Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Laat boerenverstand zegevieren’

Opnieuw imposant. Het boerenprotest in Bilthoven en Den Haag overtreft de actie op 1 oktober. De snelwegen zijn volledig dichtgeslibd. De hofstad ligt plat. Trekkers rijden in de binnenstad. Een krachtiger signaal kan de landbouw niet afgeven.

Tegelijkertijd zijn 500 boeren bij het spoeddebat over het stikstofbeleid in Leeuwarden. Ook in Zwolle is het provinciehuis doelwit. In Groningen rijden trekkers op de ringweg.

Meer boeren en meer trekkers voegen aan daadkracht niks meer toe

Afsluiting door Defensie op de A12 bij Nootdorp.  - Foto: ANP

Afsluiting door Defensie op de A12 bij Nootdorp. – Foto: ANP

Afbreukrisico

Qua fysiek protest is dit het wel. Meer boeren en meer trekkers voegen aan daadkracht niks meer toe. Sterker, het zou afbreuk kunnen doen. Premier Rutte, de ministers Schouten en Grapperhaus en Kamerleden waarschuwen dat de grens is bereikt. De inzet van legermaterieel is niet alledaags.

Het resultaat, hoe sterk de demonstratie ook, moet uiteindelijk toch aan de onderhandelingstafel worden binnengehaald

Niet elke keer met trekkers de weg op

De boeren hebben nog steeds de sympathie, maar het draadje is dun. Zeker na de schermutselingen in Groningen maandag. Er mag niks mis gaan nu. Het resultaat, hoe sterk de demonstratie ook, moet uiteindelijk toch aan de onderhandelingstafel worden binnengehaald. In dit stikstofdossier en straks ook in die andere dossiers zoals klimaat, mest, kringlooplandbouw, middelenbeleid. Je kunt niet elke keer met trekkers de weg op. Het is de uitdaging nu: dit krachtige protest te gelde maken. Daar hebben alle partijen gezond boerenverstand voor nodig.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin