Redactieblog

16 reacties

‘Andere opleiding nodig voor natuurinclusief boeren’

Studenten aan de MAS hopen ‘200-boeren’ te worden. Voor natuurinclusieve landbouw is een andere opleiding nodig.

Ik was kortgeleden bij de viering van 25 jaar stichting WCL Winterswijk. WCL staat voor Waardevol Cultuur Landschap. Dat is een regeling die ooit ingesteld is door minister Gerrit Braks om mooie oude landschappen te beschermen. Later is de regeling weer afgeschaft door minister Jozias van Aartsen, met als belangrijke reden dat ze elkaar in Winterswijk de tent uitvochten en niet tot plannen kwamen.
Lees verder onder de foto

Landschap in de omgeving van winterswijk. - Foto: Hans Prinsen
Landschap in de omgeving van winterswijk. - Foto: Hans Prinsen

Het kan verkeren. Juist Winterswijk is doorgegaan, met veel steun van de gemeente. Ze hebben veel projecten kunnen doen door slim geldpotten aan elkaar te knopen. Bij de viering stond een enorme fruitpers voor de schouwburg waarmee boeren en burgers appels kunnen laten persen. Het apparaat, zo groot als een combine, is deels gefinancierd met Europees Leader-geld.

Extra kosten per hectare

Op het feestsymposium kwam natuurlijk aan de orde dat de stichting het landschap heeft kunnen beschermen tegen bomenkap en kavelvergroting. De keerzijde is dat boeren die er groot willen groeien en het alleen met landbouw willen verdienen een probleem hebben. Er werd voorgerekend dat bij melkvee de extra kosten per hectare zo’n € 300 per jaar bedragen. Doorgaan met boeren, en dat is waar dat landschap niet zonder kan, kan dan alleen maar met extra subsidies, met forse premies op de melkprijs, of met grote neveninkomsten.

Veel betrokkenen realiseren zich niet hoezeer de landbouw zou moeten veranderen om echt natuurinclusief te worden

Ik zat me bij alle verhalen af te vragen of Winterswijk nu voldoet aan de wensen van natuurinclusiviteit. Het antwoord is nee, of hoogstens een beetje. Als ik zo hoor wat ecologen bedoelen met natuurinclusief, dan is Winterswijk daar nog ver bij vandaan. Er wordt gewoon kunstmest gebruikt en tegen onkruid gespoten, zij het op kleinere kavels met bomen en struiken er omheen, waar vogels en insecten wat meer kansen hebben.

Volgens mij realiseren veel betrokkenen zich niet hoezeer de landbouw zou moeten veranderen om echt natuurinclusief te worden. Een rapport voor minister Carola Schouten dat recent is gepubliceerd, laat zien dat er enorm veel geld en goede wil voor nodig is en dat het eigenlijk alleen maar kan in Europees verband. Ik wijs er geregeld op dat dan ons complete agrofood-systeem op de schop zou moeten, met ook grote gevolgen voor de verwerkende industrie.

Boeren van 200

Op het symposium ging het ook over de volgende generatie boeren in Winterswijk. Een van de boeren-sprekers was daar erg somber over. Volgens hem leren jonge boeren op de MAS nog niets over de grote veranderingen die hen misschien te wachten staan. Volgens hem hopen de studenten aan de MAS later ‘200-boeren’ te worden. Boeren met 200 koeien of 200 hectare, 200 pk trekkers, met een zwarte Golf die 200 kan, 200 pilsjes per maand en met 200 vriendjes of vriendinnetjes. Om te boeren zoals in Winterswijk heb je een heel andere opleiding nodig. Kortom, ook aan de MAS is nog veel werk aan de winkel.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Welke kansen zie jij wél Dirk?

 • Kelholt

  Als nou eens een melkveebedrijf gekocht wordt met gelden die anders naar ecologen uit Wageningen gaan voor het produceren van rapporten hoe ANDEREN het moeten doen. Op dat bedrijf gaan die ecologen gewoon echt werken voor hun geld en als ze met hun natuurinclusieve bedrijfsvoering zonder subsidie een goede boterham kunnen verdienen dan volgen de gangbare boeren vanzelf.
  Als je niet hoeft te leven van je boerderij dan is het makkelijk praten maar als je dat wel moet dan ben je gewoon overgeleverd aan de markt. En een verdienmodel (zonder subsidie) voor natuurinclusieve bestaat niet. Of heb jij er wel een Dirk Strijker?

 • Bennie Stevelink

  Als je natuurinclusief wilt boeren moet je een opleiding volgen voor een ander beroep. Het boerenbedrijf doe je dan in deeltijd erbij.

 • kleine boer

  Dirk het word tijd dat de niet boeren op school leren hoe het er uit ziet zonder boeren ....maw ze moeten leren dat we het doen zoals we het doen

 • veldzicht

  Het is allemaal zo makkelijk voor die ecologen te zeggen hoe een boer moet boeren,en zeker als je er geen verstand van hebt.Tot op een gegeven moment de geld potjes leeg zijn of niet voldoende worden aan gevuld ,dan zit je met een achterlijk gebied waar nauwelijks nog landbouw mogelijk is en verpaupert het nog verder.

 • agratax(1)

  @Bennie een natuur inclusief boerenbedrijf doe je naar mijn idee niet even bij . Je zutl moeten kiezen Natuur Inclusieve landbouw bedrijven of een ander vak kiezen en je eten eenvoudig laten maken op de grootschalige landbouwplantages en van Nederland een parklandschap maken dat beheerd wordt door ecologen die zich moeten bedruipen uit de inkomsten van hun hobby. Geen staatssteun want dat is uit den boze in de ogen van de linkse rakkers die nu al deze "mooie" plannen bedenken.

 • pinkeltje

  Zijn rechtse rakkers wel liefhebbers van staatssteun?

 • In het Woold, de achtertuin van Winterswijk, moeten de boeren plaats maken voor de natuur zoals je de afgelopen week kon zien zijn zij daar niet blij mee!

 • kanaal

  als er iets mee verdiend wordt is een opleiding niet nodig ,handel leer je op de markt.

 • farmerbn

  Sluit me geheel aan bij Kelholt. Boeren vinden dat er al genoeg wijsneuzen zijn die zelf niks laten zien maar alles denken te weten. Andere opleidingen die nog meer wijsneuzen voortbrengen is zeker niet nodig.

 • Ben het eens met kanaal ,opleiding is niet nodig voor je het weet heb je concurenten die zelf gaan nadenken heb de indruk dat het percentage piepende bio boeren laag is

 • famboenink@hetnet.nl

  prachtich het witerswijkse landschap
  met mooie mordenen stallen aan de duitse kant
  die kopen nu de grond in nederland en hoppen op meer linkse gekigheid
  zodat hun 200 pk trekers de duitse stront in nederland uitrijd

 • koestal

  Je moet een boswachters mentaliteit hebben met een vast salaris en vrije dagen.

 • Inderdaad famboenink dat gesleep met stront over de grens moet verboden worden

 • .....

  Geef de inkopers van de retail eerst maar lesje ethiek op Nijenrode

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.