Daniëlle van Vree en Rogier Schippers portretteren een agrarisch gezin. - foto: Ton van der Scheer BoerenlevenReportage

Grondproeven 2: Hectisch verhaal met lekker eten

Theatervoorstelling Grondproeven 2 maakt invoelbaar én proefbaar wat het betekent agrarisch ondernemer te zijn. Donderdag 26 mei ging de voorstelling in voorpremière.

Aan het einde van de voorstelling nemen koks en barpersoneel samen met de twee acteurs en de twee muzikanten het applaus in ontvangst. Eigenlijk zouden de gewassen ook mee moeten buigen, want die speelden ook een glansrol. Maar de lokaal geteelde bloemkool, broccoli, rode kool, aardappel, ui en prei zijn dan al opgegeten.

Grondproeven 2 is culinair muziektheater over twee generaties akkerbouwers. Het bedrijf van akkerbouwbedrijf Gootjes in Zuidschermer is het pop-up restaurant annex theater. Acteurs Rogier Schippers en Danielle van Vree spelen met zijn tweeën een heel tuindersgezin bestaande uit vader Wout, moeder Ankie, dochter Lisa en zoon Tom. Die dubbelrollen geven de continuïteit van het van generatie op generatie doorgegeven familiebedrijf en boerenleven goed weer.

De bloemkool, aardappelen en uien van de telers over wie het gaat.  - foto: Ton van der Scheer
De bloemkool, aardappelen en uien van de telers over wie het gaat. - foto: Ton van der Scheer

Hoe de teler het zelf zou vertellen

Het verhaal is hoe telers het zelf zouden vertellen. Dat is – vooral in de rollen van de vader en de zoon – grappig en druk en veel tegelijk. En het is voor alle rollen, versterkt door de muziek, ook hectisch en vol zorg. Want de supermarkt eist en de hypermoderne systemen van ‘dat appie’ op de smartphone die zoon Tom voortdurend voor zijn neus heeft, tot aan de Ferrari Futura volautomatische plantmachine bepalen het razende tempo.

Directer dan thuis of in een theater

Donderdag tijdens de voorpremière was er nog wat gedoe met een defecte spot en de muziek was af en toe harder dan goed was voor de verstaanbaarheid van de tekst. Maar niettemin werd het theaterpubliek in die boerenschuur onder de rook van Alkmaar drie uur overtuigend ondergedompeld in de wereld van de boer en de tuinder. Een directere ervaring dan thuis naar een documentaire kijken of een krantenartikel lezen. Memorabeler dan op een gewoon toneel in een theater in de stad. En uiteindelijk toch ook gewoon een hele aangename avond uit.

Nog tot en met 6 juni

Grondproeven 2 van theatermaakster en chef-kok Titia Bouwmeester en regisseur Dorien Folkers is onderdeel van het Karavaan Festival en wordt nog tot en met 6 juni opgevoerd.

Slotbeeld vanuit de boerenschuur annex pop-up theater het land op.  - foto: Ton van der Scheer
Slotbeeld vanuit de boerenschuur annex pop-up theater het land op. - foto: Ton van der Scheer

Beheer
WP Admin