naar de praat programma's of we nog weer moeten.

 • massy

  Wat afbreuk risico onzin het moet zo nee de regering doet normaal zeg met der overdreven gedoe .

 • Vhouder

  heel netjes

 • KeesVermeeren

  boerderij is het verlengstuk van rvo.echt niet ontvangkelijk

 • Henk.visscher

  Nu eerst geen actie, eerst afwachten waar ze mee komen en laat de bouw nu eerst maar actie voeren, en wacten op maatregelen die ook de burgers treffen, zodat je daar meer steun van krijgt, we moeten nu ook nadenken over andere actie,s met veel trekkers de snelweg op kon tot vandaag, maar als je op die manier verder gaat gaat het tegen je werken.

 • kraats

  In Frankrijk hadden ze allang op de snelwegen vrachtwagens met agrarische importproducten leeg getrokken en in brand gestoken..... en een districtskantoor van hun LNV plat gebrand.... en dan hier lullen over een deur van een provinciehuis....
  Jan Vullings, je bent een watje, je voelt nog steeds niet aan wat er speelt in de boerenwereld

 • massy

  Kraats en zo is het.

 • wiljo

  Jan Vullings, wat heb je hier aan?
  Nu weet iedere lezer van de boerderij wat voor vlees ze met jou in de kuip hebben.
  Wordt toch gauw hoofdredacteur van GroenLinks of PvdDieren.
  Van de Boerderij had ik een verslag verwacht van de speech van Jeroen van Manen van FdF in de Bilt. Of een collum over Hans Brug directeur van RIVM die op bevel van Ministerie vlucht voor vragen van de boeren. En de FdF weigert een hand te geven.
  Ik vraag mij hardop af of de Boerderij ook de instructies van het ministerie braaf opvolgt!

 • Gat

  Gewoon doorgaan, dan zorgen niks te vreten is. Laat ze verrekuh in den haag.

 • deB.


  Ik ben dit politiek correct geleuter ook zat! Wat wil je hiermee bereiken?
  Wij staan voor onze zaak, zelfs opgeruimd achter gelaten.
  Kijk de turken in rotterdam, al misse boel met nog geen tiende van ons!!!

  Wees inhoudelijk, ipv je klanten, waar je te veel van mee eet, af te zeiken!

 • Gerrit Lammertink

  Vullings is net als Bodde rijp voor de mottenballen! Werken te lang bij Boerderij en moeten langzamerhand wat anders! Maar ja wie wil ze hebben!

 • koestal

  Boeren hebben door deze acties hun gevoel van eigenwaarde terug gekregen en worden maar zo niet meer aan de kant geschoven. Laat Rutte maar naar z,n vriendjes van NAM,Shell en Unilever gaan ,die het vertikken om in Nederland belasting te betalen met allerlei truucjes.

 • De steun voor de boeren is al gestegen. <>

 • koestal

  Hebben ze bij Boerderij boerenverstand ?

 • Wie-o-wie weet hoeveel boeren er op pad waren, ri Den Haag en ri de provinciehuizen?

 • Ad Baldig

  Kraats, u kunt van alles vinden van de hoofdredacteur van Boerderij, maar niet dat hij een watje is. Hij huilt niet mee met de wolven en heeft volgens mij gelijk dat het resultaat aan de onderhandelingstafel moet worden binnengehaald. Het lijkt me naïef om te denken dat het stikstofdossier wordt opgelost door met een tractor naar het Malieveld te rijden. En bovendien heeft hij gelijk dat het sentiment zo maar kan veranderen: je kunt het forceren van de deur van een provinciehuis een ongelukje noemen, maar in wezen is het een aanslag op de democratie. Vullings pleit voor fysieke terughoudendheid, en dat is dapper, want gezien de reacties laat het dunne laagje beschaving van sommigen zich wel heel makkelijk wegkrabben.

 • deB.  Kijk eens hier, het politiek correcte tegengeluid van binnenuit pff

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.