Redactieblog

29 reacties

‘In Oostvaardersplassen mogen dieren van ellende creperen’

“Het voelt als een groot onrecht dat koeien in de Oostvaardersplassen van honger en ellende doodgaan en dat officiële instanties er niets van zeggen.”

“Organisaties als Dierenbescherming, Wakker Dier en ook de Partij voor de Dieren zwijgen. Terwijl ook zij in deze korte winter het dierenleed moeten zien. Waarom mag dit wel en wordt alles op de boerderij onder een vergrootglas gelegd?” vraagt Hanna zich vertwijfeld af.

Eén grote boerderij

Het is onredelijk. In feite vormen de Oostvaardersplassen gewoon een grote boerderij. Gemiddeld één stuks grootvee per hectare, dat hebben nogal wat veehouderijen ook. Die zouden de koeien in de winter eens moet laten verhongeren, stervende dieren doodschieten, even laten liggen en daarna met een shovel verwijderen. Prompt zou de NVWA op de stoep staan.

Inmiddels laat de provincie Flevoland Staatsbosbeheer de grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bijvoeren. Foto: ANP
Inmiddels laat de provincie Flevoland Staatsbosbeheer de grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bijvoeren. Foto: ANP

Kunstmatige situatie met te veel dieren

Ziedaar twee werelden in één land. Ja, de Oostvaardersplassen zijn een natuurgebied. Kletskoek. Er staan hekken omheen en daarbinnen mag de natuur zijn gang gaan. Een kunstmatige situatie, met veel te veel dieren. Maar het is beleid. Men zegt dat het natuur is, het mag dus en aan dierenwelzijn wordt niet meer gedacht door de trechterdenkers en de dierenminnaars. De Oostvaardersplassen is niet meer dan een grote tuin met dieren, waar onder het mom van natuur de verzorging ontbreekt.

‘Ziedaar twee werelden in één land. Ja, de Oostvaardersplassen zijn een natuurgebied. Kletskoek’

Ladingen kritiek

“Voor mij blijft de vraag hoe zo’n dieronvriendelijk natuurpark wel kan rekenen op de goodwill van de dierenminnaars en wij als boeren niet,” zegt Hanna. ‘Wij verzorgen onze koeien, kippen en varkens prima en toch krijgen we ladingen kritiek over ons heen. Er hoeft maar een dooie kip op het erf te liggen, of een kreupele koe in de wei te lopen, of het is groot nieuws en moeten we ons verdedigen. Hoe bereiken wij dat burgers zien dat wij onze dieren beter verzorgen dan de trechterdenkers van het natuurpark Oostvaardersplassen?”

“Be good and tell it’, is de basis van begrip’

Ik weet het niet. ‘Be good and tell it’, is de basis van begrip. Staatsbosbeheer is in de Oostvaardersplassen slecht bezig en verdedigt dit met verve. Ze komt er mee weg. Onbegrijpelijk voor een boer.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  hopelijk is het nu gedaan met deze dierenverwaarlozing. Gisteravond bij Jinek had de "hoogopgeleide"gedeputeerde van Flevoland weinig in te brengen tegen de "eenvoudige" vragen van Britt Dekker. Hieruit blijkt eens te meer dat ze bij de provincie en Staatsbosbeheer afgelopen jaren het contact met de rest van nederland compleet zijn verloren en in hun eigen idioterie zijn gaan geloven. Hulde voor de mensen die actie ondernemen en de dieren redden van een verschrikkelijk bestaan

 • deB.


  PvdD, het net sluit zich. De meest hypocriete personen, walgelijk!

  Dierwelzijn?? alleen in belang om veehouderij uit te roeien

  Ze geven niets, helemaal niets om dieren, dat blijkt nu wel.

 • farmerbn

  De harde kern van LTO kan gewoon over het hek klimmen en fimpjes maken. Die zet je op internet en klaar is kees. Doe er nog een sponsoractie bij voor aankoop voer en klaar is kees. Telkens als de veehouderij aangevallen wordt ga je weer (heel zielige) filmpjes van OVP op internet plaatsen met de vraag : Wat is erger?

 • kleine boer

  precies farmerbn en dan telkens erbij vermelden dat de partij voor de dieren de dieren niet wilden bijvoeren maar liet uithongeren of afschieten.....

 • bankivahoen

  Ik zie voor Britt Dekker een mooie toekomst weggelegd om minister van landbouw te worden. Nee niet cynisch bedoeld.

 • Bennie Stevelink

  Op Twitter en ook op de NOS-nieuws-app wordt steeds gesteld dat men moet accepteren dat natuur hard is, maar dat we het "aan de natuur moeten overlaten".
  Hiermee wordt de aandacht afgeleid van de vraag waar het werkelijk om gaat: is op de OVP sprake van natuur? Waar ter wereld vind ik een gebied die VRIJ is van menselijke invloed en waar spontaan vanuit de natuur een STRUCTURELE leefsituatie is ontstaan, voor grote grazers, die gelijk is aan de leefsituatie op de OVP?
  Als dit nergens ter wereld voorkomt is op de OVP geen sprake van natuur maar van een kunstmatige, door de mens gecreëerde situatie. Er is in dat geval dus geen natuur waar je het aan kunt overlaten.

 • A1967

  Was wel benieuwd of de pvdd er ook maar iets over durft te schrijven. Dus maar eens diep adem gehaald en op de site bij pvdd gekeken. Bij de tab nieuws stond helemaal niets, geen woord over de Oostvaardersplassen, bij beleid wel, dat is rechtstreeks gekopieerd van Staatsbosbeheer. Als landbouw moeten we tegen de pvdd aanbeuken met het wanbeleid van de Oostvaardersplassen.
  En graag altijd de volledige naam gebruiken van de Oostvaardersplassen. Zie nu dat vaak ovp gebruikt wordt, dat dient er voor om de zaak af te zwakken.

 • pinkeltje

  Gewoon vol pompen met zand, industrieterrein van maken zoals ook aanvankelijk altijd de bedoeling is geweest. Dan is er ook nog wel plaats voor een landingsbaan voor een vliegtuig. Hoef je daar verder geen goede landbouwgrond aan op te offeren. 3,5 meter water is de natuur in dat gebied, de rest is hoe dan ook door mensen gemaakt en dus erg betrekkelijk.

 • johan1964

  Zal wel niet zo lang meer duren en de pvdd brengt weer iets in de media wat het imago van de boeren weer schaadt, ja ze moeten toch de aandacht van de ovp afleiden. Ik hoop dat Nederland inziet dat het de pvdd echt niet om de dieren gaat.

 • Ewullink

  In de natuur zijn er roofdieren die een populatie verlost van zijn zwakkeren. In de OVP is er maar een manier van dood gaan. En das creperen. Zelfs de echte natuur is zo hard nog niet.

 • kleine boer

  Bennie natuur met een groot hek erom moet je daar nog over denken of dat natuur is of neptuur?

 • Zuperboer

  De clue is: 7de dag adventisme wil geen commeriele veehouderij. Dat is wat er aan de hand is. Via mensen die in de haarvaten van ons bestuur(RVO) en de media (TROS doctrine) zitten worden we heel listig vergiftigd met hun dogma's. De Oostvaardersplassen daarentegen zijn niet interessant in dit kader dus worden zoveel mogelijk genegeerd door PVDD c.s.

 • agratax(1)

  "Be good and tell it". Is dit niet wat boeren elke dag weer proberen en wat krijgen ze terug "Onbegrip" en dan vooral van de politiek en zgn. wereld verbeteraars (dus de progressieven). Deze stelling werkt dus alleen als je de boodschap brengt, die de luisteraar wil (wenst te) horen.

 • frankrooi

  Die tractoren met speciale klem aan de voorlader worden hoofdzakelijk gebruikt om kadavers te laden, heel triest.

 • Jan-Zonderland

  Een oplossing zou wezen om er naast 6000 dieren ook 6000 mensen "natuurliefhebbers" te laten wonen die ook niet buiten het hek mogen komen en zichzelf moeten redden. Dan gaat de populatie dieren wel omlaag.

 • jvanmaanen

  Zo gauw er om de Oostvaardersplassen een hek gezet is was het geen natuur meer, zijn het dus gehouden dieren en is er dus een zorgplicht. Is er nu dus iemand die Staatsbos eens aanklaagt om ze te veroordelen voor 20 jaar dierenleed.

 • massy

  Dit artikel moet je in het AD zetten maar ja dat willen ze natuurlijk niet.

 • Tiny1946

  Jan Zonderland 6000 mensen in dat gebied stoppen je bedoeld wel Amptenaren en NVWA knapen zeker, in ieder geval zou het veel opknappen dat er 6000 opgeruimd waren

 • Hindrik66

  Vergaderboer; 1 gve/ha?
  Dan moet je het water wel meetellen, moet je bij RVO eens proberen.
  In de oostvaardersplassen zaten afgelopen herfst ong 3,5 grote grazers/ha beweidbare grond.

  jvanmaanen, al in 2010 is er officieel aangifte gedaan, maar het O.M. seponeert de zaak.
  SBB stelt dat ze bijna 100 % reactief schiet, maar in dit filmpje werden slechts 2 schoten gelost en toch 11 herten opgeruimd;
  <>

 • cor vroege

  IK HOOR DE LANDBOUW ORGANISATIE L.T.O HEEL NIET REAGEREN AL JAREN NIET,WIJ ALS BOEREN MOETEN AAN DE STRENGSTE WELZIJN REGELS VOOR DIEREN VOLDOEN ,EN ANDERE LATEN VEE CREPEREN IN DAT CONCENTRATIE KAMP AUSWITZ IN FLEVOLAND,SORRY NATUUTGEBIED OOSTVAARDERSPLASSEN KAN IK HET NIET MEER NOEMEN

 • koestal

  Stelletje sadisten bij Staatsbosbeheer

 • koestal

  Doet me denken aan de ,,tweede wereldoorlog''

 • farmerbn

  Boeren moeten dit helemaal in hun voordeel uitmelken. Als de storm een beetje gaat liggen moeten ze weer de aandacht erop vestigen en zeggen dat boeren goed voor hun dieren zorgen en de overheid niet. Ook duidelijk uitleggen dat er daar meer gve per ha land rondlopen dan bij de gem boer. Laat zien dat 'dierenliefhebbers' de dieren laten kreperen en dat ze hun donaties niet waard zijn. Burgers kunnen beter de boer steunen dan WNF.

 • Gat

  Hendrik 66 idd. Er zitten meer gve per ha dan landbouw mag hebben. Bij die aantallen haalt gewone boer niet genoeg voer van zen land.
  Maar het hele gebied is niet geschikt voor graasdieren. Op zeeklei kun je jaarrond toch niet zoveel dieren houden, trappen alles kapot.

 • farmerbn

  Er is duidelijk een verschil tussen een boer en een natuurorganisatie. Een boer zou aan het eind van de zomer de dikke dieren schieten en verkopen zodat de magere een jaar langer de tijd hebben om dik te worden. Natuurorganisaties schieten de magere zieke dieren nadat ze geleden hebben van de honger en brengen die naar de destructer.

 • AA1

  nvwa al langs geweest , denk het niet dekken mekaar af.

 • koestal

  Ach, die aardige boswachters,het zijn wolven in schaapskleren

 • koestal

  Hoe rijmt dit met de fosfaatwet ?

 • koestal

  Concentratiekampen waar waren die vroeger ook ? De boswachters zijn de kampbewaarders,

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.