ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Redactieblog

19 reacties

‘Het geniepige van GroenLinks’

Jesse Klaver van GroenLinks werd uitgejouwd op het Malieveld in Den Haag tijdens het boerenprotest. Terecht.

Vooral als later blijkt dat hij Rabobank mee wil laten betalen aan de uitkoop van de boeren. Via het afschrijven van leningen.

Dat staat in schril contrast met wat Klaver zei op het Malieveld. Daar was hij voorstander van een drastische inkrimping van de veestapel, maar beloofde wel dat er een meer levensvatbare boerenstand zou overblijven.

Boeren uitmelken

Begrijpt u het nog? Door de inkrimping eerst de boeren financieel uitmelken, zodat zij hun financiële verplichtingen bij Rabobank niet kunnen nakomen. Rabobank moet dan een deel van de leningen als oninbaar kwijtschelden. Dat doen ze ook bij andere bedrijven die failliet dreigen te gaan.

Tweede Kamerlid Bart Snels van GroenLinks verdedigde dit standpunt woensdagavond in Nieuwsuur. Tegenover hem zat Rabobank-topman Wiebe Draijer. Die maakte gehakt van de mening van Snels. Draijer zei dat hij opnieuw wil financieren om de transitie naar duurzaam mogelijk te maken.

Ingeteerd

“Hij deed het goed”, zegt Hanna. “Hij weet ook dat, wanneer een boer zijn financiële verplichtingen aan de bank niet meer kan nakomen, die boer al een hele tijd in de problemen zit. Zijn eigen vermogen is dan al ingeteerd. En dan beweert GroenLinks dat Rabobank over de brug moet komen. Grote onzin. De boer heeft dan niets meer, en dan hoeft de bank er niet op te rekenen dat zijn lening ooit nog terugbetaald wordt. Pluk maar eens veren van een kikker.”

Zo zie je maar weer dat GroenLinks geen idee heeft van wat een boerenbedrijf inhoudt

Ze vervolgt:”Zo zie je maar weer dat GroenLinks geen idee heeft van wat een boerenbedrijf inhoudt. Dat de boer een ondernemer is, die voor jaren in de toekomst heeft geïnvesteerd. Dat kun je niet in een paar jaar afbouwen, zoals GroenLinks wil. Dat is Randstadlullerij, van mensen in loondienst met een dikke leaseauto en elke maand een vast salaris op de bank”.

Geniep

Het is belachelijk en gevaarlijk. Het geniep zit hem in de uitspraken van Klaver over een gezonde landbouw in de toekomst en het uitkopen van de overtollige bedrijven. Maar op kosten van de boer zelf, die eerst zijn eigen vermogen mag opeten en daarna moet knielen voor de bank.
Bah.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Heel die actie heeft totaal geen zin als er geen vervolg op komt blijkt nu al

 • pinkeltje

  Die Klaver is helemaal mijn man. Je bedrijf halveren en dan verder met een goed inkomen verder daar kun je toch niet tegen zijn? De Rabobank kan dat wel betalen, die hebben al zoveel verdiend aan de landbouw en hebben bovendien de boeren op een verkeerd spoor gezet. Wat fijn dat hij ook de boeren nog een hart onder riem steekt door te toeteren dat zij er ook niks aan kunnen doen dat ze door "het systeem" helemaal de verkeerde kant op zijn gestuurd. In Amsterdam kun je een beetje bekijken welke kant het opgaat als GroenLinks wat te vertellen krijgt. Petje af hoor!

 • Henk.visscher

  We moeten als boeren naar het RIVM, we moeten openheid van zaken eisen, en die meetpunten staan niet op plekken waar ze horen te staan, heel het stikstofbeleid is daar op gebaseerd

 • veldzicht

  Vergader boer heeft Jesse Klaver niet goed begrepen,Jesse zei ook eerlijke prijzen voor de boer zo dat ze een goed inkomen hebben en dat maakt natuurlijk alles goed.(zucht).

 • hansvanbergen

  Ik heb dan toch blijkbaar een ander programma gezien. Ik zag Bart Snel uitleggen dat de Rabobank uitbreidingen op basis van de pas had gefinancierd terwijl daar nog tegen geprocedeerd werd(door Groen Links eigenlijk) en het hun risico was. De rest van de tirade kwam van de NOS presentator. Jeroen
  Wollaars was er gedurende de rest van de uitzending maar druk mee om de Rabo en de boeren het Groen Links standpunt uit te leggen. De uitzending was een journalistiek dieptepunt. Het maakte glashelder dat de NOS een communistische staats omroep is. En er is maar 1 mening mogelijk en dat is die van GroenLinks

 • Yasser Feras oftewel Jesse Klaver is voor zijn politieke loopbaan in de leer gegaan bij de Open Society Foundation van George Soros een zeer omstreden miljardair , die via zijn sponsoring over de wereld zijn politieke invloed wil laten gelden tbv zijn New world Order.

 • bankivahoen

  Henk .Visscher@,het RIVM is een instituut dat voor de overheid altijd de gewenste meetuitkomsten van wat dan ook tevoorschijn zal toveren, dus ik vertrouw niets wat uit dat instituut komt. De overheid vraagt en het RIVM draait! Let maar eens op wat ze komende tijd tekeer zullen gaan tegen alles wat met vooral vlees te maken heeft. Ik vrees voor schandalen en adviezen die gericht zijn om de vleesconsumptie te tackelen. En onze Yasser Klaver heeft inderdaad andere plannen met ons land als wat de bevolking wenst. Maar Jetten volgt hem aardig.

 • ENDE902

  Ik meen, dat ik gisteren ook al heb aangegeven, dat de door ngo's van info voorziene media en politieke partijen alles op alles zetten om verloren terrein bij de meningsvorming van het grote publiek te herwinnen. Ik begrijp, dat de in het artikel genoemde uitzending van Nieuwsuur hier ook onder valt.

 • Gerrit Lammertink

  Klaver is niks meer als de buikspreekpop van Wijnand Duyvendak u weet wel die terrorist uit de jaren 80 van de club RaRa.
  Kijk ook eens terug waaruit Groen links is voortgekomen dat zijn de Communisten enz die willen al het bezit aan de staat en iedereen een gelijk inkomen! Het is gewoon een voortzetting van de grondpolitiek van Den Uyl in de jaren 70!!

  Kijk ook eens naar de veroorzakers van dit debacle, Vollebroek is boerenzoon Tjeerd is uitgerangeerd NZO-directeur en dat zijn vaak de ergsten
  Het is net als met roken, de EX-rokers dat zijn de ergsten als het gaat om het leven van rokers zuur te maken

 • kanaal

  van communisten kun je niet anders verwachten.

 • Robert P

  <>

  Kijk maar eens. Vanaf 16.00 minuten

 • Alco

  Sowieso had ik bepaalde mensen geen spreektijd gegeven.
  Zie je het al voor je dat ik op een congres van Groen links een inleiding mag geven.

 • farmerbn

  Of een liedje zingen?

 • melkveehouder .

  Jullie snappen het smerige spelletje net zo min als vergaderboer.
  welke politieke partij heeft destijds de natura 2000 gebieden aangewezen waar nu de veestapel voor moet krimpen?
  welke politieke partij had de beslissende stem bij de invoering van de fosfaatrechten waardoor bedrijven financieel klem komen te zitten?
  welke politieke partij weigerde de minister van landbouw te leveren terwijl dezelfde partij heeft gepleit voor hernieuwde invoering van een minister van landbouw?

  Juist ja, onze 'boerenpartij' die Groen Links en D 66 de tools in handen heeft gegeven waar ze nu gretig gebruik van maken. Andere partijen het beleid laten uitvoeren wat je zelf in gang hebt gezet om het stemvolk niet te verliezen. Huilen met de wolven in het bos en voor de bühne wat roep toeteren om geloofwaardig te blijven. Vergaderboer, het is niet Groen Links wat geniepig is.

 • farmerbn

  Jawel, groen links is geniepig maar het cda ook. Allebei op zijn Eigen manier. CDA laat andere partijen het vuile werk doen en groen links belooft gouden bergen (van de rabo).

 • Alco

  Melkveehouder. Het CDA volgde blindelings het LTO en Wageningen.
  Daar zit de geniepigheid.

 • ENDE902

  Geniepig? Jullie vergeten in ieder geval de VVD te noemen. Andere partijen kan ik niet over oordelen, maar waarschijnlijk zijn er nog meer.

 • Colusdijk

  kunnen beter natuurgebieden ontginnen probleem opgelost

 • Alco

  @Colusdijk.
  Neptuur kost in ieder geval klauwen met geld wat bij Zorg, Veiligheid en Oudervoorziening weg gestolen wordt.
  Op die gronden zouden producten verbouwd kunnen worden die CO2, Stikstof e.d.opnemen en zuurstof leveren.
  En dan heb je ook nog biomassa waar je delfstoffen mee uit kunt sparen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.