Boerenblog

6 reacties

‘Waarom in Nederland geen gelehesjesactie?

Vorige maand ontstond in Frankrijk de gelehesjesactie. Als gevolg van die gezamenlijke actie heeft de Franse regering de accijnsverhoging ingetrokken. Waarom zijn wij niet in staat tot een dergelijk krachtig ‘samen sterk-geluid’, vraag ik me af.

Toen in 2001 de veemarkten gesloten werden, hadden we alle reden om gele hesjes aan te trekken. Terwijl na de MKZ-crisis in de hele EU de markten weer opengingen, bleven ze in Nederland dicht. Sluiting betekende het einde aan een transparant systeem van vrije prijsvorming.

2013: rode diesel

Ook in 2013, toen de rode diesel werd afgeschaft, hadden we alle reden gele hesjes aan te trekken. De directe kostprijsverhoging kost iedere Nederlandse boer veel geld en heeft het ongelijke speelveld met EU-collega’s verder vergroot.

2014: Slager keurt zijn eigen vlees

Toen de staatssecretaris in 2014 uitdroeg dat de slager hier z’n eigen vlees keurt, hadden we alle reden gele hesjes aan te trekken. Als gevolg van deze uitspraak liep de exportpositie van ons rundvlees een enorme deuk op. Deze vertrouwensbreuk is nooit meer volledig hersteld.

2015: fosfaatrechten

Toen de Nederlandse overheid er in 2015 voor koos om via fosfaatrechten de melkveehouderij aan banden te leggen, hadden we alle reden gele hesjes aan te trekken. Ieder ander EU-land borgt zijn waterkwaliteit op een rechtvaardigere wijze. Door het fosfaatrechtensysteem, dat bij ons voor hetzelfde doel is ingevoerd, zijn tienduizenden koeien geruimd en verkeren talloze gezinsbedrijven in grote emotionele en financiële nood. Een onomkeerbaar drama in de geschiedenis van Nederland zuivelland.

2016: mestbeleid

Toen in 2016 bleek dat ons mestbeleid gebaseerd is op niet-reproduceerbare berekeningen, hadden we alle reden gele hesjes aan te trekken. Maatregelen zoals luchtwassers, emissiearme vloeren en het injecteren van mest zonder aanwijsbare voordelen voor het milieu zijn nog steeds van kracht en kosten ons miljoenen euro’s.

2017: fipronil

Toen in 2017 de pluimveesector zwaar werd getroffen door de manier waarop Nederland omging met de fipronil-norm, hadden we alle reden gele hesjes aan te trekken. Het leed van onze collega’s uit deze sector was en is onmenselijk.

2018: Brabant op slot

En toen in 2018 heel Brabant op slot is gezet door dubieuze provinciale besluitvorming, hadden we alle reden in gele hesjes te straat op te gaan. We steunden onze Brabantse collega’s echter niet en ik vrees dat dit beleid uiteindelijk landelijk zal worden overgenomen.

Chauvinistisch

Fransen zijn chauvinistisch. Het woord solidair, dat eensgezind, saamhorig en gelijkgestemd betekent, is niet voor niets van Franse oorsprong. De gelehesjesacties zijn uit de hand gelopen, maar feit blijft dat de Fransen en de Franse overheid hun voedselmakers volop waarderen en steunen.

Joie de vivre!

Aan de vooravond van een nieuw jaar wens ik alle boeren en boerinnen een flinke dosis joie de vivre (levenslust) toe, om ook in 2019 het mooiste vak van de wereld in Nederland te blijven volhouden. De gelehesjesactie heeft mij eens te meer duidelijk gemaakt dat je sámen het verschil kunt maken. Het is mijn goede voornemen om u deze spiegel te blijven voorhouden. Fijne feestdagen gewenst!

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Een groot deel van de Fransen steunen de boeren als die weer eens de boel kort en klein slaan. Tegelijk demonstreren dezelfde mensen met gele hesjes tegen te weinig koopkracht: ze kunnen maandelijks de eindjes niet aan elkaar knopen. Een belangrijke reden is dat ze in Frankrijk voor hetzelfde voedsel aanzienlijk meer betalen dan in Nederland........
  Fransen zijn blijkbaar meesters in ééndimensionaal denken.

 • Piet Piraat

  "2018: Brabant op slot

  En toen in 2018 heel Brabant op slot is gezet door dubieuze provinciale besluitvorming, hadden we alle reden in gele hesjes te straat op te gaan. We steunden onze Brabantse collega’s echter niet en ik vrees dat dit beleid uiteindelijk landelijk zal worden overgenomen. "

  Sterker nog, de Brabantse collega's werden behalve niet gesteund ook nog eens voor de gek gehouden door collega's die geen idee hadden waar het over ging. Nu zie je dat er in andere provincies ook vanalles rommelt zoals vernatting, uitbreidingsverboden bij geiten, en alles wat nog komen gaat.

 • Johnny Hogenkamp

  Het antwoord op jouw vraag Anita is denk ik simpel: "Omdat niemand het organiseert". Vervolgens moet de organisator ook nog zulke krachtige standpunten hebben, dat het genoeg mensen mobiliseert. We zien op dit forum, andere fora en socialmedia genoeg mensen die het reageren tot hun dagbesteding gemaakt hebben, maar zij organiseren over het algemeen niks. Ik ben altijd nog trots op de mestacties midden jaren negentig en zelfs op de rechterlijke veroordeling die volgde. Nu zal dat de nieuwe generatie op moeten pakken, maar ik zie het niet snel meer gebeuren.

 • Firma Vellenga

  Bij de zwarte pieten demonstratie stond ik ineens tussen de hooligans die kant moeten we zeker niet uit. Ook bij de gele hesjes heb ik wel mijn vraagtekens. Misschien kan iemand een goede slogan laten drukken die we kunnen bestellen en dat we bij de zuivelproducten in de supermarkt gaan staan? Misschien ook nog uit vriendelijkheid met een glaasje melk. Maar dan staan we wel bij de bron we kunnen de consument er op aan spreken, we krijgen misschien media aandacht?

 • tttttttttttttttttttttttttt

  laten ze hier maar eens wat aan doen https://www.youtube.com/watch?v=cxSgoJdhL0I

 • WGeverink

  Zoals de overheid een LTO heeft die hun belangen behartigd zouden boeren hun eigen belangenbehartiger op moeten richten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.