24 reacties

‘Wolven horen in ons land niet thuis’

Wolven horen hier niet thuis, vindt Martin Tulp. Ook voor sommige andere diersoorten is Nederland volgens hem niet geschikt. Tijd om dat onder ogen te zien, vindt hij.

Wolven horen in ons land niet thuis! We gaan niet wachten tot er een kind verscheurd wordt. En moet er een vliegtuig met een paar honderd mensen neerstorten eer we de ganzen serieus gaan aanpakken? Wat als er onverhoopt een hondsdolle vos in Amsterdam opduikt? Hoe behoeden we onze varkenshouderijen voor de Afrikaanse varkenspest?

Problemen veroorzaakt door populaties in het wild levende dieren zijn het resultaat van verkeerde politieke beslissingen. Die worden – direct of indirect- genomen door onszelf: de kiezers. Het zou geweldig zijn als iedere kiezer overal evenveel verstand van zou hebben. Maar dat is niet zo.

Wolven zijn van nature niet bang voor mensen. Andersom wel

Ongeveer 70% van ons Hollandse land is platteland. Daar woont ongeveer een kwart van de bevolking. Driekwart van de kiezers woont in stedelijk gebied. Hoeveel weten die mensen van wat zich op het platteland afspeelt? Van onze 17 miljoen inwoners hebben er bijna 4 miljoen een migratieachtergrond. Hoeveel weten die van onze vaderlandse natuur? Hoe moeten kiezers beter geïnformeerd worden? En overtuigd worden van de noodzaak dat we problemen met in het wild levende diersoorten niet uit de hand moeten laten lopen – of te laten escaleren in een drama? Wat is wijsheid? Moeten wij lijdzaam toezien of het recht in eigen hand nemen?

Vossenwerende draad rond een weidevogelgebied in Friesland. Is straks voor bescherming van vee overal een wolfdichte omheining nodig? - Foto: Anne van der Woude
Vossenwerende draad rond een weidevogelgebied in Friesland. Is straks voor bescherming van vee overal een wolfdichte omheining nodig? - Foto: Anne van der Woude

Wolven horen in Nederland achter een hek

Wolven horen in ons land niet thuis. Nederland is veel te dichtbevolkt. Veel dichter dan in voorgaande eeuwen, toen de wolf met man en macht werd uitgeroeid. De laatste werd in 1869 bij Schinveld doodgeschoten. Waarom? Omdat wolven van nature geen angst voor mensen hebben. Andersom wel. Tot 150 jaar geleden werden er in ons land niet alleen schapen en runderen door wolven gedood, maar ook mensen; kinderen en volwassenen. Daarover bestaan uitgebreide archieven.

Nadat in ons land de eerste wolven weer waren gezien, ontstond een expertgroep genaamd ‘Wolven in Nederland’: bestaande uit een tiental natuurbeschermingsorganisaties. Naïevelingen! De suggestie dat boeren hun weilanden maar moeten beschermen met hoge afrasteringen getuigt niet van enige realiteitszin. Alle weilanden in ons land waarop schapen, koeien, geiten, ganzen, eenden of kippen worden gehouden, voorzien van voor wolven ontoegankelijke hekken? Dat kan, maar het kost wel een paar miljard.

Moeten we werkelijk wachten tot er een vliegtuig met een paar honderd mensen neerstort?

Wolven hebben in ons land nu al aanzienlijke slachtingen onder met name schapen aangericht. En er is een gerede kans dat ze zich vroeg of laat zullen vergrijpen aan kinderen. Daar gaan we dus niet op wachten! Wolven in Nederland: zeker, maar dan achter een hek. In de dierentuin – daar waar ze horen.

Ganzenpopulatie groeit, en in de winter extra hard

Waar in 1970 in ons land 200 paar grauwe broedden, kwamen recente tellingen uit op ruim 600.000 exemplaren. In de winter komen daar nog eens ongeveer 2 miljoen bij. Samen veroorzaken zij jaarlijks voor tientallen miljoenen aan schade.

Maar ze komen ook regelmatig in botsing met vliegtuigen. Daar is er gelukkig nog nooit een van neergestort, maar meer dan eens werden vliegtuigen na aanvaring met ganzen gedwongen tot een noodlanding. Dat haalt maar zelden de krant of tv, maar op het internet is er veel informatie over te vinden. Moeten we werkelijk wachten tot er een vliegtuig met een paar honderd mensen neerstort?

Vossen zouden hondsdolheid Amsterdam in kunnen brengen

Sinds de eeuwwisseling hebben vossen in ons land hun leefgebied aanmerkelijk vergroot. Met desastreuze gevolgen voor weidevogels en veel andere dieren. Voor een effectieve bestrijding van vossen is het gebruik van kunstlicht of nachtzichtapparatuur van groot belang. Toestemming daarvoor is afhankelijk van de provincies. Wanneer gaan die inzien dat vossen zo kort mogelijk gehouden moeten worden? Moeten we werkelijk wachten op een uitbraak van hondsdolheid in Amsterdam?

Lees verder onder de tweet.

Wilde zwijnen staan aan de basis van varkenspest

Wilde zwijnen rukken steeds verder op in Brabant en Limburg, en in het oosten van ons land. Toenemende schade aan landbouwgewassen. Niet leuk, maar te overzien. Ze zijn echter ook overbrengers van zowel klassieke varkenspest als Afrikaanse varkenspest. De desastreuze effecten van die eerste staan in ons aller geheugen gegriefd.

Vooruitlopend op de waarschijnlijk onvermijdelijke uitbraak van AVP wordt nu in sommige gebieden in elk geval de drijfjacht toegestaan. En er wordt gesproken over het gebruik van nachtzichtapparatuur en geluidsdempers. Maar waar wachten we nog op?

Wanneer is het misgegaan?

Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw was er eigenlijk niet zo heel veel mis met populaties in het wild levende dieren. Maar geleidelijk kwam er steeds meer kritiek op de jacht, vooral nadat rabiate jachthaters zich in 1975 hadden verenigd in wat nu Faunabescherming heet. Problematisch werd ook het grote aantal natuurbeschermingsorganisaties. Een gemeenschappelijk kenmerk van veel daarvan is dat zij – al dan niet expliciet – tegen de jacht zijn.

Laatste reacties

 • egbert

  Goed stuk maar probeer dat die andere 16 miljoen maar aan verstand te brengen

 • r.j.torensma1

  roel
  volkomen meeeens

 • husky

  Men kan wel als jager gaan roepen dat de wolf ed. hier niet hoort, dan weet je meteen dat hij een bak kritiek over zich heen krijgt.
  Er helpt maar een ding, alles lekker zijn gang laten gaan tot dat vliegtuig neer stort door de vele ganzen of dat kinderen worden aangevallen door de wolf, dan zullen de ogen open gaan maar eerder nooit. het spreekwoord als het kalf verdronken is.......bestaat niet voor niks, oei dat mag ook niet meer een spreekwoord met dieren.

 • Alco

  Schop mee op jacht en geen ruchtbaarheid maken.

 • agratax.1

  Waarom is een deel van de bevolking tegen de jacht? Is dit vanwege de aaibaarheid van de wilde dieren? Doorgaans vinden we de jachthaters in de politiek linkse hoek, hier durf ik de conclusie aan te verbinden dat in eerste instantie de anti jacht geboren is om zich af te zetten tegen jagers, in hun ogen de "rijke stinkers". Jagers waren rijk of / en hadden grond in hun bezit volgens deze nieuwe rijken, die voor aaibaarheid gingen en geen idee hadden van "Hoe wordt jacht weidelijke bedreven". Toen ze eenmaal de macht hadden gegrepen via hun sentimentele babbels, die ook nog eens als progressief werden verkocht, was de gort gaar. De weidevogels en vele andere dieren werden door de beschermde predatoren uitgeroeid. gelukkig hadden ze nu een nieuwe vijand gevonden "de moderne landbouw", ook deze groep bestond uit rijke meedogenloze inhalige types die ook nog eens de grond in bezit hadden. zij waren de schuld van het falende beleid van de natuurbeschermers. Weer de perfect in elkaar gezette reclame campagne en de miljoenen stroomden binnen en de kievit en grutto bleef weg, maar -gelukkig- de wolf kwam er voor terug. Nieuw item voor geld inzamel acties om het bestaansrecht te waarborgen. Weer moesten de dierenvrienden vechten tegen de boer, die deze natuur hobby niet wenste te betalen.

 • Bolder01

  Het zal ze een worst zijn dat er een vliegtuig uit de lucht valt of dat er mensen aangevallen worden door de wolf , TOTDAT het ze zelf in famiellie kring meemaakt en dan is holland in last

 • farmerbn

  Nederland is politiek anders ingericht dan Frankrijk. Het is in Nederland mogelijk dat alle parlementsleden uit de Randstad komen en geen enkele uit de plattelandsgemeentes. In Frankrijk heeft elk departement zijn eigen afvaardiging in het parlement dus is de spreiding automatisch goed geregeld. Voor de rest ben ik het met husky en alco eens.

 • xw

  Ja, maar in Frankrijk is het volgens mij ook niet helemaal pluis en de gewoontes(of jachtwet, weet ik veel) aldaar kun je volgens mij het predikaat 'achterhaald' geven.
  Volgens mij las ik deze week in Trouw, dat ze daar zitten te wachten op de Wulpen die wij hier beschermen en bij aankomst tijdens de trek in die regio's gewoon kapot schieten en opvreten! Nee zeg, dat is wat. Ga maar met je Frankrijk.

 • ed12345

  Agratax Han het helemaal met je eens Daarbij komt dat er (te) veel mensen zijn die (te) weinig te doen hebben en dat hun te veel ongebruikte energie op het het groene verhaal storten Het klinkt allemaal zo mooi als je nog nooit alleen in een bos hebt rond gelopen waar zulk wild zit Ook hier in Belgisch Limburg komen te veel wilde zwijnen door het jachtbeleid Nu wordt er wel weer afgeschoten Zoals bekend lopen er hier ook een paar wolven Dat werd geromantiseerd in de krant Oh en die zouden veel eerder wilde varkens en reen opeten dan schapen of jong rundvee aanvallen Hoe fantastisch kun je een verhaal maken Ik wil die wolf zien die een wild zwijn aanvalt Ik heb te lang in Canada geboerd om in wolven sprookjes te geloven

 • Jules Vismale

  Ik meen anders dat hondsdolheid prima te bestrijden is met vaccins en als ik tegenwoordig lees en hoor hoeveel kinderen er hier in Nederland jaarlijks overlijden door bijtgrage honden, ziektes, verdrinking, het verkeer, in snikhete auto's of door toedoen van kinderverkrachters en -moordenaars dan is de wolf daarbij nog een onschuldig schoothondje!

 • agratax.1

  Ed wolven zijn echt niet levensmoe en daarom vallen ze geen wilde zwijnen aan. Voor de Oostvaardersplassen heb een andere oplossing dan afschot, importeer een paar stelletjes Veelvraten en wolven en de herten en ganzen zijn in no-time geminimaliseerd. Op een wijze die in mijn ogen niet human is maar volgens onze dierenvrienden de perfecte oplossing is. Natuurlijke weg. Nog wel even de afrastering deugdelijk maken anders breken deze jagers uit als de laatste grazer en gans geconsumeerd is.

 • el

  Hondsdolheid kan alle zoogdieren treffen.Hoe ga je die vaccineren?@ Jules Vismale!

 • kanaal

  in de omgeving van bremen is een volwassen man aangevallen door een wolf dit is nog maar het begin.

 • Ernes

  Angst voor Wolven ietwat overdreven.. Regelmatig worden mensen aangevallen door andere mensen, honden, wespen, hoornaars, teken enzovoort..
  Soms met blijvend letsel of zelfs de dood.. Hoe gaan we daarmee om?

 • kraats

  Wolven horen alleen thuis in de dierentuin (en in de Oostvaardersplassen)

 • Alco

  Ernes.
  Alles wat jij noemt moet ook opgeruimd worden.
  Als het maar zou kunnen!!!
  Maar als je één boef niet kunt pakken, wil toch niet zeggen dat je de anderen ook maar moet laten lopen!!!

 • jhp

  @ Ernes, sorry hoor maar wat een dom vergelijk, als een mens een ander mens aanvalt staat hem straf te wachten, als een hond een mens aanvalt krijgt het een spuitje, het andere spul wat jij noemt sla je dood, maar de wolf mag dat gewoon doen of gaat dat niet doen? Zet die roze bril eens af.

 • A1967

  Ik kan iedereen de film The Grey aanraden.

 • BasketWim

  Wat een dommigheid. Het staat weer bol van foute aannames. Dat er kinderen verscheurd gaan worden” riepen de meest fanatieke jagers in Duitsland bij het binnenkomen van de eerste wolven uit Polen. Het feit dat het hier bol staat van de ganzen heeft de moderne landbouw aan zichzelf te danken. Grote eentonige grasvlaktes zonder bloemen met Engels raaigras zijn een lekkernij voor wilde ganzen. Er is nog een veel groter doemscenario en die komt van de landbouw zelf. De inmiddels aangetoonde snelle afname van insecten en zangvogels op het platteland wordt veroorzaakt door gebruik van Neonicotiniden die nog steeds gebruikt worden en wat dacht je van de bio industrie waar nog steeds antibiotica preventief wordt gebruikt. Bang voor het neerstorten van een vliegtuig? We kunnen maar beter bang worden voor de langdurige effecten van bestrijdingsmiddelen en medicijnen in ons milieu en daar hoor je de heren van de boerderij niet over!

 • DeDAS

  Wat een onzin. Allereest de kop, wolven horen historisch gezien in Nederland. Dit is een onbetwistbaar staand feit!
  Vossen met hondsdolheid komen al jaren niet in Nederland voor.
  De met varkenspest besmette zwijnen zijn mogelijk geïmporteerd en uitgezet door jagers......Kennissen van Tulp?

 • elvi80

  Volgens mij is het vooral de mens die dood en verderf zaait en continue denkt hij God is. Het is wel veel fijner om andere diersoorten overal de schuld van te geven natuurlijk! Oeps...zie nu pas wie dit heeft geschreven, uiteraard een jager. Tja!

 • elvi80

  @agratax.1 , sorry hoor maar ook ons land is niet verpacht voor jacht. Wil je ophouden met iedereen over 1 kam scheren? En het heeft niets met aaibaarheid te maken maar wel met hoe jacht in elkaar steekt in NL.

 • G. Peltjes

  Elvi80. Niet hoe de jacht in elkaar steekt maar hoe de jager er tegenaan kijkt. Jij scheert alle jagers over 1 kam.

 • Alco

  Wij mensen maken grote inbreuk op de hele natuur door wegen en bebouwing te plaatsen. Dan moet je de natuur ook begeleiden.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.