Commentaar

5 reacties

‘Rechtszaak tegen Brabant omdat het móét’

Alle argumenten snijden hout. Noord-Brabant stelt exorbitante eisen aan boeren.

Het nieuwe milieubeleid is in strijd met eerdere afspraken, onhaalbaar, oneerlijk en vooral ook onbetaalbaar. ZLTO stapt nu ook, na eerder al de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), naar de rechter. De bonden eisen onder meer dat de provincie haar verordening natuurbescherming schrapt.

ZLTO en POV kunnen niet anders. Landbouw heeft in Brabant aan kracht en invloed ingeboet, ten faveure van milieu- én gezondheidslobby. Het sentiment is gekeerd. Politici anticiperen ook al op de verkiezingen in 2019. Er is politiek niets te halen.

‘Voor veel bedrijven kan de uitspraak wel eens te laat komen’

De organisaties rest slechts de gang naar de rechter. Het is een signaal naar de politiek én zeker naar de achterban: wij komen voor jullie rechten op. Met een uitkomst die onzeker is. Vaststaat dat het een procedure van lange adem wordt. De weg kent vele obstakels en reken maar dat de strijd tot het hoogste college wordt doorgezet. Hier gaan jaren overheen. Voor veel bedrijven kan de uitspraak wel eens te laat komen.

Ondertussen verder praten

Het wrange is dat onderwijl de invulling van het beleid doorgaat. ZLTO én POV praten met dezelfde bestuurders die zij aanklagen over de normen, afstanden en tijdschema’s. Ook dit kan niet anders. Aan de zijlijn sta je helemaal buiten spel. Dat wil niemand.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Dat krijg je als je de landbouw ontwikkeld op een manier waarbij men lak heeft aan de omgeving. Uiteindelijk bepaalt de burger, via de verkiezingen de politiek. Oog hebben voor maatschappelijk draagvlak is noodzakelijk voor het voortbestaan van de sector.

 • bankivahoen

  Zo is het @Bennie , geef ze draagvlak door als sector maar te verdwijnen en het voedsel uit Verweggistan te importeren , iedereen tevree, toch??

 • farmerbn

  Bennie houdt niet van de zuidelijke boeren.

 • Gebageit

  Polder boer bennie , er gaan steeds minder mensen stemmen en dan hou je 2 exstremen over op links en op rechts en extremen in de politiek kunnen zich alleen profileren als ze een gezamelijke vijhand hebben.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, ik heb geen hekel aan zuidelijke boeren maar wel aan zuidelijk beleid. Als ik zie welke schade zuidelijke standpunten de afgelopen dertig jaar in de melkveehouderij veroorzaakt hebben wordt ik daar niet vrolijk van.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.