Boerenblog

7 reacties

‘Naderend onheil van roofdieren’

Zodra er foto’s van een nest wolvenwelpen in de media rondgaan, zijn we volgens Dirk Dekker als landbouw verloren.

De terugkeer van grote zoogdieren als de zwijn, bever en wolf levert veel maatschappelijke spanningen op, maar biedt ook nieuwe kansen voor een leefbaar platteland. Wilde zwijnen veroorzaken schade aan gewassen en worden gevreesd vanwege de verspreiding van veeziekten. Het groeiend aantal aanrijdingen met wilde zwijnen leidt tot zorgen over verkeersveiligheid. De bever veroorzaakt verzakkingen onder wegen en in taluds van dijken en (spoor)wegen. De terugkeer van de wolf leidt bij schapenhouders tot angst en onrust.

Ervaringen in het buitenland leren dat zelfs kleine aantallen terugkerende dieren voor grote problemen kunnen zorgen. Tegelijkertijd bestaat er een groot maatschappelijk draagvlak voor de terugkeer van deze dieren, met name bij stedelingen. Draagvlak dat zich ook heeft vertaald in strenge natuurbeschermingswetten. Alsof we nog niet genoeg problemen hebben, gaan nu ook nog roofdieren onze veestapels bedreigen.

Sprookje van de boze wolf

Hoe halen ze het in hun hoofd? In de Oostvaardersplassen begint net het verstand boven te komen en nu is er alweer een ander zot idee van een zooitje doorgeslagen ecologen.

Als ik iemand voorstel om een leeuw los te laten in Nederland schiet iedereen in de lach, maar wat is nou helemaal het verschil met de wolf?

Hun is vroeger nooit het sprookje van de boze wolf voorgelezen, denk ik dan. Als ik iemand voorstel om een leeuw los te laten in Nederland schiet iedereen in de lach, maar wat is nou helemaal het verschil met de wolf? Hetzelfde als ik zeg dat pitbulls gewoon op kinderspeelplaatsen moeten kunnen loslopen. Dan gaan gelijk alle hakken in het zand. En terecht.

Wolfvrije zones

De LTO-visie op de komst van de wolf mag best wat aangescherpt worden. Er moeten wolfvrije zones ingesteld worden. En zodra een wolf zich daarbuiten waagt, moet er een commissie van wijze mensen klaarstaan om voor die probleemwolf een oplossing te bedenken.

Of een roofdier nou verdoofd naar Verweggistan getransporteerd wordt of gelijk afgeschoten is niet belangrijk, dierenleedproblemen voorkomen wel

Voor mijn part mag Marianne Thieme hier ook in zitten, als het maar opgelost wordt. Of dat roofdier nou verdoofd naar Verweggistan getransporteerd wordt of gelijk afgeschoten is ook niet belangrijk. Verder dierenleedproblemen voorkomen is dat wel.

Maximum aantal wolven

Er moet ook snel een maximum aantal wolven vastgesteld worden. Zodra de eerste roedel zich gevestigd heeft en er foto’s van een nest welpen in de media rondgaan, zijn we als landbouw verloren en is er niks meer te regelen. Dus het moet nu goed geregeld worden.

Volgens onze biologen eten wolven alleen hazen en reeën als ze in roedels leven. Nou, inmiddels weten we beter. In Nederland zijn al 150 schapen door wolven aangevallen, terwijl die zich nog niet eens gevestigd hebben. Veel schapenhouders kunnen bestaan omdat ze het hele naseizoen gratis veeweiden mogen benutten. Dat kan straks niet meer doordat de afrastering niet wolf-proof is. Einde schapenhouderij, denk ik. Dit kan alleen maar uit de hand lopen. Het zal je maar gebeuren dat je ’s morgens je kudde aan stukken gescheurd vindt. Een schaap heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Als je bij ze komt en je roept één keer ‘siek siek’, duwen ze je bijna om. Dit alles gaat emotioneel nog best een ding worden.

Laatste reacties

 • H2Oiv30d

  Beste Dirk,
  De onrust onder een deel van de agrariërs is begrijpelijk. Maatregelen van overheden en de sector zijn nodig om levende have te beschermen. Wat mij verbaasd is dat al bijna twintig jaar bekend is dat wolven vanuit het oosten van Duitsland naar het westen oprukken. Enige proactief beleid van de sector was logisch geweest. Pas als er incidenten zijn, wordt de sector wakker.
  Daarnaast is het goed om ons aan feiten te houden, over welke diersoort dan ook en hoe je ook in de discussie staat. Dat mis ik voor een deel in je artikel (de verwijzing naar roodkapje is suggestief). Stel je zelf ook de vraag of de schriftelijke bejegening (zooitje ecologen) van beroepsgroepen helpend is. Praat met elkaar en niet op een dergelijke manier over elkaar.

 • Alco

  Nou. En wat houdt dat proactieve beleid dan in?
  Je kunt in ieder geval niet alles wolfproof maken zoals de schrijver ook al suggereert.
  Of bedoel je een jachtakte aanvragen? ha ha

 • piet 5162

  Vorige week in duitsland in een nacht 50 schapen gemarteld en doodgebeten en dat moet allemaal kunnen.

 • gerben5

  Pro actief = discussiëren over de hoogte van de stroomdraadjes.

 • Bennie Stevelink

  @H2Oiv30d, dat sommigen moeite hebben om nog respect op te brengen voor ecologen is toch begrijpelijk. Als het over de Oostvaardersplassen gaat, weten ecologen bij hoog en laag te vertellen dat regulatie van de populatie dieren gaat via voedselaanbod en niet via predatie. Dat zou in de hele natuur zo zijn.
  Gaat het over de wolf dan weten ecologen bij hoog en laag te vertellen hoe belangrijk een dergelijke top-predator is voor regulatie van wild en daarmee voor bevordering van biodiversiteit.

 • 50 schapen zijn doodgebeten. Maar over 500 varkens die verongelukt zijn op een Duitse snelweg afgelopen week, hoor je niks. Het is ook maar wat je het beste uitkomt natuurlijk... schapen die door eksters de ogen uit worden gepikt, omdat ze dag en nacht alleen staan. Het kan allemaal bij de goede schaaphouder

 • veldzicht

  @14,57.Schapen die door eksters de ogen uit zijn gepikt om dat ze alleen staan??Wat bedoel je ,nog nooit van gehoord!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.