Boerenblog

‘Laffe helden vallen de landbouw aan’

Met zijn allen tegen een om te scoren? Ga er passievol tegenin, zegt Erik Stegink.

Ik zag afgelopen jaar een mooie theatervoorstelling van de lokale Lochemse held Ernest Beuving. Daaruit is mij een prachtig lied bijgebleven, Laffe helden genaamd. De thematiek erin was heel herkenbaar en speelde in een aantal situaties in het afgelopen jaar.

Met z’n allen tegen een

Een daarvan was op een verjaardag waarbij iedereen zijn pijlen op 1 persoon, mij, richtte om zo veel mogelijk te scoren. De aanleiding was een verhaal dat ik vertelde en dat niet geloofd werd. Het is zo makkelijk om met z’n allen iemand te bekritiseren en als apen op een apenrots iemand uit te lachen en te kleineren. Je kunt nog zoveel feiten als weerwoord noemen en aandragen, maar er wordt op die apenrots niet meer geluisterd. Alleen hoongelach is dan je deel.

Ik wist dat wanneer ik hier tegenin zou gaan, het alleen maar erger zou worden

Aan het eind van dat hoongelach hield ik mij maar stil en reageerde helemaal niet meer. Hierdoor kwamen de opmerkingen (aangesterkt door iets te veel alcohol) misschien nog harder aan. Maar ik wist dat wanneer ik hier tegenin zou gaan, het alleen maar erger zou worden. Op die avond dacht ik aan het lied van Ernest. Wat een laffe helden.

Landbouw wordt aangevallen door laffe helden

Ik krijg het gevoel dat de landbouw ook aangevallen wordt door laffe helden. Want wat is het toch makkelijk om te blijven roepen dat boeren de schuldigen zijn van allerlei klimaatveranderingen, dierenwelzijnsproblemen en slechte leefomstandigheden. Wanneer de linkse media beginnen met negatieve uitspraken over de Nederlandse landbouw wordt dit maar al te graag gepapegaaid.

Zij weten op de rots precies te vertellen hoe het moet, maar rijden zelf in de grootste dieselauto’s en vliegen het vaakst

Het meest stoor ik mij dan aan de ‘apen’ van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Zij weten op de rots precies te vertellen hoe het moet, maar rijden zelf in de grootste dieselauto’s en vliegen het vaakst. Zijn dit dezelfde mensen die in enquêtes en marktonderzoeken melden dat ze biologische producten willen kopen, maar in de supermarkt zelf voor het goedkoopste gaan? Ja, echt laffe helden en wij als landbouw blijven stil, net zoals ik op die bewuste verjaardag. We laten het ons overkomen.

En wat dacht je van 2 maanden geleden met z’n allen op Yvon Jaspers? Ja, echt laffe helden en wij als landbouw blijven stil, net zoals ik op die bewuste verjaardag. We laten het ons overkomen. Ja soms is het beter om stil te zitten wanneer je geschoren wordt.

De beste oplossing

Ernest gaf in zijn theatervoorstelling misschien wel de beste oplossing. Negeer de laffe helden. Geef ze geen plezier maar blijf je eigen eerlijke verhaal vertellen.

Als we als landbouw niet weglopen voor kweekvlees, CO2-reductie of energieneutraliteit en vol passie blijven vertellen wat we allemaal al doen, overtuigen we heel Nederland

Wanneer echte helden opstaan en met passie laten zien hoe de wereld in elkaar zit, zijn ze op een verjaardag het stralende middelpunt. Als we als landbouw niet weglopen voor kweekvlees, CO2-reductie of energieneutraliteit en vol passie blijven vertellen wat we allemaal al doen, overtuigen we heel Nederland.

Ik ga de laffe helden negeren en de eerstvolgende verjaardag vol passie vertellen hoe groot, duurzaam en innovatief de boot wel niet is die in Deventer geassembleerd wordt. En tevens zal ik mij via Team Agro NL blijven inzetten voor het eerlijke verhaal van de boeren. Laffe helden, here we come!

Of registreer je om te kunnen reageren.