Commentaar

‘Fundament onder Vion blijft wankel’

Hoewel Vion voor het derde jaar op rij winst maakte, blijft de toekomst van het bedrijf uitdagend.

Het afgelopen jaar groeide de omzet van de Vion Food Group met 6% naar meer dan € 5 miljard. Daaraan hield het bedrijf een nettowinst van € 22 miljoen over. Aandeelhouder ZLTO krijgt voor het eerst in 6 jaar weer dividend.

Herkemij bleek geen vleesman

Na 3 jaar kan CEO Francis Kint met opgeheven hoofd Brabant verlaten. Voor zijn aanstelling in 2015 wisselde Vion in een paar jaar tijd nog vier keer van CEO. De voorganger van Kint, Michiel Herkemij, bleek achteraf ‘geen vleesman’ te zijn. Er waren mislukte overnames in het buitenland, een forse sanering en een voedselschandaal.

Diervriendelijker imago van Vion

Kint zette zich met name in voor een duurzamer en diervriendelijker imago van Vion. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Onder zijn leiding bracht Vion voor het eerst een rapport uit over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf. Hij verbeterde de logistiek binnen de slachthuizen, zodat de varkens minder stress hebben.

Aan de verwerking van varkensvlees, goed voor twee derde van de omzet, verdient Vion nog steeds geen knoop.

Met hoge eisen voor dierenwelzijn en duurzame productie, wil Vion ook gaan scoren in Polen, België en Tsjechië. Maar of consumenten in die landen hiervoor kunnen en willen betalen, is zeer de vraag. Het lukt Vion nauwelijks de meerkosten voor hoogwaardig geproduceerd vlees door te berekenen aan de retailers op de thuismarkten.

VanDrie Group geduchte concurrent

Aan de verwerking van varkensvlees, goed voor twee derde van de omzet, verdient Vion nog steeds geen knoop. Financieel leunt Vion op de winstgevende rundvleesdivisies. En die krijgen er in Nederland een te duchten concurrent bij met De VanDrie Group, die recent slachterij Ameco overnam.

Na de zware storm is het vrachtschip Vion weer in rustiger vaarwater gekomen. Zoveel is zeker. Maar niet of het lek boven water is.

Of registreer je om te kunnen reageren.