Commentaar

6 reacties

‘Experiment met de wolf’

Met de waarschijnlijke vestiging van 1 of 2 wolven op de Veluwe gaat Nederland wolvenland een nieuwe fase in. Een nieuw hoofdstuk in een draaiboek dat nog in ontwikkeling is.

Met name voor schapenhouders wordt het leven er niet eenvoudiger op. De wolf is van niemand, dus kun je niemand erop aanspreken als een schaap aangevallen is of in paniek de sloot in is gerend. Dat is alvast een groot verschil met schade door loslopende honden.

Wolvenschade

En dus kom je bij de overheid. Nu vergoedt die nog alle aantoonbare wolvenschade. Straks komt daar een voorwaarde aan te hangen; je moet preventieve maatregelen nemen. En die moet je zelf betalen, al is er zicht op een gedeeltelijke vergoeding van provincies. Een wolfdicht hek is een enorme investering voor een laagrenderende tak als schapen. En dan is de emotionele impact nog niet eens genoemd.

Levensgroot experiment

Niemand weet hoe de wolf zich zal gedragen als hij eenmaal echt in Nederland zit. Dat hij alleen reeën gaat eten met zoveel schapen rondom, lijkt onwaarschijnlijk. Al met al is het een levensgroot experiment. Een gevaarlijk experiment bovendien. Kijk maar naar de Oostvaardersplassen hoeveel maatschappelijke onrust natuurexperimenten kunnen veroorzaken.

Niet een hek om schapenland, maar om wolvenland

Waarom deze proef niet wat kleiner houden, en de wolf alleen op de Veluwe toelaten? Niet een hek om schapenland, maar om wolvenland. En dan daarbuiten een nulstand. Geeft in ieder geval tijd om te wennen.

Laatste reacties

 • chila

  Vangen en naar de Oostvaardersplassen brengen.

 • Zuperboer

  Dat zielige wolfje zal de partij van Thieme zeggen....en heel de Vinex-wijk huilt met haar mee....oeoeoeoeoeoeoe klinkt het in POSTCODELOTERIJ-land aan Zee.

 • agratax.1

  Waarom de wolf niet een leefomgeving in de Vinex wijk of beter aan de kaden van de Grachten in Amsterdam? Als we dit doen lossen we verschillende problemen op die de Amsterdammer signaleert zwerfkatten en zwerfhonden tevens eetbaar zwerfvuil weg en de overmaat aan toeristen wordt uitgedund. Wat kan een ras echte Mokemer zich meer wensen? Hopelijk werkt de wolf ook tegen zwerfjongeren en ander stads gespuis.

 • deB.


  Jagers, opruimen dat spul, en de mond houden!

 • kanaal

  wat zou die wolf nog meer lekker vinden?

 • Nieuw.

  Oostvaarderplassen is nog plek voor een wolf.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.