Commentaar

16 reacties

‘Uur van de waarheid na hittegolf’

De komende weersomslag zorgt opnieuw voor stress op het boerenerf. Welke keuzes maak je nu?

De heetste dag van het jaar zit erop. Aan de zinderende hitte komt een einde. De weerkaarten geven ook buien aan. Na twee hittegolven (in enkele regio’s één lange!) in drie weken kleurt Nederland op de kaart met neerslagoverschot diep rood, ofwel er is een fors tekort. Diverse records sneuvelden.

Weersomslag zet boeren voor keuzes

Eindelijk regen, maar nog mondjesmaat. En waarschijnlijk ook niet eerlijk verdeeld. Toch voelt deze weersomslag als een opluchting. Tegelijkertijd zet het boeren voor keuzes. Hoe nu te reageren? In de aardappelteelt bijvoorbeeld vertoont de te kleine knol doorwas. Ga je nu oogsten? Of reken je op groei van de nieuwe knol? Wat kan de mais nog? Toch nu oogsten, en een nagewas zaaien? Herstelt het gras, of is herinzaai de beste optie?

‘Gevolgen van hitte en droogte blijven hoe dan ook nog lange tijd voelbaar’

Het zijn geen gemakkelijke keuzes. Een keuze die naar de rest van het seizoen uitwerkt. Het geeft nieuwe gevoelens van stress op het boerenerf. In de wetenschap dat de gevolgen van de hitte en droogte hoe dan ook nog lange tijd voelbaar blijven. Niet alleen overigens op het veld, ook in stallen en kassen. Zo is de zetting van vruchten minder.

Minister Schouten kan duidelijkheid scheppen

Het weer blijft onvoorspelbaar, maar landbouwminister Carola Schouten kan wel snel duidelijkheid scheppen over enkele randvoorwaarden: wel of niet bemesten, én voor hoe lang? Dit is voor een goede keuze absoluut noodzakelijk!

Laatste reacties

 • farmer135

  Dat klopt, de minister kan nu daadkracht tonen, en niet verschuilen achter een commissie.

 • wmeulemanjr1

  Wanneer is dan het 'uur van de waarheid' m.b.t. bemesting 'gestresst'grasland??

 • deB.


  Het zou tijd voor vakantie zijn meneer! Dag en nacht aan het beregenen!
  We zijn kapot

 • wruiten

  bemesten van grasland tot 1oktober zou nu moeten kunnen.

 • Als voor die tijd geen verlenging is ga ik eind augustus bemesten, waarschijnlijk de 31e bericht dat niet doorgaat vanwege milieuargument van die commissie of zoiets.

 • Alco

  Als je deze site opent staat er : "Met boerderij boer je beter".
  Bovenstaand artikel is een opsomming van keuzes ( twijfels)
  Daar heb je dus niets aan.

 • mts_kuijpers

  Minister toont al geen daadkracht door zich te verschuilen achter "overbruggingskrediet" ipv. een voorschot op de bedrijfstoeslag. Gaat ze de bedrijven opzadelen met "hoge" rente kosten omdat mevrouw Schouten niet vervroegd wil uitkeren.

 • Jan Vullings

  @Alco. Het zijn keuzes waar de boer voor staat. De omstandigheden zijn voor niemand hetzelfde, en dus de keuze ook niet. Boerderij zit de afwegingen nog op een rij. Echter niet in dit commentaar. Wordt dus vervolgd.

 • deB.

  Geworden tot brave loopjongens van overheid en consument! Dag in dag uit aan de slag voor niets!

  Gevoel van ondernemerschap is totaal verdwenen. gevaar voor de toekoms
  Op de kleuterschool is meer waardering en voldoening te krijgen

 • agratax(1)

  @deB. Ik ben het met je eens, maar dat neemt niet weg dat je ook zelf hebt gekozen voor deze "slavernij". Je had ook kunnen kiezen voor de voldoening van de kleuterschool en kleuterleider kunnen worden. Het is zeker dat in het laatste geval je minder last van het weer hebt, maar of je ook minder last van overheidsbemoeienis zou hebben betwijfel ik.

 • missis

  Carola met haar nep-oplossingen. Een sigaar uit eigen doos......... En vervroegd uitkeren gelijk van de baan, het zal bij RVO wel een te grote chaos zijn!!!

 • deB.


  De chaos van de laatste jaren heb ik niet voor gekozen! Zo was het tientallen jaren geleden niet. Bemoeienissen heb je altijd en overal, zeker weten, maar wat wij de laatste jaren voor de kiezen krijgen is bij de dieren af! En het weer hoor je me niet over, maar na jaren van fosfaat, reductie, enzenz is het taai genoeg. Maar dat mag een boer niet zeggen zeker? Altijd maar dom doorgaan bah

 • farmerbn

  Nee niet makkelijk, de graszaadverkoper adviseert gras zaaien, de mesthandelaar adviseert mest afvoeren, de mengvoer adviseur stro met brok en de DLV-er weer iets anders. Mijn advies: doe in ieder geval niet wat de overheid graag ziet!

 • farmerbn

  De overheid moet de akkerbouwers stimuleren om ruwvoer te winnen dmv een vergroeningssttimulans. bv als je nu bladkool of gras zaait voor ruwvoerwinning hoef je volgend jaar niks aan de vergroening te doen.

 • hietkamp

  Overheid zou bemesting moeten uit stellen, zodat we de vragen van herstel even kunnen afwachten en dan zien wat we moeten doen. Inzetten voor nog een snede gras en beste nog uit de akkerbouw halen. Maar nee we gaan moeilijk doen en slappe crisis maatregelen bedenken waar we geen donder mee opschieten.

  Nu maar gewoon mest uitrijden en hopen dat goed komt, LNV/RVO had hier beter in moeten ondersteunen door ruimte te geven.

 • hietkamp

  Verder goed stukje, geeft wel aan dat de minisiter hier dingen zou kunnen regele, maar ik heb sterk gevoel dat ze hier dingen laat liggen waar ze eenvoudig mee had kunnen scoren. Door gewoon er te zijn voor de sector

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.