Redactieblog

6 reacties

‘Landbouwvisie: show, don’t tell’

Iedereen wil wel verduurzamen, maar vraagt zich af hoe?

Er is al veel gezegd over de visie van minister Schouten. Een mooie gedachte, die kringlooplandbouw, dat was de meest gehoorde reactie. Maar er klonken ook negatievere tot zure reacties. De visie was niet concreet genoeg, miste instrumenten, die kringloop was eigenlijk ook maar blabla, de visie werd snel in de vergetelheid gewenst. Wat nu?

Stimulans voor de boer

Wat ik erover weet, is dat Carola Schouten een stip op de horizon wilde zetten waarop beleidsmakers en boeren zich kunnen richten. Tot nu toe werd het beleid als zwalkend ervaren, neem de perikelen rond fosfaat. Zo’n stip op de horizon zou een geweldige stimulans voor de boeren kunnen zijn. Eindelijk kunnen ze een langetermijninvestering doen die niet halverwege moet worden afgebroken. Of andersom: eindelijk hoeven ze geen langetermijninvestering te doen en kunnen ze zich richten op het sluiten van de kringloop binnen het bestaande bedrijf, of met bedrijven in de buurt.

Oplossing voor prijs duurzaam voedsel

Het grootste struikelblok op weg naar die circulaire toekomst is voor velen de prijs. De consument zegt wel te kiezen voor duurzaamheid maar wil er niet voor betalen. Zit je daar straks met je duurdere product dat door bijna niemand wordt gekocht. Dat vind ik inderdaad een punt.

Zulke maatregelen krijg je er in een liberaal land maar moeilijk doorheen

Veel mensen zijn nu al aangewezen op de voedselbank. Moeten ze voor het eten dat ze nog wel kunnen kopen ook nog meer gaan betalen? Ik zou zo graag daar een oplossing voor willen vinden. Bijvoorbeeld een basisinkomen, of verlaging van de btw op duurzaam geproduceerd voedsel. Maar zulke maatregelen krijg je er in een liberaal land maar moeilijk doorheen.

Hoe moet je verduurzamen?

Het andere struikelblok vormde de vraag: hoe moet je verduurzamen? Veel zelfbenoemde landbouwspecialisten misten concrete voorstellen. Nu hou ik het zelf graag simpel en doe gewoon alles bio, gebruik geen gangbare mest en wil niet dat er grondstoffen uit een voormalig regenwoud voor worden gebruikt. Het liefst zie ik het veevoer hier in de buurt verbouwd, of ik verbouw er een beetje aan mee. Makkelijk toch?

Maar voor de meeste anderen ligt dat kennelijk niet zo simpel. Die weten niet hoe ze de kringloop nu rond kunnen krijgen. Ze vinden veevoer uit de buurt te duur in vergelijking met voer uit Zuid-Amerika. Anderen vinden zich al kringloop als ze varkensmest uit Brabant naar Groningen laten rijden. Dus waarom nog verder verduurzamen?

Stip op de horizon

Grote vraagtekens dus. Maar toch is het niet zo moeilijk. Minister Schouten zette een stip op de horizon, wetend dat, bij die stip aangekomen, de horizon ook mee is opgeschoven. Daarom had ze ook geen concrete maatregelen. Wel presenteerde ze haar visie bij een biologisch-dynamische veehouder. Soms heb je geen verdere uitleg nodig in een verhaal. Het was een mooi voorbeeld van ‘show, don’t tell’.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  De minister presenteerde haar visie inderdaad bij een biologisch-dynamisch bedrijf. Dat bedrijf heeft meer dan 200 ha in gebruik, grotendeels gratis ter beschikking gesteld door een semi overheidsinstelling.
  Hoeveel voedsel wordt daar geproduceerd? Als de hele wereld op deze manier voedsel produceert welk deel van de wereldbevolking moet dan geëlimineerd worden om hongersnood te voorkomen?

  Ik steun de gedachte van kringlopen hoewel ik tegelijk besef dat dit maar zeer ten dele haalbaar is. Laten we niet net doen of er een kant en klare oplossing voor is. Biologisch kan immers ook alleen maar bestaan dankzij de compost uit de gangbare landbouw, die de mineralen bevat die afkomstig zijn uit de kunstmest die daar gebruikt wordt.

 • john***

  die stip is toch wel belangrijk, alle komende wetgeving en beleidsregels kunnen daar aan getoetst worden. Draagt die nieuwe of veranderde regel bij aan de doelstellingen ja of nee..

 • Maas1

  De landbouw bedrijven zijn losse schakels in een geregen ketting.Beperkt men zich enkel met kringloop e.d rond de kerktoren dan dondert het hele systeem in elkaar.

 • Alco

  Ik moet altijd lachen als ik de invulling zie van "duurzaam".
  Belachelijk gewoon.
  Wanneer beseffen we ons eens dat de luxe van ons allemaal de mens haar voortbestaan zal kosten.

 • farmerbn

  De overheid wil minder vee en minder intensieve landbouw. Het woord duurzaam en het laatste plan van de minister met haar woord kringloop worden daarvoor misbruikt.

 • GJ Bunt

  Wel raar, kleine intensieve veebedrijfjes worden gestimuleerd te stoppen.
  Kleinere melkveebedrijven stoppen zowat allemaal.
  Wat er overschiet is hele grote nieuwe stallen...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.